Guvernul a aprobat un ajutor de stat de 62 milioane de lei pentru Compania Nationala a Uraniului
CNU va fi obligata sa ramburseze imprumutul si dobanzile aferente in termen de sase luni. Daca nu reuseste sa returneze banii, compania va fi obligata sa prezinte Ministerului Energiei un plan de restructurare, care va prelungi perioada de acordare a imprumutului. Daca nu sunt indeplinite conditiile privind planul de restructurare, statul roman va prezenta Comisiei Europene un plan de lichidare.
Un ajutor de stat de 167 milioane de lei a fost acordat anul trecut, in aceleasi conditii, Complexului Energetic Hunedoara. In acest moment CE Hunedoara se afla in insolventa, cu risc mare de intrare in faliment. Pentru CNU banii ar urma sa fie alocati de la bugetul de stat, o prima transa de 47,2 milioane de lei urmand sa fie scoasa din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului.
Este putin probabil ca CNU sa poata returna imprumutul in conditiile in care nu mai are contract cu Nuclearelectrica, unicul sau client, pentru furnizarea de pulbere de dioxid de uraniu. Nuclearelectrica a reziliat inca din decembrie 2015 contractul cu CNU, preferand sa importe pulbere de dioxid de uraniu de la Cameco, o companie din Canada. Din acel moment, CNU a inceput sa aiba probleme cu lichiditatile.
"Ca urmare a deciziei SNN de reziliere, in decembrie 2015, a contractului comercial incheiat cu CNU pentru furnizarea de pulbere de dioxid de uraniu si imposibilitatii incheierii unui contract cu ANRSPS pentru constituirea stocului de octoxid de uraniu pe anul 2016 la rezerva de stat, CNU se afla in prezent in imposibilitatea continuarii activitatii, nemaivand resursele financiare necesare desfasurarii activitatii si efectuarii platilor catre furnizorii de utilitati, materiale, servicii (paza, servicii de transport feroviar pentru minereu, transport de persoane), bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale, fondul de mediu etc. Sistarea furnizarii energiei electrice, gazului metan, reactivilor chimici, a neasigurarii conditiilor tehnice minime de avarie si a neasigurarii pazei obiectivelor, vor conduce la o serie consecinte grave din punct de vedere al sigurantei in functionare a obiectivelor companiei si a mediului, intr-un interval scurt de timp", se arata in nota de fundamentare a proiectului de OUG.
Din acest motiv si fiind o companie din domeniul nuclear, nu mai pot fi asigurate nici macar conditii minime de siguranta.
"De asemenea, ca urmare a lipsei resurselor de finantare CNU se afla in imposibilitatea desfasurarii activitatilor specifice prin care se asigura respectarea obligatiilor de siguranta si securitate nucleara si de mediu, asumate de Romania prin Tratatul EURATOM si TFUE, existand riscul ca, in cazul nerespectarii obligatiilor pe partea de securitate nucleara si mediu, Romania sa fie nevoita sa suporte sanctiuni grave din partea autoritatilor europene si a institutiilor de reglementare din domeniul nuclear, ce pot conduce la pierderea credibilitatii, afectand capabilitatea statului roman de a mai gazdui / dezvolta obiective nucleare pe teritoriul sau.
Avand in vedere toate aceste aspecte, exista riscul retragerii autorizatiei si a certificatului de securitate industriala, intrucat nu vor mai putea fi indeplinite cerintele minime ale obiectivelor nucleare detinute de CNU-SA, in conformitate cu HG nr. 585/2002 pentru aprobarea Standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania si pe cale de consecinta inchiderea CNU", se mai precizeaza in nota de fundamentare.
Potrivit acestuia, avand in vedere aspectele prezentate se impune reglementarea, in regim de urgenta, a masurilor pentru acoperirea necesarului de lichiditati al CNU pe o perioada de 6 luni pentru a asigura desfasurarea in conditii de siguranta a activitatilor specifice companiei si anume evacuarea controlata a apei, decontaminarea si depoluarea apelor de iaz cu continut de uraniu, radiu si saruri diverse.
Neadoptarea in regim de urgenta a acestor masuri ar conduce inchiderea CNU ceea ce ar afecta interesele esentiale de securitate nationala si stabilitate energetica ale statului roman prin afectarea securitatii lantului de aprovizionare cu materie prima necesara fabricarii combustibilului nuclear pentru CNE Cernavoda, se mai arata in nota de fundamentare.
Imprumutul ar urma sa fie acordat in doua transe, una de 47,2 milioane de lei, iar cealalta de 14,8 milioane de lei. Romania a notificat in data de 8 septembrie 2016 la Comisia Europeana un ajutor de stat individual pentru salvare pentru CNU.
Ajutorul de stat se considera acordat in momentul semnarii conventiei de imprumut intre Ministerul Energiei si CNU. Acordarea imprumutului se va face doar dupa aprobarea de catre Comisia Europeana a ajutorului de salvare. Actul normativ creeaza cadrul legal pentru a putea acorda un ajutor de stat individual.
- +1 (1 vot)tekno socialism (Miercuri, 5 octombrie 2016, 20:29) LiviusAcris1 [anonim]cu interventii pompieristice ale statuluiraspunde trimite
- +1 (1 vot)in loc sa mai achizitionam niste arta (Miercuri, 5 octombrie 2016, 20:30) LiviusAcris1 [anonim]Donati pentru Uraniul Pamantuluiraspunde trimite
- -1 (1 vot)Un lucru bun (Miercuri, 5 octombrie 2016, 20:57) ty [utilizator]treaba trebuia facuta cu ceva timp in urma pe vremea lui ponbta. Atunci alterle erau prioritatile si interesele.raspunde trimite

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU