OMV Petrom transfera 19 zacaminte petroliere onshore din Romania catre compania Mazarine Energy, controlata de fondul american de investitii Carlyle

de CP     HotNews.ro
Luni, 17 octombrie 2016, 8:53 Economie | Energie


Camp de sonde
Foto: OMV Petrom
OMV Petrom anunta transferul a 19 zacaminte petroliere onshore, a trei instalatii pentru reparatii capitale si a echipelor aferente catre Mazarine Energy Romania SRL, o subsidiara romaneasca controlata integral de Mazarine Energy B.V., in schimbul unei sume ce nu poate fi divulgata. Se estimeaza ca finalizarea tranzactiei va avea loc la sfarsitul trimestrului IV din 2016, cand Mazarine Energy Romania va prelua rolul de operator al zacamintelor si angajator al celor peste 200 de salariati ai OMV Petrom din prezent, se arata intr-un comunicat al OMV Petrom. Cele 19 zacaminte asigura sub 1% din productia zilnica a OMV Petrom.

Fondurile pentru tranzactie vor proveni din linia de capital de 500 mil USD furnizata de Carlyle International Energy Partners, un fond de 2,5 mld USD care investeste in explorare si productie de petrol si gaze, rafinare si marketing, servicii la zacaminte petroliere la nivel international, si in rafinare si marketing in Europa, Africa, America latina si Asia. Reamintim ca In 2015, americanii de la Carlyle International Energy Partners (CIEP), afiliata a grupului The Carlyle, au preluat de la Sterling Resources toate operatiunile din Romania pentru 42,5 mil. dolari.

Mazarine Energy este o companie nelistata de explorare si productie, care se concentreaza pe oportunitati de exploare conventionala, de dezvoltare si productie cu riscuri mici, pe termen scurt in Europa, Africa si zona Mediteraneana extinsa. Cu sediul central in Haga, compania este activa in prezent in Africa de Nord, avand controlul majoritar al licentei Zaafrane din Tunisia, unde au fost sapate doua sonde de explorare in apropierea infrastructurii existente. Ambele au descoperit hidrocarburi si au fost testate cu succes la debite comerciale. Mazarine Energy revizuieste in mod activ noi oportunitati in  Europa si Nordul Africii. Fondator in calitate de actionar majoritar al Mazarine Energy BV este Edward van Kersbergen.

Potrivit comunicatului, transferul licentelor se realizeaza in conformitate cu toate drepturile si obligatiile ce decurg din Legea Petrolului si alte reglementari. Transferul este supus aprobarii autoritatilor competente.

Mazarine a identificat o serie de oportunitati de optimizare a productiei si lucrari de reparatii capitale care vor determina o crestere a productiei. In plus, sunt planificate campanii de achizitie seismica pentru a identifica structuri care nu au fost inca forate, se mai arata in comunicat.
 
Cele 19 zacaminte fac parte dintr-un pachet de zacaminte selectate in 2014 pentru a fi transferate, ca parte a programului de optimizare a portofoliului. In 2015, cele 19 zacaminte au avut o productie zilnica totala de aproximativ 1.000 bep/zi (reprezentand sub 1% din productia zilnica a OMV Petrom).

"Avand in vedere actualul context al petrolului, facem eforturi pentru a ne creste eficienta si pentru a genera mai multa valoare. Masurile vizeaza si optimizarea portofoliului, ceea ce ne permite sa simplificam operatiunile si sa ne concentram pe cresterea profitabilitatii din zacamintele ramase", a declarat Peter Zeilinger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatile de upstream.

"Suntem incantati ca am agreat aceasta investitie in timp ce continuam implementarea strategiei noastre concentrate pe active onshore cu costuri si riscuri reduse si pe valoare adaugata prin expertiza de management al zacamintelor si operatiuni eficiente din punct de vedere al costurilor. Le uram bun venit noilor nostri colegi si asteptam cu nerabdare sa dezvoltam impreuna aceste zacaminte", a spus si Edward van Kersbergen, fondator si CEO al Mazarine Energy.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8366 vizualizari

 • +8 (20 voturi)    
  Si Constitutia ce zice? (Luni, 17 octombrie 2016, 9:52)

  Fanfan la tulipe [utilizator]

  Eu stiam ca bogatiile de interes public ale subsolului sunt inalienabile, adica nu pot fi instrainate- art. 136 din Constitutie. Atunci cine a vandut aceste zacaminte catre OMV trebuie sa raspunda pt. abuz in serviciu asimilat faptelor de coruptie si subminarea economiei nationale....
  • +17 (23 voturi)    
   pai nu zacamintele se vind... (Luni, 17 octombrie 2016, 10:15)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Fanfan la tulipe

   ci dreptul de exploatare. Indiferent de proprietar, statul ar trebui sa incaseze redevente per unitatea de zacamint extrasa. Asha merg lucrurile in toata lumea. Statele nu mai au de ceva vreme nici capacitatea tehnologica nici resursele pentru a exploata ele insele zacamintele. Asha ca se limiteaza la a autoriza extractia si a incasa x% redevente.

