Ministerul Energiei, in calitate de actionar majoritar al Nuclearelectrica, a decis vineri, 9 decembrie, sa nu prelungeasca mandatele administratorilor companiei pana nu va evalua activitatea acestora. Reamintim ca actualii administratori au cerut actionarilor sa le ofere inca patru ani de mandat, caz in care s-ar fi prelungit automat si cel al Danielei Lulache, director general. Printre administratori se afla Daniela Lulache, care detine si functia de director general al societatii, si Bogdan Stanescu, cel despre care HotNews.ro a scris ca a detinut peste 25 de functii din partea statului. Fondul Proprietatea, in calitate de actionar minoritar, s-a opus de la inceput reinnoirii mandatelor.

NuclearelectricaFoto: Hotnews

"Ministerul Energiei, tinand cont de obligativitatea sa in calitate de autoritate publica tutelara de a evalua, in prealabil supunerii votului actionarilor, activitatea administratorilor in functie, si in lipsa acestei evaluari, in conformitate cu prevederile art. 28, alin (7) din OUG 109/2011 cu modificarile si completarile ulterioare coroborate cu prevederile art. 45 din Normele metodologice de aplicare a unor prevederi din OUG 109/2011, considera ca fiind prematura solicitarea Consiliului de Administratie de reinnoire a mandatelor", se arata in hotararea AGA din 9 decembrie.

Consiliul de Administratie al Nuclearelectrica a convocat pentru data de 9 decembrie 2016 Adunarea Generală a Acționarilor, principalele pucte pe ordinea de zi fiind prelungirea mandatelor a sase administratori din sapte cu inca patru ani, incepand cu 25 aprilie 2017. Adica, actualii administratori au cerut actionarilor sa le ofere inca patru ani de mandat.

Fondului Proprietatea a anuntat ca se opune vehement propunerii Consiliul de Administratie al Nuclearelectrica referitoare la reinnoirea mandatului Consiliului, precum si mentinerea acelorasi membri si a aceluiasi director general pentru inca un mandat de patru ani, incepand din 25 aprilie 2017, un motiv fiind si scaderea profitabilitatii companiei. "Profitabilitatea companiei, cat si valoarea sa de piata sunt acum cu peste 60% sub nivelul din 2013, cand a inceput mandatul actualului Consiliu", a motivat Fondul Proprietatea.

Potrivit unui comunicat de presa, Fondul Proprietatea a solicitat actionarilor sa voteze impotriva reinnoirii mandatelor actualului Consiliu si directorului general si sa aprobe demararea de catre Ministerul Energiei a procesului de recrutare a unui nou Consiliu, in concordanta cu principiile de guvernanta corporativa prevazute de OUG 109/2011 si Legea 111/2016.

De asemenea, Fondul Proprietatea a subliniat ca mandatul directorului general al Nuclearelectrica nu poate fi prelungit automat, conform legislatiei in vigoare, si a solicitat ca noul Consiliu, odata numit, sa organizeze o procedura de selectie separata pentru aceasta functie.

Printre actualii administratori se afla Daniela Lulache, care detine si functia de director general al societatii, si Bogdan Stanescu, cel despre care HotNews.ro a scris ca a detinut peste 25 de functii din partea statului.

  • Celor sase le expira mandatele pe 25 aprilie 2017. In aceste conditii cer reinoirea lor. Unui al saptelea administrator ii expira mandatul in decembrie 2017. Care sunt administratorii carora ar urma sa le fie reinnoite mandatele incepand cu 24 aprilie 2017: Daniela Lulache, Bogdan Stanescu, Alexandru Sandulescu, Alexandru Alexe, Dan Popescu si Carmen Radu. Al saptelea membru este Sebastian Tcaciuc, membru independent, insa acestuia ii expira mandatul mai tarziu, in decembrie 2017.

Intr-o nota publicata pe site-ul Nuclearelectrica se arata ca in cazul in care vor fi prelungite mandatele administratorilor, va fi reinnoit si mandatul Danielei Lulache cu 4 ani in functia de director general. "Avand in vedere faptul ca mandatul Directorului general expira la data de 30.04.2017, in cazul in care actionarii vor aproba reinnoirea mandatului de administrator executiv, mandatul Directorului general va fi reinnoit pentru o perioada de 4 ani, avand in vedere faptul ca acesta si-a indeplinit indicatorii de performanta, aspect confirmat si de auditorul financiar al companiei", se arata in nota mentionata. Legat de performante, administratorii vor mandate prelungite chiar daca rezultatele Nuclearelectrica au fost mai slabe in acest an fata de 2015.

Ministerul Energiei detine 82,5% din actiuni, Fondul Proprietatea 9%, iar restul se afla la mici actionari pe bursa.