Organizatia producatorilor din surse regenerabile: Modificarile legislatiei privind energia regenerabila discrimineaza producatorii mici si mijlocii
Potrivit acestuia, sunt unele imbunatatiri indiscutabile ale formei initiale ale proiectului, cum ar fi: fixarea numarului de certificate verzi absorbite in anul 2017, neaplicarea unui pret minim de 25 EUR pentru certificatele verzi, precum si pastrarea posibilitatii de a efectua contracte bilaterale negociate direct de catre producatorii cu putere sub 1 MW.
Pe de alta parte, "membrii PATRES constata cu stupoare si maxima surprindere ca versiunea finala a OUG, dupa consultarea publica, reprezinta de fapt un set de masuri in favoarea marilor companii internationale din sectorul eolian si, de cealalta parte, faliment garantat pentru producatorii mici si mijlocii, mai ales al celor din sectorul fotovoltaic. Prin pastrarea contractelor bilaterale existente in vigoare distorsiunile din piata nu dispar, iar pentru producatorii mici si mijlocii nu va exista nicio crestere de lichiditate, cel putin in anul 2017. Ne intrebam astfel, cu maxima ingrijorare, de ce s-a decis sa fie sprijinite marile companii internationale in detrimentul celor cu capital autohton sau al IMM-urilor straine? Mai ales ca producatorii integrati reusesc sa isi vanda toate certificatele verzi in acest moment!!".
In actul normativ ce modifica Legea 220 se prevede continuarea masurii de amanare a 2 certificate verzi la tehnologia solara pana la finalul anului 2024, in conditiile in care pentru tehnologia eoliana amanarea ramane conform OUG57/2013 (pana la 31.03.2017). Aceasta masura reprezinta o discriminare inacceptabila a tehnologiei solare, care in fapt se vede deposedata de cele 2 certificate verzi, se mai arata in comunicat.
Acesta mai precizeaza ca "prin pastrarea pretului minim actual la nivelul de 29.4 euro fata de 25 euro- propunerea initiala a Ministerul Energiei, se reduce numarul de certificate verzi absorbite in anul 2017 de la un nivel de 17 milioane (in prima forma a OUG) la 14.9 milioane (forma revizuita a OUG dupa consultare publica). Urmare a eliminarii prevederii prin care se continua masura de amanare a certificatelor verzi pentru centralele eoliene si microhidrocentralele pana la sfarsitul anului 2017, pe parcursul anului viitor se vor emite suplimentar- fata de anul 2016- inca 4 milioane certificate verzi doar pentru centralele eoliene. Diferenta de absorbtie a certificatelor in anul 2016 versus 2017, conform propunerii de OUG, este de aprox 2.8 milioane certificate verzi. Avand in vedere ca in tehnologia eoliana o buna parte din capacitati este reprezentata de producatori integrati (si producatori, si furnizori, in unele cazuri si distribuitori de energie)- care au reusit si vor continua si pe viitor, in baza contractelor bilaterale existente, sa vanda toate certificatele verzi care le sunt emise- rezulta foarte clar ca absorbtia crescuta a certificatelor verzi in 2017 se va face preponderent din aceasta tehnologie, in favoarea producatorilor integrati si in detrimentul producatorilor mici si mijlocii.
PATRES considera ca situatia actuala in care unii producatori vand certificatele verzi in timp ce altii nu- este o situatie inacceptabila avand in vedere ca este vorba de distributia discretionara si inechitabila a unui ajutor de stat".
Totodata, PATRES apreciaza propunerea introducerii unei platforme anonime de tranzactionare in forma unor produse combinate energie plus certificate verzi, insa manifesta rezerve cu privire la eficienta acesteia in urmatorii ani, in conditiile in care, in mod real, absorbtia de certificate verzi in piata nu creste pentru toti producatorii si, mai ales, in conditiile in care contractele bilaterale existente raman in vigoare. Practic, in continuare unii producatori (mai ales cei integrati) vor vinde toate certificatele verzi, in timp ce altii nu vor vinde mai nimic. De asemenea, o astfel de piata nu poate functiona daca nu se elimina obligativitatea vanzarii energiei in banda- lucru imposibil pentru producatorii din surse regenerabile- schimbare care nu este prevazuta in draftul de OUG, mai precizeaza comunicatul.
Din PATRES fac parte 94 de de companii- producatori de energie din tot spectrul regenerabilelor, cumuland o putere instalata de peste 800 MW, cu investitii in sectorul energetic din Romania de aproximativ 1,2 miliarde de euro.
Vezi Proiect de OUG privind piata energiei regenerabilelor: Impactul certificatelor verzi in facturile consumatorilor va fi de maxim 11 euro/MWh

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?