Vicepresedintele consiliului de conducere al Gazprom, Aleksandr Ananenkov, a anuntat ca societatea pe care o reprezinta se opune exploatarii bogatiilor subterane ale Rusiei de catre companii straine – sub forma aplicata in prezent in cazul proiectului Sahalin-1, scrie Vedomosti.

Prin biroul de presa al concernului, el a explicat ca participarea strainilor a condus la „stirbirea considerabila a intereselor de stat ale Rusiei, la transferul controlului asupra unor proiecte si la tentative de a-i transforma pe consumatorii de gaze din estul Rusiei in rude sarace, private de dreptul de a beneficia de aceasta sursa de energie”.

Ananenkov nu a putut fi contactat pentru un comentariu, precizeaza Vedomosti, precizad ca operatorul Sahalin-1 este ExxonMobil (30%), ceilalti participanti fiind Rosneft (20%), grupul indian ONGC (20%) si japonezii de la Sodeco (30%). Exxon a investit deja circa 6 miliarde de dolari si intentioneaza sa mai cheltuiasca o suma similara.

Gazul obtinut este, deocamdata, destinat regiunii Habarovsk. Anul trecut insa, Exxon a semnat cu societatea chineza CNPC un acord de furnizare a gazelor in China, spre marea nemultumire a Gazprom, care vrea sa livreze singura gaze marelui ei vecin rasaritean.

Intr-un interviu acordata saptamana trecuta postului nipon de televiziune Nikkei, Ananenkov anunta ca guvernul rus va interzice orice activitate comerciala cu gaze naturale in cadrul proiectului Sahalin-1, daca participantii lui nu vor accepta sa vanda intreaga lor productiei Gazpromului pentru vanzare pe piata interna. Toate aceste luari de pozitie, comenteaza Vedomosti – sunt dovada clara ca Gazprom vrea sa obtina controlul asupra Sahalin-1.