Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat vineri, ca nu a luat decizia finala asupra unor eventuale modificari de pret la gazele naturale de la 1 ianuarie 2008, intrucit nu s-a pus de acord cu operatorii in aceasta privinta, relateaza agentia NewsIn. Pe de alta parte, ANRE a decis ca pretul de furnizare al energiei electrice pentru consumatorii casnici sa ramina la nivelul actual.

In sedinta Comitetului de Reglementare din 20 decembrie, ANRE a decis, in urma analizelor efectuate de departamentul de specialitate al autoritatii, ca pretul gazelor naturale ar trebui sa creasca cu un procent semnificativ.

"In aceste conditii, ANRE a hotarit sa continue discutiile cu operatorii din sistem pentru a identifica si implementa solutii prin care impactul majorarii pretului gazelor naturale din import si al ajustarii tarifelor de distributie sa fie diminuat. Astfel, pretul gazelor naturale ramine deocamdata nemodificat pentru 1 ianuarie 2008, o decizie finala urmind a fi luata dupa finalizarea discutiilor, cel mai probabil in cursul lunii ianuarie anul viitor", precizeaza ANRE intr-un comunicat.

Surse din cadrul ANRE au declarat joi seara pentru NewsIn ca se va sti cu siguranta daca si cu cit se vor scumpi gazele atunci cind se vor finaliza discutiile. "Autoritatea vrea una, operatorii vor alta, iar ministerul vrea alta. Sunt multi parametrii de care trebuie tinut cont. BNR de exemplu nu-si doreste o crestere cu un procent prea mare, pentru ca ar creste inflatia, iar ANRE stie ca populatia nu ar suporta o majorare prea mare a pretului la gaze", au spus sursele citate.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a decis totodata ca pretul de furnizare al energiei electrice pentru consumatorii casnici si asimilati sa ramina la nivelul actual. Aceasta decizie a fost luata avind in vedere intrarea in productie a Unitatii 2 a Centralei de la Cernavoda, cantitatile destinate consumului casnic din productia acestei unitati fiind majorate, anunta comunicatul.

E.ON Gaz Romania a anuntat deja ca pretul gazelor naturale la consumatori ar trebui sa creasca cu circa 10% in luna ianuarie anul viitor, si cu aproximativ 30% pentru intreg anul 2008. Distribuitorul de gaze apreciaza ca scumpirea ar fi necesara pentru a putea asigura cantitatile de gaze naturale necesare consumatorilor din Romania.

Reprezentantii Distrigaz Sud au anuntat tot luni ca asteapta decizia autoritatilor privind stabilirea pretului gazului, avind in vedere ca pentru aprovizionarea cu gaze naturale si distributia acestora in 2008 este necesara o crestere preturilor.