   Asha ca iun loc sa iti exprimi minia proletara impotriva OMV, ai putea mai bine sa te duci la parlamentarul votat de tine si sa-l intrebi de ce statul roman are redevente atit de mici. Ca pin la urma, ori extrage OMV, ori astia noi, tot acevasi drac e. Statul incaseaza fix aceiasi bani.
   • +7 (9 voturi)    
    Doar statul austriac mai poate exploata !? (Luni, 17 octombrie 2016, 13:08)

    Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Cui prodest ca România continuă să rămână a patra ţară producătoare de ţiţei din Uniunea Europeană, respectiv a cincea ţară din Europa.
    RO avea o experienţă de peste 150 ani în industria de țiței şi de peste 100 ani în industria gazelor naturale, producțiile anuale maxime fiind atinse în anul 1977 (14,65 mil. tone țiței), respectiv 1986 (36,3 mld. Mc gaze naturale).
    Avem un istoric de 100 de ani, fiind unul dintre cele mai dezvoltate la nivelul Europei Centrale și de Est (ECE) din punct de vedere al producției anuale, rezervelor de gaze naturale disponibile și al infrastructurii.

    OMV = in RO corupta are 255 de zăcăminte comerciale de țiței și gaze naturale cu aproximativ 9.445 de sonde de țiței și 828 de sonde de gaze naturale + dreptul de concesiune pentru 15 perimetre de explorare, dezvoltare și producție onshore, respectiv două offshore (în Marea Neagră)
    Marea majoritate a resurselor geologice și a rezervelor sigure identificate până în prezent este localizată onshore (96%)
    • +4 (8 voturi)    
     pierzi esentialul (Luni, 17 octombrie 2016, 14:38)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

     Degeaba are statul roman o firma care extrage titei, daca firma aia e falimentata de alte 20 de firme capusa ale politicienilor din conducere. Pentrom cind a fost vinduta valora 600 mil eur. Si asta pentru ca era capusata de sus pina jos de diverse firmulite, inclusiv de petronservice-ul sendicatelor. Avea porfit zero sau era pe pierdere, deci inafara de mindria proletara ca nu ne fura strainii resursele, statul nu cistiga nimic.Pe cind de pe urma OMV-Petrom, statul incasa pina acu 2 ani impozitul pe profit corespunzator unul miliard de euro De aia zic, important nu e cine exploateaza, ci citi bani intra in buzunarul statului per unitate de resursa extrasa. iar asta se stipuleaza prin lege, indiferent de concesionarul resursei.
     • +5 (5 voturi)    
      O gluma proasta,valoarea de 600 mil. (Luni, 17 octombrie 2016, 17:36)

      Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      Cleptomanul Nastase A.&Parlamentul RO, a oferit OMV Aktiengesellschaft Austria Petrom (SNP) zăcăminte de 14 miliarde de dolari.!!!!!!
      Petrom a fost oferit-aferim cu 600 de benzinării, două rafinării, toa­tă producţia de petrol a ţării şi ju­mă­tate din cea de gaz
      Inainte de privatizare in 2001 SNP PETROM SA deţinea: rezerve estimate la 1 miliard de barili de petrol şi 101 miliarde de mc de gaze na­turale; 30 de milioane de mp de te­ren; 13.856 de sonde petroliere, cu o producţie zilnică de 220.000 de ba­rili de petrol; o capacitate de rafinare de 8 milioane de tone de petrol anual în rafinăriile Arpechim Piteşti şi Pe­trobrazi Ploieşti; o reţea de distribuţie formată din 600 de staţii de benzină (din care 1/3 erau aduse la standarde europene), 145 de depozite, 1.540 de autocisterne rutiere, 1.470 de va­goa­ne de cale ferată, peste 15.000 km de conducte pentru transportul de petrol şi gaze naturale şi stocuri în valoare de 1.312.100.000 RON şi un nume­rar de 160.000.000 Euro.
      Prin contractul de pri­va­tizare din 2004, sta­tul, la recomandarea consultanţilor, a acordat Petrom o facilitate fiscală denumită "cotă ecologică".pe timp de 10 ani ( facilitatea de a nu plati anual impozit pe profit )
      Jacobs, membră a consorţiului de consultanţi pentru rezervele de ţiţei ale compa­niei Petrom, le estimau la 128 milioane to­ne, iar cele de gaze naturale, 101 mi­liarde mc.
      Re­devenţa pentru statul româna a fost stabilită pentru zece ani, la aceeaşi cotă, între 3 şi 13%, având un nivel mo­dic spre deosebire de condiţiile din alte ţări.
      400 de milioane de euro pe care RO trebuie să-i bage în ecologizarea batalurilor pe­troliere aparţinând Petrom, deoa­re­ce este o clauză din contractul de privati­zare.!
      • +1 (1 vot)    
       pai (Luni, 17 octombrie 2016, 20:28)

