Fondul Proprietatea: Proiectul privind Reactoarele 3 si 4 este nefezabil si ar putea crea mari prejudicii actionarilor Nuclearelectrica daca e continuat

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 3 noiembrie 2016, 18:09 Economie | Energie


Centrala de la Cernavoda
Foto: AGERPRES
Fondul Proprietatea considera ca proiectul privind constructia Reactoarelor 3 si 4, care ar urma sa fie facut cu o companie chineza, este nefezabil si ar putea crea mari prejudicii actionarilor Nuclearelectrica in cazul in care este continuat, avand in vedere situatia actuala a pietei energiei electrice, precum si prognozele pe termen lung, se arata intr-un comunicat al Fondului Proprietatea. Potrivit ultimelor declaratii publice ale reprezentantilor Ministerului Energiei, acest proiect va recupera valoarea investitiei doar la un pret al energiei electrice de 82 de euro/MWh, in timp ce pretul actual pe piata OPCOM este mult mai mic, respectiv 35-40 de euro/MWh. Aceasta diferenta de pret arata clar ca proiectul este nefezabil, se mai arata in comunicat.

Fondul Proprietatea critica si decizia Ministerului Energiei de a vota in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor companiei Nuclearelectrica din data de 17 octombrie impotriva propunerii referitoare la intocmirea unui raport privind sumele cheltuite pana in acest moment de companie cu proiectul privind constructia Reactoarelor 3 si 4.


"Suntem foarte surprinsi si dezamagiti de votul Ministerului Energiei, avand in vedere ca aceasta creeaza un precedent periculos si desconsidera in totalitate principiul transparentei in companiile de stat, care este pe de alta parte promovat si sustinut atat de Guvern, cat si de Ministerul Energiei in baza legislatiei privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice. Proiectul reactoarelor 3 si 4 este unul foarte costisitor pentru Nuclearelectrica, cu impact negativ asupra profitului acesteia, iar actionarii companiei au dreptul sa cunoasca detalii privind cheltuielile generate de proiect pana in acest moment", a declarat Greg Konieczny, CEO al Franklin Templeton Investment Management Limited UK Sucursala Bucuresti.

"Avand in vedere ca Nuclearelectrica este o companie listata pe bursa de valori, Ministerul Energiei ar trebui cu atat mai mult sa respecte cerintele de transparenta si raportare aplicabile companiilor listate, spre beneficiul companiei si al tuturor actionarilor sai", a mai spus Greg Konieczny.

Fondul Proprietatea solicita Ministerului Energiei si altor ministere care detin participatii majoritare in companiile de stat sa sprijine respectarea principiului transparentei in companiile respective si sa informeze in mod regulat toti actionarii cu privire la evolutiile semnificative cu impact asupra activitatii companiilor.

Energia care va fi produsa de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, in urma investitiei pe care urmeaza sa o faca Nuclearelectrica impreuna cu China General Nuclear Power Group, ar urma sa fie foarte scumpa. Radu Dudau, coordonatorul strategiei energetice, a declarat in urma cu o saptamana, ca pretul de referinta, negociat cu investitorul, ar urma sa fie de circa 82 euro/MWh, fata de 35 euro/MWh cat este pretul mediu ale energiei electrice in prezent. "Va fi stabilit ca pret de referinta pentru care investitorul ar urma sa primeasca o garantie sub forma unui contract pentru diferenta", a spus Dudau in cadrul unei conferinte organizate de News.ro. Intrebarea este cum va fi acoperita acea diferenta si in ce masura pretul garantat va influenta factura la consumatorul final. Chiar daca energia nucleara va fi produsa la un pret urias, presedintele Klaus Iohannis doreste ca negocierile cu partea chineza sa se finalizeze cat mai rapid. Aceasta chiar si in conditiile in care compania chineza este acuzata de spionaj in SUA.

