Guvernul a aprobat miercuri un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care propune acordarea unui ajutor de stat de 62 milioane de lei Companiei Nationale a Uraniului (CNU), companie care a ramas fara surse de finantare. Pentru a aloca banii este nevoie in primul rand de aprobarea Comisiei Europene. De un ajutor similar a beneficiat si Complexul Energetic Hunedoara, companie care acum se afla in insolventa, cu mare risc de faliment.

CNU va fi obligata sa ramburseze imprumutul si dobanzile aferente in termen de sase luni. Daca nu reuseste sa returneze banii, compania va fi obligata sa prezinte Ministerului Energiei un plan de restructurare, care va prelungi perioada de acordare a imprumutului. Daca nu sunt indeplinite conditiile privind planul de restructurare, statul roman va prezenta Comisiei Europene un plan de lichidare.

Un ajutor de stat de 167 milioane de lei a fost acordat anul trecut, in aceleasi conditii, Complexului Energetic Hunedoara. In acest moment CE Hunedoara se afla in insolventa, cu risc mare de intrare in faliment. Pentru CNU banii ar urma sa fie alocati de la bugetul de stat, o prima transa de 47,2 milioane de lei urmand sa fie scoasa din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului.

Este putin probabil ca CNU sa poata returna imprumutul in conditiile in care nu mai are contract cu Nuclearelectrica, unicul sau client, pentru furnizarea de pulbere de dioxid de uraniu. Nuclearelectrica a reziliat inca din decembrie 2015 contractul cu CNU, preferand sa importe pulbere de dioxid de uraniu de la Cameco, o companie din Canada. Din acel moment, CNU a inceput sa aiba probleme cu lichiditatile.

"Ca urmare a deciziei SNN de reziliere, in decembrie 2015, a contractului comercial incheiat cu CNU pentru furnizarea de pulbere de dioxid de uraniu si imposibilitatii incheierii unui contract cu ANRSPS pentru constituirea stocului de octoxid de uraniu pe anul 2016 la rezerva de stat, CNU se afla in prezent in imposibilitatea continuarii activitatii, nemaivand resursele financiare necesare desfasurarii activitatii si efectuarii platilor catre furnizorii de utilitati, materiale, servicii (paza, servicii de transport feroviar pentru minereu, transport de persoane), bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale, fondul de mediu etc. Sistarea furnizarii energiei electrice, gazului metan, reactivilor chimici, a neasigurarii conditiilor tehnice minime de avarie si a neasigurarii pazei obiectivelor, vor conduce la o serie consecinte grave din punct de vedere al sigurantei in functionare a obiectivelor companiei si a mediului, intr-un interval scurt de timp", se arata in nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Din acest motiv si fiind o companie din domeniul nuclear, nu mai pot fi asigurate nici macar conditii minime de siguranta.

"De asemenea, ca urmare a lipsei resurselor de finantare CNU se afla in imposibilitatea desfasurarii activitatilor specifice prin care se asigura respectarea obligatiilor de siguranta si securitate nucleara si de mediu, asumate de Romania prin Tratatul EURATOM si TFUE, existand riscul ca, in cazul nerespectarii obligatiilor pe partea de securitate nucleara si mediu, Romania sa fie nevoita sa suporte sanctiuni grave din partea autoritatilor europene si a institutiilor de reglementare din domeniul nuclear, ce pot conduce la pierderea credibilitatii, afectand capabilitatea statului roman de a mai gazdui / dezvolta obiective nucleare pe teritoriul sau.

Avand in vedere toate aceste aspecte, exista riscul retragerii autorizatiei si a certificatului de securitate industriala, intrucat nu vor mai putea fi indeplinite cerintele minime ale obiectivelor nucleare detinute de CNU-SA, in conformitate cu HG nr. 585/2002 pentru aprobarea Standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania si pe cale de consecinta inchiderea CNU", se mai precizeaza in nota de fundamentare.

Potrivit acestuia, avand in vedere aspectele prezentate se impune reglementarea, in regim de urgenta, a masurilor pentru acoperirea necesarului de lichiditati al CNU pe o perioada de 6 luni pentru a asigura desfasurarea in conditii de siguranta a activitatilor specifice companiei si anume evacuarea controlata a apei, decontaminarea si depoluarea apelor de iaz cu continut de uraniu, radiu si saruri diverse.

Neadoptarea in regim de urgenta a acestor masuri ar conduce inchiderea CNU ceea ce ar afecta interesele esentiale de securitate nationala si stabilitate energetica ale statului roman prin afectarea securitatii lantului de aprovizionare cu materie prima necesara fabricarii combustibilului nuclear pentru CNE Cernavoda, se mai arata in nota de fundamentare.

Imprumutul ar urma sa fie acordat in doua transe, una de 47,2 milioane de lei, iar cealalta de 14,8 milioane de lei. Romania a notificat in data de 8 septembrie 2016 la Comisia Europeana un ajutor de stat individual pentru salvare pentru CNU.

Ajutorul de stat se considera acordat in momentul semnarii conventiei de imprumut intre Ministerul Energiei si CNU. Acordarea imprumutului se va face doar dupa aprobarea de catre Comisia Europeana a ajutorului de salvare. Actul normativ creeaza cadrul legal pentru a putea acorda un ajutor de stat individual.