       om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

       ne mai miram de averile si conturile lui bombonel pe care nici nu le mai stie limitele ?!
       nu cel mai mare cleptoman, ca doamne fereste, el nu punea mana, lui i se baga in buzunar, is punea in cont.
       daca omul care se ocupa de strangerea haraciului, marele vizir al lui El Insusi, este putred de bogat, ce sa mai vorbim de putreziciunea guvernarii lui bombonel....
       cel pe care nici propriul glontz nu l'a putut nimeri. :-)
      • +1 (1 vot)    
       Mita-EU (Luni, 17 octombrie 2016, 20:36)

       OvidiuStoica [anonim] i-a raspuns lui Plagarus

       Aia a fost conditie ca Austria (Vestul in general) sa ne sprijine sa intram in EU. Doar ca nu crezi ne-au primit in EU degeaba ? Au pus mana pe tot ce e rentabil petrol, gaze, distributii catre populatie (consumator captiv), paduri, sistem bancar (banii sunt 50% din orice tranzactie).
       • 0 (0 voturi)    
        las-o bre ca macane (Marţi, 18 octombrie 2016, 15:07)

        bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui OvidiuStoica

        Tre sa gasim totdeauna un dusman din exterior care nu ne lasa sa traim bine, desi noi suntem cei mai frumosi, destepti si devreme-acasa. Asta e vrajeala propagandei de partid ca sa-si ascunda furtisagurile. Nu a obligat nimeni pe nimeni sa faca nimic, doar ai nostri au luat spaga ca-n codru ca sa semneze contractele alea paguboase. Uita-te la dosarul Microsoft. Au venit aiaq cu reducere 50% pentru licentele oferite statului roman, si politicienii au zis ca nu, da de ce? stati ca ne facem nopi un off-shore prin Cipru, voi dati cu 50% reducere la offshore si ala le vinde statului fara reducere. De vina sunt politicienii care au condus tara de 27 de ani si aia care i-au votat ca oile.
      • 0 (0 voturi)    
       pai te contrazici singur (Marţi, 18 octombrie 2016, 15:02)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

       Tot ce tre sa faca statul e sa creasca redeventele pina la un nivel acceptabil. Si in felul asta a rezolvat problema. Oricum dreptul de exploatare trebuia dat cuiva, deci nu asta e buba.
    • +5 (5 voturi)    
     nivelul ala a fost (Luni, 17 octombrie 2016, 15:01)

     om simplu din multime [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

     tot datorita firmelor strine, americane si anglo olandeze.
     astra romana, subsidiar anglo olandez, shell royal dutch..
     steaua romana, standard oil of ro, etc.
     capital si tehnologie din afara.
     statul incasa redevente. si nu numai statul, atunci incasau si proprietarii terenurilor sub care era punga de tzitzei.
     statul a fost implicat numai in perioada comunistilor, dupa ce nationalizasera toate companiile petroliere, fara niciun fel de despagubire.
     si nu au nationalizat zacaminte, ci utilaje, tehnologie si dreptul de extractie.

     au copiat utilajele si le'au fabricat, dar in timp, au ramas la nivelul lasat de fostii investitori straini. adica, depasiti tehnologic.

