"Dreptul la munca este garantat de Constitutia Romaniei si de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, orice limitare a acestui drept pe considerente politico-ideologice, de rasa sau religie fiind interzisa", a declarat avocatul Remus Borza, raspunzand ministrului energiei Victor Grigorescu, care a scris miercuri dimineata pe Facebook ca "e mai sanatos si mai cinstit ca atunci cand te implici politic sa eviti sa faci afaceri cu statul". Ministrul facea referire la intentia avocatului Remus Borza, acum membru ALDE, de a se ocupa de insolventa companiei Hidroserv, filiala de mentenanta a Hidroelectrica.

Remus Borza (foto arhiva)Foto: Hotnews

"Sunt peste 1,5 milioane de cetateni romani membri ai unui partid politic. Ar fi absurd sa le ceri fie sa renunte la politica (un alt drept fundamental castigat la Revolutie), fie sa le refuzi dreptul de a munci la sau pentru o companie sau institutie a statului", a mai spus Borza, potrivit unui comunicat de presa. Acesta mai precizeaza ca in ALDE s-a inscris acum cinci zile persoana fizica Remus Borza si nu administratorul judiciar Euro Insol. Precizam ca Remus Borza este partener in firma de insolventa Euro Insol.

In urma cu 2 saptamani a depus o oferta in cadrul unei proceduri transparente si competitive derulata de Consiliul de Administratie al Hidroserv pentru desemnarea administratorului judiciar.

"Oferta financiara initiala a Euro Insol avea un onorariu fix si variabil de 0 lei. Ulterior fiind sesizati cu o posibila fapta de concurenta neloiala, riscand excluderea din profesie, am solicitat un onorariu fix de 1.000 de euro/luna si un onorariu variabil/succes de 0 lei, de cateva zeci de ori mai mic decat al celorlalti ofertanti din procedura", sustine Borza. Legat de un posibil conflict de interese in care s-ar afla daca s-ar ocupa de insolventa Hidroserv, fiind in acelasi timp si administrator judiciar al unui creditor al companiei, respectiv UCM Resita, Borza spune ca nici de aici nu incaseaza bani. Euro Insol este administrator judiciar si la UCM Resita, furnizorul strategic de echipament hidroenergetic si hidromecanic pentru Hidroelectrica si Hidroserv. In cei 5 ani de mandat la UCM Resita, in care am reusit profitabilizarea acestui important agent economic, preluandu-l cu o pierdere de 760 de milioane lei, onorariul incasat de noi a fost 0 lei.

Reamintim ca Remus Borza a fost administrator judiciar al Hidroelectrica, proaspat iesita din insolventa. "Onorariul administratorului judiciar Euro Insol incasat de la Hidroelectrica a reprezentat 0,21% din veniturile suplimentare aduse de noi in companie, consemnand un alt record si anume cel mai mic onorariu procentual incasat vreodata in Romania de catre un practician in insolventa", se mai arata in comunicatul lui Remus Borza.

"Euro Insol are o relevanta experienta in managementul companiilor din domeniul energetic. Euro Insol si implicit Remus Borza si nu domnul Victor Grigorescu sunt cei care au restructurat si profitabilizat cea mai mare companie din portofoliul Ministerului Energiei. Remus Borza si nu Victor Grigorescu s-a luptat in toate instantele din Romania timp de 4 ani cu baietii destepti, castigand toate procesele, Remus Borza si nu Victor Grigorescu a denuntat sau renegociat 481 de contracte prejudiciabile pentru Hidroelectrica si Statul Roman, Remus Borza si nu Victor Grigorescu a consemnat un record al platilor creantelor intr-un plan de reorganizare, respectiv 1 miliard de euro, Remus Borza si nu Victor Grigorescu a adus o companie de la 170 milioane euro pierdere in 2011-2012 la peste 850 milioane euro profit in 2013 - iunie 2016. Remus Borza si nu Victor Grigorescu a lasat in conturile Hidroelectrica in 21 iunie 2016 peste 1,5 miliarde de lei in conditiile in care in 2012 am preluat-o cu o trezorerie neta negativa de -763 milioane lei. Pe 21 iunie 2016 am redat tarii si actionarilor cea mai profitabila companie din Romania cu o EBIDTA de 67%, consemnand la 6 luni un profit de 750 milioane lei mai mare decat profitul raportat de Romgaz, Petrom, Banca Transilvania si creand premisele unui profit record pe intregul an de minim 1,3 miliarde lei. Este munca, sacrificiul, determinarea, viziunea si asumarea echipei de profesionisti de la Euro Insol si nu meritul domnului Victor Grigorescu", mai spune Borza.

