Nuclearelectrica sustine printr-un comunicat de presa ca membrii Consiliului de Administratie, dar si directorul general, au dreptul la reinnoirea mandatului, potrivit prevederilor OUG 109/2011. "Consideram ca ar fi absurd sa apreciem ca intentia legiuitorului a fost ca la fiecare patru ani, intreprinderile publice sa isi selecteze noi Directori generali indiferent de performanta acestora si indiferent de nevoia de stabilitate si de continuitate", se arata in comunicatul de presa. Astfel raspunde Fondului Proprietatea care a anuntat marti ca se opune vehement propunerii Consiliul de Administratie al Nuclearelectrica referitoare la reinnoirea mandatului Consiliului, precum si mentinerea acelorasi membri si a aceluiasi director general pentru inca un mandat de patru ani, incepand din 25 aprilie 2017, un motiv fiind si scaderea profitabilitatii companiei.

Reamintim ca actualii administratori cer actionarilor sa le ofere inca patru ani de mandat. Printre acestia se afla Daniela Lulache, care detine si functia de director general al societatii, si Bogdan Stanescu, cel despre care HotNews.ro a scris ca a detinut peste 25 de functii din partea statului. Fondul Proprietatea precizeaza ca profitabilitatea companiei, cat si valoarea sa de piata sunt acum cu peste 60% sub nivelul din 2013, cand a inceput mandatul actualului Consiliu. Intr-o nota publicata pe site-ul Nuclearelectrica se arata ca in cazul in care vor fi prelungite mandatele administratorilor, va fi reinnoit si mandatul Danielei Lulache cu 4 ani in functia de director general. "Avand in vedere faptul ca mandatul Directorului general expira la data de 30.04.2017, in cazul in care actionarii vor aproba reinnoirea mandatului de administrator executiv, mandatul Directorului general va fi reinnoit pentru o perioada de 4 ani, avand in vedere faptul ca acesta si-a indeplinit indicatorii de performanta, aspect confirmat si de auditorul financiar al companiei", se arata in nota mentionata. Legat de performante, administratorii vor mandate prelungite chiar daca rezultatele Nuclearelectrica au fost mai slabe in acest an fata de 2015.

Ce raspunde Nuclearelectrica:

"Fata de sustinerea FP potrivit careia Consiliul de Administratie al societatii a convocat AGA cu toate ca unul dintre membrii consiliului de administratie (dl. Codrut Bogdan Nicolae Stanescu) nu a fost selectat in conformitate cu prevederile OUG nr. 109/2011 si nici nu sunt respectate prevederile art. 28 alin. 5 din OUG nr. 109/2011, facem urmatoarele precizari:

Fiecare membru al Consiliului de Administratie are dreptul la reinnoirea mandatului, in conformitate cu prevederile OUG nr. 109/2011 si, din aceasta perspectiva, este prerogativa exclusiva a actionarilor de a decide cu privire la acest aspect cu respectarea prevederilor legale in materie. SNN a prezentat actionarilor toate informatiile necesare pentru luarea unei decizii in cunostinta de cauza: fiecare administrator a prezentat un raport de activitate, au fost prezentate CV-urile administratorilor, au fost prezentate in mod transparent in nota catre actionari situatia de fapt, criteriile ce trebuie avute in vedere la numirea actionarilor; astfel, actionarii vor decide, potrivit competentelor legale, cu privire la punctele de pe ordinea de zi care se refera la reinnoirea mandatelor administratorilor care expira la data de 25.04.2017;

Consiliul de Administratie al SNN a actionat in mod prudent si diligent convocand adunarea generala a actionarilor pentru a discuta reinnoirea mandatelor membrilor care expira la data de 25.04.2017, mentionand in mod expres in nota prezentata actionarilor ca, in cazul in care actionarii nu sunt de acord cu reinnoirea mandatelor, se poate organiza procedura de selectie in conformitate cu OUG nr. 109/2011, existand in acest sens timp suficient pentru initierea, derularea si finalizarea acestei proceduri conform prevederilor legale (4-6 luni);

In conformitate cu prevederile art. 28 alin. 1 din OUG nr. 109/2011, mandatul administratorilor care si-au indeplinit in mod corespunzator atributiile poate fi reinnoit ca urmare a unui proces de evaluare;

Prevederile art. 29 alin. 14 din OUG nr. 109/2011 stabilesc ca, in situatia in care candidatii propusi de consiliul de administratie sunt administratori in functie, cererea pentru reinnoirea mandatului se adreseaza adunarii generale a actionarilor".

