Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, crede ca este putin probabil ca rezultatele alegerilor prezidentiale din Bulgaria sa conduca la reluarea negocierilor privind centrala nucleara de la Belene si proiectul South Stream, scrie Novinite.

Gazoductul South StreamFoto: South-Stream.info

Cu toate acestea, in timp ce eforturile de a relua aceste proiecte "sunt minime", Peskov a subliniat faptul ca Rusia a sprijinit mereu extinderea cooperarii cu Bulgaia si va continua sa faca acest lucru. "Speram ca noi proiecte sa apara", a spus acesta, citat de Russia Today.

Comentariile acestuia vin dupa alegerea lui Rumen Radev in functia de presedinte al Bulgariei. Radev a afirmat ca va cauta imbunatatirea relatiilor cu Rusia si va solicita anularea sanctiunilor impuse Moscovei de UE in urma crizei ucrainene.

Rusia a anuntat ca renunta sa mai construiasca gazoductul South Stream in decembrie 2014, invocand opozitia UE si reticenta Bulgariei de a debloca autorizatiile de constructie. Proiectul urmarea transportarea gazelor naturale din Rusia pe sub Marea Neagra spre Europa centrala, prin intermediul Bulgariei si Serbiei, ocolind Ucraina.

Proiectul privind centrala nucleara de la Belene este suspendat din 2013. Recent, Bulgaria a fost condamnata de o curte internationala de arbitraj sa plateasca gigantului rusesc al energiei atomice Rosatom despagubiri de 620 de milioane de euro.