"Ar fi bine ca domnul Victor Grigorescu ca inalt demnitar al Statului Roman sa mai rareasca din postarile zilnice pe facebook (mijlocul de comunicare predilect al domnisoarelor singure), sa fie mai putin ipocrit, demagog, populist si pseudojustitiar. In schimb, il indemn sa munceasca mai mult si mai bine, sa-si sustina oamenii din minister si din managementul companiilor din subordine, sa fie mai pragmatic, vizionar si asumat, sa impuna masuri de eficientizare a activitatii companiilor din portofoliul Ministerului Energiei care pe mandatul domniei sale au intrat pe pierdere. Mai putin Hidroelectrica, care a fost pe mandatul lui Borza", se incheie comunicatul.

Aceasta este reactia lui la declaratiile facute de Victor Grigorescu. "Este vizibil unde am ajuns din cauza jocurilor politice si a intereselor conexe. Separarea apelor e necesara cu atat mai mult cu cat se traieste de cele mai multe ori din zvonistica bine tintita. Ultimul caz e situatia incerta din punct de vedere financiar de la Hidroserv. O posibila insolventa, daca s-ar pune problema, trebuie gestionata exclusiv pe principii economice de conducerea companiei. Zvonurile cum ca cel care va administra posibila insolventa este Remus Borza nu fac decat sa afecteze compania si procesul economic dificil prin care trece aceasta. Sunt convins ca d-nul Remus Borza, care a ales o cariera politica, intelege ca e mai sanatos si mai cinstit ca atunci cand te implici politic sa eviti sa faci afaceri cu statul. In ceea ce priveste Hidroserv, as vrea ca singurele interese care ii vor dicta alegerile sa fie propriile interese, impreuna cu cele ale actionarului Hidroelectrica", a transmis Victor Grigorescu.

Consiliul de Administratie al Hidroserv, filiala de mentenanta a Hidroelectrica, a decis zilele trecute demararea procesului de insolventa a companiei, fiind discutate chiar si nume de posibili administratori judiciari. Unul dintre acestia este Remus Borza, mai nou membru ALDE, care controleaza Euro Insol, si care s-a ocupat si de insolventa Hidroelectrica. Apare, insa, o problema: Din 2012 este administrator judiciar al UCM Resita, cel mai mare creditor al Hidroserv, fapt care l-ar putea pune pe Borza in conflict de interese. Contactat de HotNews.ro, Borza sustine ca la "Hidroserv ma duc pe zero bani" si ca asa ar rezolva conflictul de interese. Sau isi va depune mandatul de la UCM Resita, in cazul in care va fi confirmat administrator judiciar al Hidroserv.

Alte doua firme de insolventa luate in calcul pentru Hidroserv sunt Casa de Insolventa Transilvania si Casa de Insolventa BDO.

Reamintim ca Remus Borza a fost administrator judiciar al Hidroelectrica, care a iesit din insolveta in luna iunie. Acum, dupa trei luni, filiala sa Hidroserv se pregateste de insolventa. "Nu este o miza financiara. Hidroserv este puiul meu", a spus Borza, intrebat de ce s-ar duce administrator judiciar la Hidroserv, riscand un conflict de interese. Borza a mai spus ca UCM Resita este cel mai mare creditor, avand de recuperat 23 de milioane de lei de la Hidroserv. Celelalte firme ar avea de recuperat sume nesemnificative.

Borza sustine ca a mai incercat o data sa-si depuna mandatul de administrator judiciar de la UCM Resita, insa a fost obligat in instanta sa ramana. Borza mai spune ca pana acum nu a luat "niciun leu" nici de la UCM Resita. "Nu fac pentru bani", a adaugat Borza.

Precizam ca Remus Borza s-a inscris recent in ALDE. Mai mult, Remus Borza ar putea prelua chiar sefia ALDE Valcea, potrivit publicatiei valcene ramnicuvalceaweek.ro.

In februarie 2015, Remus Borza a condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Euro Insol, in care Remus Borza este partener, a angajat in numele societatii Hidroelectrica firmele de avocatura Borza & Asociatii si Piperea &Asociatii pentru 74 de procese pe care compania le avea cu creditorii in timpul insolventei.