​Actionarii Oil Terminal au decis pe 10 octombrie sa numeasca noi membri in Consiliul de Administratie, fiind inlocuiti trei membri, invocandu-se prevederile OUG 109/2011. De asemenea, au aprobat majorarea capitalului social de la 58,2 milioane de lei la 319,2 milioane de lei cu aport in natura si aport in numerar de maxim 261 milioane de lei. Actionarii minoritari vor fi obligati sa vina cu un aport in numerar de 105,3 milioane de lei. Actionarii au decis, de asemenea, sa respinga pornirea actiunii in raspundere impotriva directorului general Viorel Ciutureanu si a administratorilor societatii, punct solicitat de catre reprezentantul unui actionar minoritar.

In urma schimbarii Consiliului de Administratie, au fost revocati Iula Tanase, Nicoleta Moise si Bogdan Ghita, fiind numiti in locul lor Florea Cristian, Bogdan Cristian Patriniche si Claudiu Eduard Negrisan. Interesant este ca Negrisan nu se afla pe lista de propuneri transmisa de Ministerul Energiei, actionarul majoritar. De altfel, despre acesta nu exista niciun fel de referinte.

Din cine este format noul CA al Oil Terminal

Toma Bogdan Costreie- actualul presedinte CA al Oil Terminal

Catalin Constantin Grigorescu - membru al CA

Dumitru Matei - membru CA

Cristian Florea- a mai detinut functia de membru CA al Oil Terminal in perioada decembrie 2013- august 2014. Conduce o companie de consultanta Well Done Accounting & Audit SRL si a lucrat pentru firma ButanGas Romania.

Bogdan Cristian Patriniche- specializat pe piete de capital. In 2012 a fost propus pentru preluarea conducerii Bursei de Valori Bucuresti.

Claudiu Eduard Negrisan- nu exista date relevante despre el

Un alt saptelea membru este Dan Barbulescu, reprezentant al actionarului minoritar Broadhurst Investments Ltd.

  • Fara actiune in raspundere impotriva directorului general

Actionarii au respins pornirea actiunii in raspundere impotriva directorului general si a administratorilor societatii, pentru prejudicierea societatii ca urmare a operatiunilor desfasurate de catre acestia cu incalcarea legii. Acesta era un punct propus de reprezentantul in CA al actionarului minoritar. O acuzatie era manipularea pietei de capital pe care sunt tranzactionate actiunile emise de catre societate, prin falsificarea situatiilor financiare preliminare aferente anului financiar 2015. Oil Terminal este acuzata de o posibila manipulare a pietei, in conditiile in care pe 15 februarie 2016 a raportat un profit net de un milion de lei pe 2015, moment in care pretul actiunilor a scazut cu 15%, iar o luna mai tarziu un profit net de 6,5 milioane de lei. In aprilie 2016, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a demarat o investigatie privind o posibila manipulare a pietei bursiere prin transmiterea de informatii false de catre compania de stat OIL Terminal (OIL). De asemenea, conducerea societatii este acuzata de prelungirea nelegala a contractului de mandat al Directorului General al societatii pentru o perioada de 4 ani.

Directorul general al Oil Terminal este Viorel Ciutureanu. Se afla in aceasta functie din 2012, insa in urma cu patru luni i-a fost prelungit mandatul cu 4 ani de catre Consiliul de Administratie al companiei, care este interimar. Ciutureanu a trecut in declaratia de interese ca este vicepresedinte birou politic teritorial Constanta al PNL.

  • Majorare de capital cu aport in natura, reprezentand niste terenuri

Actionarii au decis sa fie majorat capitalul social de la 58,2 milioane de lei la 319,2 milioane de lei cu aport in natura si aport in numerar de maxim 261 milioane de lei. Pentru actionarii minoritari este o decizie nefavorabila avand in vedere ca vor trebui sa aduca un aport in numerar de 105,3 milioane de lei. Aportul in natura reprezinta doua terenuri, evaluate la circa 155,6 milioane de lei, situate in Constanta.

Este posibil ca decizia majorarii de capital sa fi fost luata in urma presiunilor facute de sindicatele de la Oil Terminal. Acestea au protestat mai multe zile la Constanta, cerand majorarea de capital, motivand ca in caz contrar ar fi periclitate locurile de munca prin lipsa fondurilor pentru investitii. Sindicalistii spuneau ca majorarea de capital inseamna si investitii. Ramane de vazut cum ar putea cele doua terenuri sa genereze investitii.

In acest moment, Ministerul Energiei detine 59,62% din actiuni, restul fiind mai multi minoritari, printre are si Fondul Proprietatea cu 6,3% si Broadhurst Investments Ltd cu 7,6%.

Vezi aici deciziile actionarilor Oil Terminal