Intrebat asupra acestuia aspect, in conditiile in care 82 euro/MWh inseamna mai mult decat  Dudau a spus ca "se poate merge cu cativa euro in plus fata de pretul de 82,5 euro pe MWh. Daca pretul ar fi prea mare, contractul de diferenta se va transforma in subventie. Eu cred ca este un element care trebuie negociat". Desi nu spune clar, subventia nu poate fi suportata decat din preturi mai mari ale energiei electrice la consumatori.

In ceea ce priveste refuzul de a aproba realizarea unui raport privind sumele cheltuite pana acum, Ministerul Energiei a raspuns la solicitarea HotNews.ro ca "nu a refuzat realizarea unui astfel de raport, dar a considerat ca o astfel de solicitare nu este de competenta Adunarii Generale".

Compania chineza cu care Romania a semnat memorandumul pentru Reactoarele 3 si 4 este acuzata de guvernul SUA de spionaj nuclear, potrivit departamentului de justitie al SUA, citat de The Guardian. Scandalul a aparut in luna aprilie, chiar inainte ca proiectul sa fie discutat in CSAT si a fost reluat in luna august de catre The Guardian.

Potrivit actului de punere sub acuzare de 17 pagini, inginerul din domeniul nuclear Allen Ho, angajat al China General Nuclear Power Corporation si aceasta companie au conspirat in mod ilegal pentru a dezvolta material nuclear in China fara aprobarea SUA, “cu intentia de a asigura un avantaj pentru Republica Populara China”.  

Procurorul general adjunct al SUA, John P. Carlin a spus ca “Allen Ho, la indicatiile unei companii chineze de energie nucleara detinuta de stat ar fi abordat si recrutat experti nucleari rezidenti in SUA pentru a furniza asistenta integrala pentru dezvoltarea si producerea de material nuclear special in China”.  

“El a facut acest lucru fara sa se inregistreze la Departamentul de Justitie ca agent al unei natiuni straine si fara autorizatie din partea Departamentului SUA pentru Energie”, a explicat procurorul general adjunct. 

“Punerea sub acuzare a celor care incearca sa eludeze legile SUA prin obtinerea de tehnologie nucleara importanta, pentru tari straine, este o prioritate a Diviziei de Securitate Nationala”, a adaugat Carlin.  

Ho ar fi lucrat ilegal pentru China din 1997 pana in aprilie 2016, se spune in actul de acuzare.  

Pedeapsa maxima pentru conspiratii pentru angajarea si participarea ilegala in dezvoltarea de material nuclear in afara SUA este de inchisoare pe viata si amenda de 250.000 de dolari.  

Ho este nascut in China si a obtinut pasaport SUA, avand dubla cetatenie.
 • CGNPC este in centrul unei dezbateri la nivel national in Marea Britanie, compania chineza avand o participatie de 33% in proiectul de 21 mld. euro din Hinkey Point (Somerset), pe care premierul Theresa May l-a amanat din cauza ingrijorarilor privind implicarea Chinei. Amanarea a provocat la inceputul acestei saptamani un avertisment din partea ambasadorului chinez la Londra, acesta spunand ca relatiile dintre cele doua tari sunt intr-un “moment istoric crucial”. 
Pe site-ul propriu CGNPC scrie ca este cel mai mare constructor si operator de centrale nucleare din lume, operand 16 unitati cu o capacitate instalata de 17,09 GW. 

Nuclearelectrica a semnat pe 9 noiembrie 2015, cu reprezentantii companiei China General Nuclear Power Corporation, Memorandumul de Intelegere privind construirea Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda. 

Potrivit memorandumului, cele doua parti vor infiinta o companie de proiect, de tip joint-venture, in care compania chineza va detine o participatie de cel putin 51% si care va prelua valoarea investitiei Nuclearelectrica in filiala sa EnergoNuclear SA (vechea companie de proiect).

CSAT a stabilit ca unitatile 3 si 4 "reprezinta un proiect prioritar de investitii pentru Romania", a declarat presedintele Klaus Iohannis la sfarsitul lunii mai.  

