Strania poveste a unei Hotarari aprobate de Guvernul Grindeanu, fara nicio ora de dezbatere publica. Cum ar putea fi interzise exporturile de energie, invocandu-se o iminenta criza energetica

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 13 ianuarie 2017, 10:40 Economie | Energie


Toma-Florin Petcu
Foto: Camera Deputatilor
Guvernul Grindeanu a ignorat total Legea 52/2003 privind transparenta decizionala, aproband in sedinta de joi o Hotarare, fara ca aceasta sa treaca nici macar printr-o ora de dezbatere. Actul normativ, care nu era Ordonanta de Urgenta, ci doar o Hotarare, a fost introdus, pur si simplu, pe ordinea suplimentara de zi a sedintei de Guvern de catre ministrul energiei Toma Petcu. Abia dupa lungi insistente ale HotNews.ro, Ministerul Energiei a recunoscut existenta acestui act normativ. Dar de ce a incercat Ministerul Energiei sa transforme un act normativ intr-un secret bine pazit? Poate pentru ca existenta lui nu este bine fundamentata? Principala prevedere a acestuia este anularea exporturilor de energie "cand situatia o cere", motivand o notificare a Transelectrica cu privire la iminenta aparitiei unei situatii de criza in functionarea Sistemului Energetic National.

Ministrul energiei Toma Petcu a spus, potrivit unui comunicat de presa, ca "adoptarea Hotararii nu inseamna deloc aplicarea imediata a acesteia ci un plan B la care putem apela in cazul in care situatia o cere". Aici apare o contradictie. Pe de-o parte, este invocata o situatie de criza iminenta, iar pe de alta parte, ministrul spune ca adoptarea Hotararii nu inseamna deloc aplicarea imediata, ci doar un plan B in cazul in care situatia o cere. In orice caz, actul normativ este doar o Hotarare, nu o Ordonanta de Urgenta. Legea 52/2003 privind transparenta decizionala prevede ca Hotararile de Guvern trebuie sa se afla in dezbatere publica cel putin 10 zile. Vezi aici Legea.

La inceputul sedintei de Guvern, Toma Petcu a anuntat ca va cere suplimentarea ordinii de zi cu o Hotarare de Guvern, fara sa precizeze despre ce este vorba. Pe site-ul ministerului nu se afla niciun nou proiect de act normativ in dezbatere. HotNews.ro a aflat pe surse ca se incearca aprobarea unui proiect de HG pentru interzicerea exporturilor de energie electrica. Motivul ar fi fost ca energia cu pretul cel mai competitiv se duce la export, iar cea scumpa si necompetitiva produsa de CE Oltenia si CE Hunedoara ramane in tara, riscand sa umfle facturile consumatorilor. Dar daca ar fi acestea motivele reale, nu poate fi interzis exportul unor produse, doar pentru ca exista pe piata actori necompetitivi, mai ales in conditiile in care Romania este stat membru al UE. Conform prevederilor europene, pot fi interzise temporar exporturile, doar in situatii de criza. Deocamdata, aceasta criza nu a aparut.

HotNews.ro a cerut Ministerului Energiei detalii despre actul normativ care urma sa fie aprobat, in conditiile in care nu exista nicio informatie oficiala despre continutul acestuia. La inceput, reprezentantii Ministerului Energiei au spus ca nu stiu despre ce este vorba. In urma insistentelor HotNews.ro, au precizat ca vor veni cu detalii la sfarsitul sedintei de Guvern. La finalul sedintei, Guvernul a transmis un comunicat cu actele normative aprobate. Cel al Ministerului Energiei nu se regasea pe lista, ceea ce ar fi insemnat ca nu a fost aprobat. Totusi, HotNews.ro a solicitat Ministerului Energiei sa spuna oficial daca a fost sau nu aprobat. Abia dupa lungi insistente, la miezul noptii, Ministerul Energiei a recunoscut existenta acestui act normativ si a transmis presei un comunicat.

Comunicatul spune ca Ministerul Energiei a dat curs unei notificari a Transelectrica pentru aprobarea Hotararii de Guvern, care ar fi invocat iminenta aparitie a unei situatii de criza in functionarea Sistemului Energetic National. Cu toate ca se vorbeste de iminenta, "Hotararea este o masura preventiva si temporara care poate fi aplicata doar in conditiile aparitiei unei situatii de criza pe piata de energie in perioada urmatoare (16 ianuarie- 15 februarie 2017) si doar daca este amenintata siguranta populatiei ori a Sistemului Electroenergetic", se arata in comunicat. Pentru saptamana viitoare se anunta ninsori, insa temperaturile sunt apropiate de cele normale, nu se va mai ajunge la gerurile cumplite de acum cateva zile. Potrivit comunicatului, s-a creat cadrul legal pentru anularea exporturilor de energie electrica si limitarea in transe a consumului de energie electrica.

