ELCEN se afla in imposibilitatea de a-si onora platile catre furnizorii si distribuitorii de materii prime, materiale si servicii, din cauza datoriilor pe RADET, se arata intr-un comunicat al ELCEN. Potrivit acestuia, din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei, Distrigaz a luat decizia, si a notificat ELCEN in acest sens, ca, incepand cu data de 05.09.2016, sa reduca presiunea gazului natural, in mod constant, pana la limita de avarie (2 bari), fapt pus in practica la aceasta ora. Datoria a fost acumulata in perioada ianuarie 2016- iunie 2016. In cazul in care datoria nu va fi achitata, Distrigaz a informat ELCEN ca va trece la aplicarea masurii sistarii serviciului de distributie. ELCEN sustine ca in aceste conditii, agregatele energetice de la CTE Vest se vor opri, iar energia termina nu va mai putea fi furnizata pentru aproximativ 40% dintre locuitorii Bucurestiului: cartierele Drumul Taberei, Militari si Crangasi, dar si o parte din centrul Capitalei.

Foto:

ELCEN mai spune ca Distrigaz a anuntat intentia demararii procedurii de executare silita pentru recuperarea unei parti din datoria mentionata mai sus.

Acestea sunt motivele pentru care ELCEN a luat decizia ca poprirea pe conturile RADET sa ramana de 100%. "Societatea a dat dovada de disponibilitate fata de solicitarile repetate ale RADET de a se diminua poprirea pe contul escrow tocmai pentru a permite acestei debitoare sa efectueze plati salariale si, totodata, sa achite furnizorii care au prestat servicii de reparatii si intretinere a retelei de termoficare. Totodata, din discutiile purtate cu Primaria Municipiului Bucuresti, a rezultat ca va fi supusa aprobarii Consiliului Genral al Municipiului Bucuresti o rectificare a bugetului de venituri si cheltuieli cu suma de aproximativ 259 de milioane de lei, care reprezinta obligatie de plata restanta a Municipiului Bucuresti fata de RADET si Electrocentrale Bucuresti in baza protocolului incheiat in 18.12.2008, ce a fost aprobat prin hotararea 424/2008 emisa de CGMB", spune ELCEN.

Potrivit ELCEN, suma de 258.969.243 lei se regaseste atat in Anexa numarul 1 din propunerile pentru proiectul Bugetului PMB pe anul 2016, semnata de Directia de Specialitate din cadrul Primariei, pe care le atasam la prezentul comunicat. In plus, fata de aceasta suma, Primaria Municipiului Bucuresti, in anexele 1 si 2 la Proiectul de BVC pe 2016, mentioneaza faptul ca mai exista o suma pe care o datoreaza RADET, in valoare de 715 milioane de lei, care reprezinta o parte din subventiile restante.

Precizam ca Electrocentrale Bucuresti a aratat Primariei Capitalei ca, fara plata acestei sume, nu se va putea intra in sezonul de termoficare 2016- 2017, motivat de imposibilitatea asigurarii fondurilor pentru achizitionarea combustibilului (gaze naturale, precum si a efectuarii reparatiilor la capacitatile energetice de baza.

In multiplele discutii care au avut loc intre conducerea ELCEN si Primaria Municpiului Bucuresti, s-a dat asigurarea ca se vor face eforturile financiare necesare pentru asigurarea bugetarii si platii celor 259 de milioane de lei. In acest moment, insa, nu este demarata o actiune din partea Primariei pentru punerea in practica a acestor angajamente. In aceste conditii, ELCEN nu a avut sursele financiare necesare pentru a asigura plata producatorului, transportatorului si distribuitorului de gaze. Drept consecinta, Distrigaz a emis notificarea 3748/02.09.2016, prin care a anuntat ELCEN reducerea presiunii gazului natural.

In conditiile prezentate mai sus, ELCEN a decis notificarea RADET si Consiliului General al Primariei Municipiului Bucuresti, administratorul Regiei, cu privire la faptul ca societatea se afla in imposibilitatea de a-si mai plati furnizorii si distribuitorii, fapt care duce, in consecinta, la desfasurarea activitatii in conditii la limita. Astfel, ELCEN nu va ridica poprirea instituita in acest moment asupra conturilor RADET Bucuresti, conform legii.

De asemenea, avand in vedere faptul ca la acest moment RADET Bucuresti datoreaza societatatii Electrocentrale Bucuresti peste 3,6 miliarde de lei, in conformitate cu prevederile contractului 1/2014, ELCEN a notificat aceasta debitoare cu reducerea/sistarea furnizarii de energie termica, in conditiile in care aceasta nu isi va indeplini toate obligatiile de plata in termen de 10 zile de la comunicarea notificarii.