     si apropo, am avut un dinu paturiciu, presupus investitor roman in petrol. a vandut nu in ue, ci in asia centrala. iar dottore a renuntat si la peste o juma' de miliard datorii.
     si dna se ocupa de omorul din culpa, nu de sterling sau kazmunai.
    • +3 (5 voturi)    
     Istoria e istorie (Luni, 17 octombrie 2016, 15:41)

     Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

     OMV se pare ca nu are destul Capex ca sa sape mai mult. Asa ca mai lasa si pe altii. Tu crezi ca la americani sapa statul?
  • +6 (8 voturi)    
   Transferul dreptului de exploatare (Luni, 17 octombrie 2016, 10:29)

   george1977 [utilizator] i-a raspuns lui Fanfan la tulipe

   În comunicatul transmis BVB cei de la Petrom vorbesc de TRANSFERUL rolului de operator al respectivelor zăcăminte, nu de VÂNZARE:
   http://www.bvb.ro/infocont/infocont16/SNP_20161017082554_OMV-Petrom-transfera-19-zacaminte-catre-Mazarine.pdf.
  • +10 (12 voturi)    
   eu as fi mai curios cat sund redeventele (Luni, 17 octombrie 2016, 10:33)

   zzztop [utilizator] i-a raspuns lui Fanfan la tulipe

   si daca in urma tranzactiei impozitul pe profit,salarii catre statul roman ar scadea considerabil.

   dar, daca veniturile la bugetul de stat nu sufera considerabil n-am ce sa comentez. asa e in afaceri. nu doar in Romania companii private exloateaza resursele.

   de fapt e mai bine ca nu le gestioneaza statul. Petrom cu toate resursele ei era pe pierdere cat timp era gestionata de romani numiti politic de psd-isti. uita-te si la CFR in ce dezastru a ajuns..
 • +15 (17 voturi)    
  Le e frica de re-nationalizare... (Luni, 17 octombrie 2016, 10:22)

  MBA [utilizator]

  Stiu ei bine ce magarie au facut ca sa primeasca si zacamintele subsolului pe nimic. SI acum incearca sa se protejeze. Nu sapa nimeni de prin DNA si CSAT sa vada cum de am dat pe 600 mil EUro Petromul CU TOT CU ZACAMINTELE TARII????
  • +5 (9 voturi)    
   termopane, termopane... (Luni, 17 octombrie 2016, 10:49)

   amycus [utilizator] i-a raspuns lui MBA

   DNA e pentru termopane, plagiate si alte tiganii.
   adevartele jafuri nu se ancheteaza pentru ca ne-ar arata ca majoritatea celor care au fost la putere din 90 pana in 2015 au bagat mana in vistierie pana la umar.
  • +1 (9 voturi)    
   iti scapa citeva chestii esentiale (Luni, 17 octombrie 2016, 11:29)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui MBA

   OMV nu a primit zacamintele subsolului pe nimic. A primit doar dreptul de a le exploata. Drept pe care putea sa-l primeasca orice firma privata. Si oricine ar exploata resursa, statul roman incaseaza redevente care sunt stabilite prin lege. Deci daca exista o problema de hotie, aia se afla la legiuitor, care a stabilit niste redevente infime. Asha ca... in loc sa cauti vinovatii prin imperialismul putred occidental, mai bine ai merge la parlamentarul pe care l-ai votat si l-ai intreba din ce motiv nivelul redeventelor nu a fost actualizat de n-shpe ani si ce a facut el pentru a repara problema asta. Pentru ca acolo e buba, nu la OMV sau alta firma privata.
   • +6 (12 voturi)    
    Redevente in bataie de joc... (Luni, 17 octombrie 2016, 12:39)

    Fanfan la tulipe [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    ...in 2014 trebuiau majorate...nu s-a mai auzit nimic...practic OMV foloseste gratis resursele Romaniei de petrol iar noi platim cea mai scumpa benzina din UE.
    • 0 (2 voturi)    
     pai de aia zic (Luni, 17 octombrie 2016, 14:44)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Fanfan la tulipe

     De vina sunt aia care reglementeaza redevente in bataie de joc, nu cei care exploateaza resursa. Aia trebe luati guler, nu OMV
 • -4 (12 voturi)    
  Nu ne vindem tara! (Luni, 17 octombrie 2016, 10:35)

  Miky60 [utilizator]

