Guvernul a aprobat, printr-o hotarare adoptata in sedinta de miercuri, alocarea sumei de 24,191 milioane lei pentru aplicarea unor masuri de protectie sociala destinate salariatilor care au fost disponibilizati la sfarsitul lunii iunie de la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare Drobeta- Turnu Severin. Fondurile se aloca pentru plata venitului lunar de completare persoanelor disponibilizate de la RAAN Drobeta-Turnu Severin, din bugetul asigurarilor de somaj pe anul 2016.

Acest venit lunar de completare se adauga indemnizatiei de somaj si se acorda in baza OUG 36/2013 privind aplicarea in perioada 2013-2018 a unor masuri de protectie sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate in baza planurilor de disponibilizare.

Potrivit OUG nr. 36/2013, venitul lunar de completare se stabileste odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta dintre castigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat castigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj.

Venitul de completare se acorda lunar, pe perioade stabilite diferentiat, respectiv pe 12 luni pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 3 ani si pana la 10 ani, 20 de luni pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 10 ani si pana la 15 ani, 22 de luni pentru salariatii care au o vechime in munca cuprinsa intre 15 ani si pana la 25 ani si 24 de luni pentru salariatii care au o vechime in munca de cel putin 25 de ani.

Tribunalul Mehedinti a dispus inceperea procedurii falimentului si dizolvarea Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare Drobeta-Turnu Severin la inceputul anului 2016. Curtea de Apel Craiova a respins, in luna iunie, apelurile formulate impotriva sentintei.

Conform Planului de Disponibilizare elaborat de administratorul judiciar, aprobat de creditori si admis de tribunalul Mehedinti, au fost disponiblizati 1525 de salariati in prima etapa, in anul 2015, si 520 de salariati in etapa a doua.