OMV Petrom anunta transferul a 19 zacaminte petroliere onshore, a trei instalatii pentru reparatii capitale si a echipelor aferente catre Mazarine Energy Romania SRL, o subsidiara romaneasca controlata integral de Mazarine Energy B.V., in schimbul unei sume ce nu poate fi divulgata. Se estimeaza ca finalizarea tranzactiei va avea loc la sfarsitul trimestrului IV din 2016, cand Mazarine Energy Romania va prelua rolul de operator al zacamintelor si angajator al celor peste 200 de salariati ai OMV Petrom din prezent, se arata intr-un comunicat al OMV Petrom. Cele 19 zacaminte asigura sub 1% din productia zilnica a OMV Petrom.

Camp de sondeFoto: OMV Petrom

Fondurile pentru tranzactie vor proveni din linia de capital de 500 mil USD furnizata de Carlyle International Energy Partners, un fond de 2,5 mld USD care investeste in explorare si productie de petrol si gaze, rafinare si marketing, servicii la zacaminte petroliere la nivel international, si in rafinare si marketing in Europa, Africa, America latina si Asia. Reamintim ca In 2015, americanii de la Carlyle International Energy Partners (CIEP), afiliata a grupului The Carlyle, au preluat de la Sterling Resources toate operatiunile din Romania pentru 42,5 mil. dolari.

Mazarine Energy este o companie nelistata de explorare si productie, care se concentreaza pe oportunitati de exploare conventionala, de dezvoltare si productie cu riscuri mici, pe termen scurt in Europa, Africa si zona Mediteraneana extinsa. Cu sediul central in Haga, compania este activa in prezent in Africa de Nord, avand controlul majoritar al licentei Zaafrane din Tunisia, unde au fost sapate doua sonde de explorare in apropierea infrastructurii existente. Ambele au descoperit hidrocarburi si au fost testate cu succes la debite comerciale. Mazarine Energy revizuieste in mod activ noi oportunitati in Europa si Nordul Africii. Fondator in calitate de actionar majoritar al Mazarine Energy BV este Edward van Kersbergen.

Potrivit comunicatului, transferul licentelor se realizeaza in conformitate cu toate drepturile si obligatiile ce decurg din Legea Petrolului si alte reglementari. Transferul este supus aprobarii autoritatilor competente.

Mazarine a identificat o serie de oportunitati de optimizare a productiei si lucrari de reparatii capitale care vor determina o crestere a productiei. In plus, sunt planificate campanii de achizitie seismica pentru a identifica structuri care nu au fost inca forate, se mai arata in comunicat.

Cele 19 zacaminte fac parte dintr-un pachet de zacaminte selectate in 2014 pentru a fi transferate, ca parte a programului de optimizare a portofoliului. In 2015, cele 19 zacaminte au avut o productie zilnica totala de aproximativ 1.000 bep/zi (reprezentand sub 1% din productia zilnica a OMV Petrom).

"Avand in vedere actualul context al petrolului, facem eforturi pentru a ne creste eficienta si pentru a genera mai multa valoare. Masurile vizeaza si optimizarea portofoliului, ceea ce ne permite sa simplificam operatiunile si sa ne concentram pe cresterea profitabilitatii din zacamintele ramase", a declarat Peter Zeilinger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatile de upstream.

"Suntem incantati ca am agreat aceasta investitie in timp ce continuam implementarea strategiei noastre concentrate pe active onshore cu costuri si riscuri reduse si pe valoare adaugata prin expertiza de management al zacamintelor si operatiuni eficiente din punct de vedere al costurilor. Le uram bun venit noilor nostri colegi si asteptam cu nerabdare sa dezvoltam impreuna aceste zacaminte", a spus si Edward van Kersbergen, fondator si CEO al Mazarine Energy.