  Nu asa era zicala la inceputul anilor 90 sustinuta de Ratiu si Iliescu? Oameni buni, s-au schimbat timpurile, nu mai exista granite, veniti in 2016 nu mai stati cu mentalitatea comunisto-pesedista de anii 90! Daca vreti sa fiti in randul vremurilor, semnati cu USR si votati-i, daca nu ramaneti cu pesede-ul vostru!
  • +7 (9 voturi)    
   Usor cu confuzia! (Luni, 17 octombrie 2016, 11:05)

   seb_h [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   Ii pui in aceeasi oala pe Ion Ratziu cu ilici? probabil esti senil nene....
  • +2 (4 voturi)    
   Tu te faci ca sprijini USR-ul, dar de fapt .... (Luni, 17 octombrie 2016, 11:15)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   De fapt il ingropi adinc de tot.
   Principiul "ce-i al nostru e si-al vostru" e doar pentru fraieri. Si ne-am cam saturat sa ni se spuna ce cool e sa fii fraier.

   Mai provaduieste si la ai tai chestia asta.
 • +5 (5 voturi)    
  Este momentul pt. marirea redeventelor ! (Luni, 17 octombrie 2016, 11:05)

  DEMA GOGU' [utilizator]

  Redeventele pt. exploatarea petroliera trebuie marite la un nivel corect , comparativ cu practica internationala.
  Pana acum A. Nastase si Ponta (PSD), au refuzat marirea lor , primind shpaga de la OMV.
 • -1 (1 vot)    
  macar e olandez (Luni, 17 octombrie 2016, 11:21)

  revo [utilizator]

  Of, bine ca nu le-au transferat catre Lukoil sau cine stie cine alti intermediari rusi, cum se zvonea.
  Domnul in chestiune este un intreprinzator activ, a lucrat la Shell, la un moment dat si-a infiintat propria afacere, a fost partener cu un francez iar acum este partener de afaceri cu un american. Este specializat in infiintarea sau preluarea de afaceri mai mici, pe care le optimizeaza si le creste, apoi le vinde rapid, cu un pret foarte bun.
  Este interesat in special de dezvoltarea tehnologiilor neconventionale de exploatare a zacamintelor, de stoarcerea lor pana isi dau ultima suflare, gen fracturarea hidraulica. Cauta specialisti inovatori in domeniu.
 • -2 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 17 octombrie 2016, 11:33)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   Pai intreaba-l pe Bonbo (Luni, 17 octombrie 2016, 17:06)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui

   si pe toti care s-au perindat de atunci pe la Putere. Ca si pe la altii sapa tot altii. Daca gubernantii nu stiu cum sa administreze tara, cu ce-s vinovati particularii care vin sa faca biznis in Romania? Ca atata vreme cat se conformeaza legilor in vigoare....buba nu-i la ei.
 • +10 (10 voturi)    
  Popescu Tariceanu "donatorul" catre Sterling (Luni, 17 octombrie 2016, 12:28)

  Plagarus [utilizator]

  Cu doar cateva saptamani inainte de a parasi Palatul Victoria, Guvernul condus de Popescu Tariceanu Calin a cedat dreptul de explorare a unor perimetre aflate in zona de litigiu din jurul Insulei Serpilor unei firme cu un capital social de numai 200 de lei, desi Curtea de la Haga nu se pronuntase inca asupra acestui diferend intre Romania si Ucraina.
  In data de12 noiembrie 2008, guvernul Tariceanu a aprobat un act aditional clasificat la un contract prin care firma Sterling Ressources primea dreptul de explorare si impartire a unor perimetre aflate in zona de litigiu.\
  Tariceanu a dat in noiembrie o ordonanta prin care perimetrele Pelican si Midia, o parte dintre perimetrele pentru care Romania si Ucraina s-au judecat la Haga, nu mai sunt in posesia statului roman, ci au fost concesionate firmei Sterling Ressources, firma care are ca reprezentanta in Romania o firma cu un capital social de 200 de lei.

  In plus, la finalul ordonantei respective se specifica faptul ca anexa nu se publica, fiind clasificata potrivit legii, motiv pentru care nu se poate spune cu exactitate pe cati ani a fost concesionata resursa si nici contra carei sume.
 • 0 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 17 octombrie 2016, 14:20)

  [anonim]

  • +2 (4 voturi)    
   Plecati... (Luni, 17 octombrie 2016, 20:38)

   OvidiuStoica [anonim] i-a raspuns lui

   Au plecat din tara dupa distrugerea economiei nationale (si capusare cu multinationale a ce a mai ramas). Din muncitori calificati in industrie au devenit culegatori de capsuni in Spania si spalatori de masini in Marea Britanie.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by