Reteaua Transelectrica, transportatorul national de energie, se confrunta tot mai des cu avarii care lasa judete intregi fara electricitate. Saptamana trecuta, a cedat o statie a Transelectrica, fiind oprita electricitatea in judetul Tulcea. "Pe data de 8 noiembrie, judetul Tulcea a ramas pe intuneric", a declarat marti Octavian Lohan, director Transelectrica, cu ocazia unei conferinte organizate de Focus Energetic. Tot marti, "un scurt circuit" pe o linie a Transelectrica a dus la oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda. Reamintim ca in luna iunie, din cauza unei avarii, a cazut sistemul in doua judete (Valcea si Arges), iar in urma unei furtuni au cazut mai multi stalpi de inalta tensiune in Mures.

Retea TranselectricaFoto: Transelectrica.ro

Astfel de evenimente nu ajung intotdeauna sa fie cunoscute la nivel national. Despre avaria din Tulcea au transmis informatii doar presa locala. Potrivit Radio Romania Constanta, "Judetul Tulcea a fost afectat, pentru aproape jumatate de ora, de o avarie la Statia 400 kilovolti Tulcea-Vest care a provocat intreruperea alimentarii cu energie electrica in toate localitatile". O alta publicatie locala, Ziarul de Tulcea, anunta pe pagina de Facebook ca, potrivit datelor Transelectrica, "Intreruperea a fost cauzata de declansari succesive, cedand statia Tulcea Vest-dupa intreruperea consumatorului de 40 mw si a unei surse eoliene de 600 mw, manevra de remediere a durat 24 de minute, statia Vest fiind alimentata de la statia Tulcea". Informatiile au fost confirmate de Octavian Lohan.

Reamintim ca pe 8 noiembrie si Unitatea 1 a CNE Cernavoda a fost deconectata de la Sistemul Energetic National (SEN) in dupa-amiaza zilei de 08 noiembrie 2016, ora 15:37 din cauza avarierii liniei de evacuare putere de 400KV in Sistemul Energetic National. Intrebata asupra acestui aspect, Daniela Lulache, director general al Nuclearelectrica, a spus marti, in cadrul conferintei Focus Energetic, ca pe linia respectiva s-a produs un "scurt circuit". Si reprezentantii Nuclearelectrica, si cei ai Transelectrica spun ca in acest moment este efectuata o analiza asupra cauzelor acestui eveniment.

O analiza a fost realizata si in privinta avariei de pe 1 iunie 2016 care a lasat Valcea si Arges fara curent electric. A fost intocmit si un raport, insa concluziile nu au fost facute publice oficial niciodata. Raportul a fost transmis Ministerului Energiei, a spus Octavian Lohan.

O avarie puternica asupra retelei electrice a lasat, pe 1 iunie, fara energie judetele Valcea si Arges, fapt fara precedent din 1977, cand tot sistemul energetic national a cazut. Potrivit unui document obtinut de HotNews.ro, ar exista un intreg lant de cauze, totul culminand cu defectarea unui intrerupator din celula LEA 220 Aref in statia 400/220/110 kv Bradu.

De asemenea, 19 iunie 2016, in urma unei furtuni puternice, mai multi stalpi de inalta tensiune au cazut la pamant. De asemenea, in urma unei furtuni puternice, mai multi stalpi de inalta tensiune din judetul Mures, langa statia Iernut, au cazut la pamant.

Aceste avarii au loc pe fondul scaderii investitiilor si lucrarilor de mentenanta in reteaua Transelectrica.

Pentru mai multe amanunte, citeste De ce a cazut reteaua electrica in judetele Valcea si Arges pe 1 iunie. PLUS Cum a distrus o furtuna mai multi stalpi, cu tot cu fundatii, in judetul Mures

Mai citeste si: