Romania va participa, cu un pavilion national, la expozitia internationala "Energia Viitorului", informeaza Guvernul. Aceasta se va desfasura la Astana, Kazahstan, in perioada 10 iunie- 10 septembrie 2017 si se preconizeaza ca vor fi prezente peste 100 de tari si peste 5 milioane de vizitatori.

Potrivit Guvernului, in conformitate cu prevederile Conventiei privind expozitiile internationale, in cadrul pavilioanelor nationale se pot organiza spatii cu destinatie comerciala, de natura restaurantelor cu specific national si a magazinelor de suveniruri reprezentative, pe o suprafata care nu depaseste 20% din spatiul total de expunere. Pentru aceste activitati nu sunt cheltuite fonduri publice, ci sunt obtinute venituri din partea operatorilor economici privati care inchiriaza spatiile din cadrul pavilionului.

Ministerul Afacerilor Externe este autorizat sa obtina venituri din inchirierea unor spatii cu destinatia de desfasurare de activitati comerciale, sumele incasate fiind virate in totalitate catre bugetul de stat.

Reprezentarea Guvernului Romaniei in ceea ce priveste organizarea si participarea tarii noastre la aceasta expozitie, se asigura de comisarul Sectiunii Romane, la propunerea MAE si are in componenta cate un reprezentant, la nivel de secretar de stat sau de subsecretar de stat, din cadrul urmatoarelor ministere: Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Ministerul Culturii si Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.

Realizarea demersurilor necesare pentru pregatirea si participarea Romaniei la expozitie, precum si coordonarea activitatilor intreprinse, se asigura de catre Unitatea Proiecte Expozitii Mondiale (UPEM), care functioneaza in cadrul MAE.

La data de 22 noiembrie 1928 a fost semnata, la Paris, Conventia privind Expozitiile Internationale, pe care Romania, ca membru fondator, a ratificat-o prin Decretul nr.2581/1930. Prin Conventie, se infiinteaza Biroul International pentru Expozitii (B.I.E.) si se stabilesc regulamente de baza privind clasificarea expozitiilor, drepturilor si obligatiile organizatorilor si participantilor, precum si frecventa cu care se pot desfasura aceste manifestari.

Tara noastra a participat, dupa 1989, la toate expozitiile mondiale si internationale organizate sub egida Biroului International pentru Expozitii. Expozitiile organizate sub egida BIE reprezinta un vector activ de promovare a valorilor nationale la nivel global, facilitand interactiunea si cooperarea intre tari, functionand ca un canal de comunicare pentru intensificarea schimburilor economice, culturale, stiintifice si tehnologice.

Mentionam ca pentru participarea la ultimele manifestari expozitionale au fost alocate si cheltuite urmatoarele fonduri bugetare: la Expo Shanghai 2010: buget alocat de 24.121. mii lei, din care cheltuiti 21.441 mii lei, Expo Yeosu 2012: buget alocat de 8.893 mii lei, din care cheltuiti 8.304 mii lei si respectiv Expo Milano 2015: buget alocat de 17.325 mii lei, din care cheltuiti 10.273 mii lei.