Compania Tehnologica Radion respinge acuzatiile Ministerului Energiei, care arata printr-un raport al Corpului de Control ca societatea nu a respectat trei contracte de concesiune pentru distributia din localitatea Poiana Lacului, urmand sa fie sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Tehnologica Radion arata printr-un punct de vedere transmis presei ca a cerut reziliere a doua contracte, pentru ca investitiile nu ar fi putut fi recuperate nici in 20 de ani.

"Raportat la obiectul controlului Ministerului Energiei, informatiile prezentate de mass-media sunt un mix de informatii nerelevante, neadevarate si manipulatorii, cu privire la Tehnologica Radion SRL in vederea denigrarii", se arata in punctul de vedere transmis de Tehnologica Radion.

Potrivit acestuia, in niciunul dintre contractele de concesiune legal incheiate, avand ca premise realizarea unei retele de distributie gaze naturale in folosul populatiei, in conditii de eficienta economica Tehnologica Radion SRL nu a primit nicio suma de bani de la MECMA. Toate contractele au fost derulate transparent si pe surse de finantare asigurate integral de Tehnologica Radion SRL.

"S-a omis sa se precizeze ca lucrarile contractate s-au facut numai din banii societatii. De asemenea, s-a omis sa prezinte ca la un an dupa incheierea contractului, Tehnologica Radion SRL a cerut intr-o maniera transparenta rezilierea contractelor nr. 177/2011 si 178/2011, pentru ca investitia care s-ar fi facut nu s-ar fi putut recupera nici in 20 de ani datorita interesului scazut al populatiei din zona. Rezilierea se putea face fara penalitati din alte cauze, conventionale sau legale, potrivit art. 15 alin.1 lit f din contractele legal incheiate. Foarte important, Mass-media nu a precizat ca in derularea contractului nr. 14 din 2010 pentru comuna Poiana Lacului, fata de suma de 3.800.000 lei plus TVA prevazuta a fi investita de Tehnologica Radion SRL, s-a cheltuit suma de 4.620.000 lei plus TVA, adica s-a realizat un stadiu valoric de 121% fata de stadiul valoric estimat initial", mai precizeaza Tehnologica Radion.

Potrivit unui raport de control semnat pe 14 iunie 2016 de ministrul Victor Grigorescu, acele contracte nu au fost respectate, iar reprezentantii Ministerului Economiei, autoritate concedenta, ar fi avantajat Tehnologica Radion. Aceasta este o firma in insolventa, detinuta de omul de afaceri Theodor Berna, implicat intr-un dosar de evaziune fiscala. Acesta este si denuntator impotriva deputatului Sebastian Ghita, care a fost trimis in judecata pentru santaj, dare de mita si folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii.

Contractele au fost incheiate in 2010 si 2011 cu Ministerul Economiei, in calitate de autoritate concedenta.

In 2010 a fost incheiat un contract de concesiune pentru distributia din localitatea Poiana Lacului, iar 2011 pentru distributia de gaze din localitatile Barla si Lunca Corbului. Potrivit Corpului de Control, Tehnologica Radion nu a realizat decat in parte investitiile asumate prin primul contract si deloc in celelalte doua.