Compania a anuntat in ianuarie anul acesta ca primit o scrisoare de sprijin (Letter of Support) in legatura cu proiectul Reactoarelor 3 si 4 de la ministrul energiei, Vlad Grigorescu, trimisa in numele Guvernului Romaniei. 

Cititi si Cum a ajuns statul roman sa colaboreze cu chinezii pentru construirea Reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda

Mai citeste si Ministerul Energiei, despre reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda: In cazul in care negocierile cu chinezii vor esua, vom va avea in vedere toate optiunile viabile pentru continuarea proiectului


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5685 vizualizari

 • +14 (14 voturi)    
  :) (Joi, 3 noiembrie 2016, 18:24)

  Xorciser [utilizator]

  Pret la energie dublu, costuri de constructie umflate- e la mintea cocosului ca ceva nu e in regula acolo.

  Macar cu chinezii se poate negocia...astia sunt mercantili.
  • +2 (6 voturi)    
   Nu le-o fi iesit (Joi, 3 noiembrie 2016, 22:40)

   MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

   SHPAGA
   cool
   nefezabil .....prejudicii pentru actionari
   Pot sa intreb si eu cine sint actionarii cu pricina?
   • +1 (3 voturi)    
    Încă două reactoare la Cernavodă (Vineri, 4 noiembrie 2016, 9:40)

    andreitr [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

    și România ar avea asigurată treizeci la sută din producția de de energie, exact așa cum zicea președintele Klaus Iohannis. Asta e cea mai bună perspectiva.
 • +13 (17 voturi)    
  Normal (Joi, 3 noiembrie 2016, 18:28)

  mitg [utilizator]

  Pe tot ce-a pus mana Tonta a iesit dezastru.
 • -7 (21 voturi)    
  Aberatii (Joi, 3 noiembrie 2016, 18:35)

  CezarN [utilizator]

  Nu cred ca trebuie sa fii specialist ca sa compari 82 cu 40.
  Insa acest proiect se intinde pe zeci de ani iar, daca ai cojones, spune tu,Fondule Proprietatea, cat va fi pretul energiei peste 19 ani?
  Dupa cum ne-a demonstrat petrolul, pretul energiei poate varia foarte repede chiar de doua sau trei ori. Momentan, petrolul ne-a aratat acest lucru in jos, insa se indoieste cineva ca el poate creste la fel de repede cum a scazut?

  In plus, diferenta este ca petrolul sau gazul este IMPORTAT, deci energia lor depinde de furnizori si de transportatori, ca sa nu mai vorbim ca depinde de conjuncturi politice complicate, pe cand energia nucleara produsa in Romania, este mult mai la indemana si nu depinde de aceste conjuncturi.
  • -2 (4 voturi)    
   pai si... (Joi, 3 noiembrie 2016, 19:16)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   "Până în anul 2020 şi ulterior, sursele de uraniu disponibile nu vor acoperi integral cererea iar preţurile vor creşte constant. Argumentele specialiştilor se bazează pe planurile de dezvoltare a noi unităţi nucleare (558 în diverse faze în întreaga lume, respectiv în construcţie, planificate sau propuse). Previziunile referitoare la construcţia de centrale nucleare arată că cererea de uraniu va creşte de 4 ori în următorii 10 ani, până la circa 112.000 tone octoxid de uraniu în 2020. Iar actualele surse de uraniu nu pot satisface un astfel de consum.

   Compania Naţională a Uraniului trebuie să asigure materia primă pentru fabricarea combustibilului nuclear pentru unităţile de la Cernavodă, inclusive pentru alte două reactoare pe care autoritățile au în plan să le construiască.

   România nu are o piaţă a uraniului, Compania Naţională a Uraniului SA fiind singurul furnizor din România de pulbere sinterizabilă de dioxid de uranium (UO2), care constituie materia primă pentru fabricarea combustibililui nuclear necesar funcţionării centralei de la Cernavodă."