"Cu privire la mandatul Directorului general, in nota prezentata actionarilor, Consiliul de Administratie nu a mentionat, contrar sustinerilor FP, faptul ca reinnoirea mandatului membrilor consiliului de administratie al societatii este echivalenta cu reinnoirea mandatului directorului general al societatii ci, in mod transparent a precizat faptul ca in cazul in care actionarii vor aproba reinnoirea mandatului de administrator executiv, mandatul Directorului general va fi reinnoit pentru o perioada de 4 ani, avand in vedere faptul ca acesta si-a indeplinit indicatorii de performanta. Totodata, contrar sustinerilor FP, nu se solicita aprobarea actionarilor pentru reinnoirea mandatului Directorului general acest aspect putand fi observat cu usurinta din analiza ordinii de zi intrucat aceasta decizie este de competenta Consiliului de Administratie si nu este de competenta actionarilor.

Directorul general a fost numit ca urmare a unei proceduri de selectie organizata in baza OUG nr. 109/2011. Astfel, in cazul unei reinnoiri a mandatului Directorului general, nu se poate discuta de o incalcare a prevederilor art. 35 alin. 4 intrucat Directorul general a fost selectat cu respectarea prevederilor OUG nr. 109/2011. Consideram ca ar fi absurd sa apreciem ca intentia legiuitorului a fost ca la fiecare patru ani, intreprinderile publice sa isi selecteze noi Directori generali indiferent de performanta acestora si indiferent de nevoia de stabilitate si de continuitate. Mai mult decat atat, in materia contractului de mandat, intotdeauna mandantul are dreptul sa reinnoiasca contractul mandatarului in situatia in care apreciaza ca acesta si-a indeplinit obligatiile in mod corespunzator, aceasta fiind o posibilitate prevazuta in contractul de mandat al directorului general".

Vezi comunicatul integral aici sau atasat.

Daniela Lulache ar putea obtina prelungirea mandatului de membru in CA, chiar daca Ministerul Energiei considera ca este necesara separarea "atributiilor de conducere a societatii intre Consiliul de Administratie si managementului executiv". Cel putin asa sustine intr-un raspuns transmis la solicitarea Focus Energetic: "Ministerul Energiei, in calitate de actionar majoritar, apreciaza necesara separarea eficienta a atributiilor de conducere a societatii intre Consiliul de Administratie si managementului executiv, astfel incat indeplinirea responsabilitatilor celor doua organe de conducere, respectiv Consiliul de Administratie si management executiv, sa conduca la eficientizarea activitatii societatii". Acesta este un raspuns transmis pentru o alta situatie. Recent, la Romgaz, Ministerul Energiei a decis inlocuirea a doi membri, Virgil Metea care detine si functia de director general al companiei, si Ecaterina Popescu, acestia fiind inlocuiti cu Florin Razvan Stoicescu (avocat la Musat si Asociatii) si Florin Danut Buzatu (fost director la SAI Muntenia Invest).

De asemenea, Bogdan Stanescu doreste inca un mandat, chiar daca a fost inlaturat, in luna august, dintr-o functie de conducere de la Ministerul Energiei, in urma unor controverse aparute in presa legate de numeroasele sale functii la stat. In plus, Agentia Nationala de Integritate fusese sesizata asupra unui posibil conflict de interese in care s-ar afla Bogdan Stanescu.

Mandatele actualilor administratori ai Nuclearelectrica ar putea fi prelungite daca asa va decide Ministerul Energiei, actionarul majoritar. Aprobarea reinoirii mandatelor ar urma sa fie facuta prin vot secret. Ministerul Energiei detine 82,5% din actiuni, Fondul Proprietatea 9%, iar restul se afla la mici actionari pe bursa.