- Povestea pe scurt
La scurt timp, Romania Libera s-a sesizat asupra acestor aspecte si a solicitat, in mod oficial, lamuriri de la Ministerul Energiei. Vezi aici.
In urma sesizarilor din partea mass-media, ministrul a revenit pe 26 ianuarie 2016 cu o declaratie de avere rectificata in care arata ca a obtinut 554.500 (n.red. lei sau euro- nu specifica) din cedarea folosintei unui bun mobil catre offshore-ul Impact Sales Co din insulele britanice Turks & Caicos. Alti 13.550 (lei sau euro) au fost obtinuti din cedarea folosintei unui bun imobil. Desi precizeaza sursa venitului, nu mentioneaza si care este "obiectul generator de venit". De asemenea, in declaratia de avere nu este trecut niciun obiect de valoare la rubricile destinate "bunurilor mobile". Conform legislatiei, trebuie declarate toate mijloacele de transport detinute si toate obiectele a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro. Desi nu preciza perioada tranzactiei, se presupunea din declaratia de avere ca sumele au fost obtinute in 2014.
Pe 14 iunie 2016, Victor Grigorescu a completat o noua declaratie de avere, aceasta fiind obligatorie pentru anul fiscal 2015. In declaratia din iunie a mentionat ca a cedat folosinta unui bun mobil catre un offshore (n.red. aici acopera numele offshore-ului, lasand sa se vada doar ca e din insulele britanice), in perioada 15 ianuarie- 15 aprilie 2015, pentru suma de 237.500 lei. Poate fi acelasi offshore sau altul. Nici de aceasta data nu a trecut in declaratia de avere ce bun mobil detine si a facut obiectul unei tranzactii mari. Practic, acel bun mobil i-a adus venituri de aproape 80.000 de lei pe luna, in perioada 15 ianuarie- 15 aprilie 2015.
HotNews.ro a solicitat ministrului sa explice de ce nu trece in declaratia de avere bunul mobil care reprezinta o sursa importanta de venituri, in urma cedarii folosintei acestuia. Iata raspunsul ministrului: "Tranzactia in cauza este privata si dateaza anterior momentului numirii in functia de ministru. Este vorba de un contract privat, supus unor norme de confidentialitate ca orice contract intre persoane fizice sau juridice private. Asa cum se mentioneaza in declaratiile de avere deja publicate, pentru anii fiscali 2014 si 2015, in urma acestei tranzatii am incasat sumele de 554.000 lei, respectiv 237.500 lei. Pentru toate bunurile detinute si sumele incasate au fost platite taxe si impozite, integral. De asemenea, in declaratie se regaseste si numele platitorului. Tranzactia in sine ramane confidentiala. Tranzactia nu are legatura cu functia de ministru si nici cu domeniul energetic. Nu am facut vreodata vreo afacere legata de sectorul energetic, nu am si nu am avut niciun interes privat sau de orice alta natura in acest domeniu".
In schimb, Agentia Nationala de Integritate spune ca va demara o analiza. "(...)in temeiul dispozitiilor art. 12 alin. (1) si (2) lit. b) din Legea nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative, Agentia Nationala de Integritate va proceda la evaluarea declaratiilor de avere depuse de catre acesta (n.red. Victor Vlad Grigorescu)", precizeaza Agentia Nationala de Integritate pentru HotNews.ro.
NOTA Documentul atasat cuprinde ultimele trei declaratii de avere ale ministrului energiei.
Evident ca e bataie pe asa ceva, dovada ca respectivul bun mobil a fost imprumutat de doua ori.
--------------------------
""Tranzactia in cauza este privata si dateaza anterior momentului numirii in functia de ministru. Este vorba de un contract privat, supus unor norme de confidentialitate ca orice contract intre persoane fizice sau juridice private. Asa cum se mentioneaza in declaratiile de avere deja publicate, pentru anii fiscali 2014 si 2015, in urma acestei tranzatii am incasat sumele de 554.000 lei, respectiv 237.500 lei. Pentru toate bunurile detinute si sumele incasate au fost platite taxe si impozite, integral. De asemenea, in declaratie se regaseste si numele platitorului. Tranzactia in sine ramane confidentiala. Tranzactia nu are legatura cu functia de ministru si nici cu domeniul energetic. Nu am facut vreodata vreo afacere legata de sectorul energetic, nu am si nu am avut niciun interes privat sau de orice alta natura in acest domeniu"."
Alo, sefu', cand ti-ai asumat pozitia de ministru iti dai jos chilotii, chiar daca sunt usor patati cu galben in fata...
Daca tot pastrati in legalitate metode complicate de frauda, cine deconteaza ilegalitatile pe care le atrag?
constitutia a romaniei nu sa dobandit prin varsare de sange ca sa aibe hotia si coruptia imunitate parlamentare pentru crime comise !
dna poate si trebuie sa urmareasca cazul gabriel opre pana la ccr si sa clarifice pentru ultima data urmatorul aspect de care sa loveste tot timpul statul de drept si lupta anti coruptie in privinta imunitati parlamentare :
first : separatia puterii este adusa ad absurdum atata timp cat parlamentari sant pe post de judecatori = ne- constitutional !
second; neaplicarea art. 72 din constituţia al româniei unde este clara data definitia pentru ce raspund sau nu parlamentari si pana unde poate fi invocata imunitatea !
locul 3. discriminare intre fost ministri unde presedintele ridica imunitatea si fosti ministri parlamentari unde parlamentul ridica imunitatea pentru fapte penale .
locul 4 . de cand are voie in tro democratie cu stat de drept ca inculpati urmarit penal da si condamnatii sa propuna si sa voteze legi in parlamentul al romaniei ??? ((ce spune comisia de la venetia si ccr ???)
asadar go on dna via ministru al justitiei -presedintele al romaniei -csm si procurorul general la ccr sa clarificam pentru ultima data problema imunitati a faptelor penale comis de parlamentari , senatori si ministri ect. ( ori salveza si protejaza constitutia romania si poporul roman ori ne trebuie o noua , adevarata revolutie in care coruptia nu mai conduce tara cu imunitate inventata )))
In acest caz, particular, ministrul e in culpa. Cum adica ai un bun valoros dar e confidential ???
Bai baiatule, nu te obliga nimeni sa fii ministru.
Totusi, daca ne faci o asa onoare si decizi tu ca iti rapesti din timpul tau pretios sa ne conduci, atunci pune mana si respecta legea.
Nu-ti convine, da-ti demisia si tine-ti blocul la secret.
Intrebare: cum imi dau seama ca ai avut bani sa platetsi un astfel de bun ? Daca ii ai din droguri sau prostitutie?