   Mie mi se pare ca si uraniul o sa vina tot din import.
   • +6 (8 voturi)    
    Minciuni (Vineri, 4 noiembrie 2016, 6:23)

    George M. [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

    Numarul de reactoare in constructie sau in diverse faze nu spune nimic. Multe sunt amanate sau abandonate din lobby politic (vezi Germania). Din contra majoritatea reactorilor aflati in prezent in lume au o vechime medie de 30 de ani iar rata de inlocuire este lenta. Pretul combustibilului nuclear este sub 10% din pretul electricitatii iar cresterea lui si cu 50% ar avea un impact suportabil. Esti troll rus cumva sau eco fanatic?
  • +1 (7 voturi)    
   Pretul petrolului (Joi, 3 noiembrie 2016, 19:24)

   Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   N-a demonstrat nimic..a fost controlata supapa de import
   .problema nu este pretul ci dependenta de altii indiferent de pret
  • -4 (4 voturi)    
   Ca la gradinita... (Vineri, 4 noiembrie 2016, 8:05)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   E la mintea cocosului. Le construiesti atunci cand renteaza. Daca peste 19 ani, renteaza.. le faci atunci.
   • +4 (4 voturi)    
    Ti se pare (Vineri, 4 noiembrie 2016, 9:59)

    CezarN [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

    Constructia lor, cu birocratia pregatitoare, cu obtinerea de finantari, cautarea investitorilor, etc, poate dura ani (si nu putini). O astfel de investitie nu este ceva care se poate face de azi pe maine.

    In plus, ceea ce este deja facut la aceste reactoare(si care este un asset al Romaniei in relatia cu investitorii straini) s-ar putea sa nu mai fie de actualitate peste 10-15 ani, si s-ar pierde, prin urmare, un avantaj al statului roman in negocierile pentru aceasta investitie.

    Si asta fara a mai pune la socoteala ca atunci cand o faci cu cutitul la os, investitia va fi si mai scumpa decat acuma, iar conditiile de rambursare vor fi si mai severe decat acum.
 • +8 (18 voturi)    
  Avem alte treburi... (Joi, 3 noiembrie 2016, 18:48)

  taticutu [utilizator]

  Ce bine e cand nu facem nimic !!! Hai , mai lasati-ne cu autostrazi, diguri, viaducte , tuneluri , sosele suspendate, reactoare energetice, etc, etc,...Noi avem alte treburi cu tara asta ; important ca ne luam salariile ! Lasati-ne maxim sa facem studii de fezabilitate, cat cuprinde !
  • +1 (7 voturi)    
   Plus anticoruptie (Joi, 3 noiembrie 2016, 20:31)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui taticutu

   Plus anticoruptie.
   • +1 (3 voturi)    
    Off off... (Vineri, 4 noiembrie 2016, 8:07)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Vezi ca nu o sa mai ai din ce sa-ti platesti netu' dupa ce ajunge Ghita la parnaie :(
 • +10 (10 voturi)    
  Sa nu uitam (Joi, 3 noiembrie 2016, 19:16)

  MirceaVoda [utilizator]

  cine conduce Fondul Proprietatea.
 • -1 (7 voturi)    
  just punctul de vedere al FP (Joi, 3 noiembrie 2016, 19:19)

  ..13 [utilizator]

  dar oare care au criteriile care au condus la votul venit din partea MEnergiei - aici sa asteptam un raspuns de la MInistrul actual....
 • +1 (11 voturi)    
  Trolii lui Putin din Fondul Proprietatea ataca (Joi, 3 noiembrie 2016, 19:51)

  cartofil [utilizator]

