Debitul Dunarii se afla la 1.900 mc/secunda, cea mai mica valoare din ultimii zece ani, a declarat, miercuri, Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei. Acesta sustine ca "lucrurile sunt gestionabile", debitul fiind departe de nivelul de 1.500 mc, care ar putea fi critic. Totusi, cantitatea de energie electrica produsa de Hidroelectrica "este mai mica decat ar trebui sa fie in mod normal", insa "compensam cu apele din lacuri", a precizat Popescu. Acesta a mai spus ca in cursul serii de marti, consumul de gaze naturale si de energie electrica au atins noi recorduri: 72,3 milioane metri cubi, respectiv aproape 10.000 MWh.

"Aseara am avut un consum de gaze de 72,3 milioane de metri cubi, maxim, iar pe energie electrica a fost un maxim instantaneu, pentru ca se fac medii orare, cu cativa MW sub 10.000, care iar este considerat un maxim in ultimii 15 ani", a precizat secretarul de stat.

In privinta situatiei de pe Dunare, autoritatile incearca sa faca prognoze cat mai exacte. "Incercam sa analizam o prognoza cat mai exacta a nivelului apei pe Dunare, care este la un minim istoric, la valoarea cea mai mica din ultimii 10 ani, acum este in jur de 1.900 de metri cubi pe secunda", a spus Corina Popescu.

Aceasta a afirmat ca situatia este sub control in ceea ce priveste alimentarea cu energie electrica a consumatorilor. In acest moment mai sunt doar 2.000 de consumatori ramasi fara curent electric. "De dimineata aveam din nou peste 10.000 de consumatori intrerupti, acum sunt 2.000 si ceva de consumatori, deci peste 8.000 care au fost alimentati", a spus Corina Popescu.

Potrivit unui comunicat al Enel, pe parcursul noptii au fost afectate 33 de localitati pe raza judetului Constanta, dar echipele companiei si ale contractorilor au lucrat intens si au restabilit alimentarea in majoritatea zonelor. La ora 16.00, in judetul Constanta au ramas nealimentate o linie electrica aeriena de medie tensiune total, 3 linii de medie tensiune partial si 21 posturi de transformare, fiind afectate 4 localitati ( Viroaga , General Scarisoreanu, Casicea, Tuzla). Intr-o serie de comune ( ex. Movilita) se inregistreaza deranjamente individuale sau colective.