Asociatia Romana pentru Energie Eoliana: Industria eoliana a inregistrat pierderi de 4 miliarde de lei in doi ani
Studiul, elaborat strict pe baza situatiilor financiare depuse de companii la Registrul Comertului, releva rezultate ingrijoratoare pentru investitiile din domeniul producerii energiei electrice din surse eoliene care, totalizand aproximativ 5 miliarde de euro, reprezinta, de departe, cea mai importanta investitie din sistemul energetic romanesc de dupa anul 1989, se mai arata in comunicat.
Potrivit acestuia, sectorul energiei din surse regenerabile este in blocaj financiar. Astfel, la nivelul celor doi ani analizati, se constata o depreciere extraordinara a activelor, de 4,1 miliarde de lei. In acelasi timp, pentru a rambursa creditele accesate in vederea construirii centralelor eoliene sunt necesari 30 de ani, in conditiile in care durata de viata a unei centrale este de 20 de ani).
"Industria eoliana, ca, de altfel, intregul sector al energiei din surse regenerabile, este in suferinta. Investitorii sunt prinsi ca intr-un carusel: au continuat sa acumuleze mari pierderi in anul 2015, activele acestora se tot devalorizeaza, au ajuns in imposibilitatea de a rambursa creditele. Dovada sunt datele prezentate in studiul realizat de E&Y", a declarat Claudia Brandus, presedinte RWEA.
Potrivit comunicatului RWEA, la aceasta situatie s-a ajuns ca urmare a deselor modificari legislative si de reglementare, de cele mai multe ori efectuate in lipsa unor studii de impact si analize pe masura, afectand, astfel, o industrie care participa in mod semnificativ la indeplinirea de catre Romania a obiectivelor asumate in domeniul energiei regenerabile.
Avand in vedere pretul mediu al energiei electrice de 166 lei/MWh inregistrat in anul 2015, conform datelor OPCOM, precum si cel actual, care a ajuns sub acest nivel, este evident ca centralele noi, precum cele eoliene, au nevoie de ajutor de stat, conform regulilor europene pentru amortizarea investitiei. In cazul energiei eoliene, s-a ajuns la un paradox, existand astazi un ajutor de stat incorect calibrat, care impinge industria spre faliment, se mai arata in comunicat.
"De ce sa investesti in energia eoliana: este energie regenerabila si nepoluanta, ce salveaza costuri cu materia prima si cu sanatatea, contribuie masiv la indeplinirea obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera pentru incetinirea procesului de incalzire globala. In plus, este o tehnologie tanara, in proces continuu de perfectionare, care formeaza noi categorii profesionale recunoscute la nivel international. In lumina celor semnalate, solicitam imperios Guvernului si Parlamentului o actiune rapida si responsabila, care sa salveze industria energiei din surse regenerabile de la colapsul financiar si care sa recladeasca increderea in mediul investitional din Romania, incredere obligatorie pentru atragerea de capital pentru finantarea sau refinantarea investitiilor necesare unei economii sanatoase", se precizeaza in comunicat.
Studiul intitulat "Analiza performantei financiare si a pozitiei de bilant a industriei eoliene din Romania in anul 2015" a fost realizat la solicitarea Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Eu cred ca trebuie vazut daca cineva nu saboteaza acest sector, altfel niciun ajutor de stat nu va fi suficient.
sa luam exemple concrete, dobrogea este impanzita de proiecte facute de tot felul de penali si puscariabili cu acte in regula, printre care si becali, voiculescu & co.
cred ca ar fi momentul sa intre in vizorul DNA/ANAF, mai degraba decat sa le plangem de mila.
Ca sa nu mai zicem ca pierderea faimoasa e contabila si nu operationala si provine din "deprecierea extraordinara" a activelor.
Si dupa aia ne servesc bla-bla-ul cu incalzirea globala si gazele cu efect de sera. Nimic despre povestea recenta din Australia unde un stat intreg a ramas fara energie electrica. Cauza? Furtuna si multa dependenta de energia eoliana.
Am vazut pe Transelectrica zile cand eolienele produceau 0 si zile cand au depasit 2000 MW.
Cine acopera diferentele intre consum si productie si cu ce costuri?
Sa investesti miliarde de euro bazandu-te ca ti vei scoate banii dupa cum bate vantul este o insulta la adresa energeticii sau o mare teapa daca consumatorul nu isi permite sa plateasca diferentele.