  E clar ca cracanatului nu-i convin inca doua noi unitati la centrala de la Cernavoda. Cum poata atunci sa ne santajeze sa-i platim dublu pe petrol? Ca el si sleahta lui nemernici sa manance caviar, sa se plimbe cu iahtul si impuste ursi nevinovati in Siberia.
  • +1 (1 vot)    
   F. proprietatea este dominata de americani (Vineri, 4 noiembrie 2016, 12:47)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

   deturnarea subiectului nu cred ca este posibil aici.
   Mark Gitenstein a proimit un loc caldut in consiliul executiv ca spaga data de base pentru sustinerea la masa verde...
 • +8 (8 voturi)    
  Ascultati de specialisti (Vineri, 4 noiembrie 2016, 6:19)

  George M. [utilizator]

  U3 si U4 sunt deja pe amplasament, structura este in mare parte construita, nu mai sunt necesare studii si alte activitati birocratice. Costul combustibilului nuclear este sub 10% din pretul energiei electrice, orice variatii ale pretului uraniului vor avea efect minim in facturi. U1 va intra in cativa ani in revizie generala iar aceasta va dura niste ani buni. Carbune importam iar gazele nu vor fi ieftine la nesfarsit si sunt poluante. Romania are nevoie de energie curata iar cele doua unitati de la Cernavoda sunt cel mai bun raspuns.
  • -2 (4 voturi)    
   R 3 si 4 au fost construite in 1982-1986 (Vineri, 4 noiembrie 2016, 8:42)

   SkyDan [utilizator] i-a raspuns lui George M.

   Sunt 30 de ani de atunci.

   Trebuie sa fi nebun sa constuiesti o centrala atomica pe structuri vechi si ruginite de 30 de ani.

   Ca nu e fezabil proiectul toata lumea stia dar trebuiau tocati niste bani si adusi in "vizita" 10 mii de chinezi.

   Cum naiba sa faci un proiect nou pe structuri vechi. Totul trebuie dinamitat si facute alte structuri.
   Chiezii au vazut ca nu ne pricepem si ne-au dat o plasa sa ne tinem de ea.

   Suntem VARZA !!!
   • +4 (4 voturi)    
    Cladirea reactorului si a serviciilor (Vineri, 4 noiembrie 2016, 10:52)

    George M. [utilizator] i-a raspuns lui SkyDan

    Structurile au o durata de viata de 80 de ani din care s-au scurs 30....mai e pana sa dinamitam tot...In logica ta ar trebui dinamitata si casa Poporului ca si ea e cam de pe atunci..
   • +2 (2 voturi)    
    Cladirea reactorului si a serviciilor (Vineri, 4 noiembrie 2016, 10:52)

    George M. [utilizator] i-a raspuns lui SkyDan

    Structurile au o durata de viata de 80 de ani din care s-au scurs 30....mai e pana sa dinamitam tot...In logica ta ar trebui dinamitata si casa Poporului ca si ea e cam de pe atunci..
 • +8 (8 voturi)    
  Conversie in reactori de tip AFCR (Vineri, 4 noiembrie 2016, 6:38)

  George M. [utilizator]

  Lavalin si Chinezii dezvolta pe baza tehnologiei Candu 6 reactorii AFCR, care pot utiliza combustibil uzat din reactorii clasici PWR pe post de combustibil.
  Asta inseamna ca in viitor vom putea teoretic reprocesa combustibil uzat pentru a produce energie nucleara.
  Reactorii Candu 6 pot fi transformati in AFCR.
  Reconversia reziidurilor nucleare este o tehnologie perfect posibila si a fost testata si utilizata prima oara in anii 60 in EBR1 si EBR2 in SUA.
  http://www.snclavalin.com/en/news/2016/snc-lavalin-signs-agreement-principle-joint-venture-china-national-nuclear-corporation-shanghai-electric-company
 • 0 (2 voturi)    
  Evident (Vineri, 4 noiembrie 2016, 11:58)

  Toni_Romania [utilizator]

  E stabilit de "sus", Romania nu trebuie sa beneficieze de electricitatea atomica, cea mai ieftina din lume.
 • +2 (2 voturi)    
  n a luat spaga cine trebuia (Vineri, 4 noiembrie 2016, 12:44)

  jackalphonse [utilizator]

  evident


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by