Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, un memorandum privind modificarea unui ajutor de stat acordat Societatii Nationale de Inchideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), pentru includerea in programul de inchidere a doua mine neviabile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

Ajutorul de stat aprobat in baza prevederile Deciziei Comisiei Europene 2010/787/ creste cu 129 milioane de lei, bani care vor asigura fondurile necesare pentru activitatea de inchidere a minelor de huila necompetitive care induc pierderi pentru CEH. Este vorba despre Exploatarea Miniera Lonea si Exploatarea Miniera Lupeni, care nu au perspective de viabilizare a activitatii si necesita trecerea lor imediata in programul de inchidere. Ajutorul de stat este raportat pentru perioada 2011-2024.

Inchiderea celor doua unitati se va realiza, astfel, in conditii de siguranta si protectia mediului, cu conservarea straturilor de carbune si evitarea unor eventuale accidente care ar putea aparea in cazul nerespectarii prevederilor specifice inchiderii minelor. De asemenea, se vor recupera si vor fi aduse la suprafata utilajele exsitente in aceste mine (motoare, redresoare, statii de transformare etc.), care contin lubrifianti ce pot polua apele subterane.

Inchiderea celor doua unitati de productie se va realiza pana la sfarsitul anului 2018.

Ministerul Energiei a prenotificat Comisiei Europene intentia de modificare a ajutorului de stat, iar masura va fi implementata dupa obtinerea deciziei de autorizare de la Comisia Europeana.