





Gazprom vrea sa isi extinda prezenta pe piata gazului din Franta
"In 2007, Gazprom a livrat in Franta circa 500 de milioane de metri cubi de gaz, direct consumatorilor finali. Un volum care va continua sa creasca. Speram ca in urmatorii 4-5 ani sa detinem 10 la suta din piata franceza a gazului", a declarat vicepresedintele companiei ruse, Aleksandr Medvedev, intr-un interviu publicat joi in cotidianul francez La Tribune, citat de Rompres.
"Piata franceza face parte din cele cinci cele mai importante piete pentru Gazprom", a subliniat Medvedev.
La sfirsitul lui 2006, Gaz de France (GDF) a reinnoit pina in anul 2030 contractul de aprovizionare cu gaz rusesc, angajindu-se in schimb sa retrocedeze Gazpromului pina la 1,5 miliarde de metri cubi pe an, pentru a alimenta filiala sa de distributie din Franta, care vinde direct gaz intreprinderilor locale.
De asemenea, Medvedev a precizat ca un grup de coordonare intre Gazprom si GDF privind gazul natural lichefiat (GNL) a fost deja format, dat fiind faptul ca “fuziunea ce are loc in prezent intre GDF si Suez va forma un grup-lider in domeniul GNL”.
Pe de alta parte, in conditiile in care Comisia Europeana a propus separarea, in cadrul companiilor energetice, a activelor firmelor de transport de cele ale companiilor-producatoare si companiilor-furnizoare, vicepresedintele Aleksandr Medvedev a dat asigurari ca gigantul rusesc “nu are proiecte concrete” de achizitie in Europa, dar ca ia in calcul “o atare posibilitate, in cazul in care vor fi respectate o serie de conditii”: “pretul trebuie sa fie unul rezonabil, achizitia trebuie sa aiba un efect strategic si mai ales ea trebuie sa fie conforma cu exigentele reglementatorului”.
Totodata, Medvedev si-a exprimat nemultumirea in legatura cu aceste masuri. “Nu putem fi multumiti de aceste masuri, deoarece ele pun sub semnul intrebarii capacitatea producatorilor de gaz de a asigura securitatea aprovizionarii pietelor. In afara de aceasta, respectivele masuri dau nastere la o intrebare fundamentala: care sunt conditiile de investitii, pentru ca, fara investitii, activitatea noastra nu este posibila. Noi am facut deja investitii imense atit in Rusia, cit si in strainatate, si ne pregatim sa facem altele. Garantiile acestor investitii ne stirnesc ingrijorarea”, a spus Medvedev.
In ceea ce priveste accesul unor companii din terte tari, noi consideram ca acest proiect are un caracter discriminatoriu”, considera vicepresedintele Gazprom. “Stim ca aceste masuri provoaca reactii diverse in Europa si ca ele au adversari seriosi, cum ar fi Franta si Germania”, a subliniat Medvedev.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"