Zilele trecute, in contextul unor geruri cumplite, Romania a inregistrat consumuri record de energie electrica si gaze naturale. Cu toate acestea, a existat chiar excedent de productie de energie electrica. Tot surplusul a mers la export. Acum, Ministerul Energiei doreste blocarea exporturilor in astfel de situatii. Nu este clar cum va fi aplicat actul normativ, mai ales ca nu exista nicaieri vreo forma a sa. Abia dupa ce va fi publicat in Monitorul Oficial vor fi lucrurile mai clare. Deocamdata, singura informatie oficiala legata de acest act normativ este acel comunicat de presa, emis presei dupa multe insistente. Ministrul energiei a spus in mai multe randuri ca situatia este sub control. A afirmat si ca "stocul de carbune din mine este unul foarte bun". In mod straniu, la inceputul sedintei de Guvern a schimbat discursul, spunand ca situatia stocurilor de carbune nu e buna. A ajuns chiar sa-si contrazica propriile declaratii. Vezi aici cum se contrazice ministrul singur.

"Hotararea a fost adoptata in baza Legii 123/2012, art 24, care transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 2009/72/CE. Articolul 42 din Directiva prevede ca in cazul unei crize subite pe piata energiei, care poate ameninta siguranta sau securitatea persoanelor, aparatelor, instalatiilor si integritatea sistemului, un stat membru poate lua temporar masurile de salvgardare necesare", se mai arata in comunicat.

Potrivit comunicatului, "prin Hotarare a fost creat cadrul prin care Transelectrica, in calitate de operator de transport si de sistem in domeniul energiei electrice, poate pune in aplicare, doar in cazul unei situatii de criza, masuri graduale de siguranta, in functie de nivelul amenintarii, cum ar fi:

Trecerea centralelor pe combustibil alternativ (pacura) pentru siguranta functionarii atat a retelei de transport de energiei electrica cat si a retelei de transport a gazelor naturale. Masura s-ar aplica strict in situatia in care Romania ar inregistra un deficit de gaze naturale.
Reducerea /anularea capacitatii disponibile de interconexiune pe directia de export. Aceasta masura s-ar aplica in situatia in care, desi exista capacitate disponibila la export, resursele ar fi limitate si ar risca sa nu poata asigura necesitatile de consum ale populatiei. Aceasta masura nu ar afecta programele de schimb anterioare ale operatorilor economici ci ar impiedica aparitia de exporturi suplimentare fata de acestea.
Reducerea/anularea schimburilor notificate pe directia de export. Masura este menita sa protejeze populatia de riscul intreruperii alimentarii cu energie electrica si ar presupune interventia operatorului de transport si sistem asupra tranzactiilor angajate de energie electrica la export.
Limitarea in transe a consumului de energie electrica. Precizam ca limitarea nu ar afecta populatia, aceasta fiind aplicata doar in zona industriala prin restrictionarea consumului la o putere minima tehnologica".

Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9310 vizualizari

 • +24 (26 voturi)    
  guvern (Vineri, 13 ianuarie 2017, 10:46)

  nahir [utilizator]

  plin de cei mai "competenti" smecheri.
  • +11 (11 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 13 ianuarie 2017, 11:31)

   qwerasdf [anonim] i-a raspuns lui nahir

   • +2 (2 voturi)    
    HN a gresit poza (Vineri, 13 ianuarie 2017, 20:40)

    ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

    asta e Kim Jong-Un
  • +13 (13 voturi)    
   competență (Vineri, 13 ianuarie 2017, 12:10)

   aqualung [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   @nahir, ăsta e punctul pe i: competență. Dar când miniștrii au fost aprobați de Parlament pe repede-înainte, ce fel de competență poți aștepta. Incompetența are aici două niveluri:
   1. Au primit o notă de la Transelectrica pe care probabil n-au înțeles-o cu totul și în care au văzut câteva cuvinte care i-au speriat de moarte. În locul unui răspuns competent (din partea unui ministru capabil, care își înțelege domeniul), s-a răspuns cu panica și cu hei-rupul de care e capabil un habarnist de partid.
   2. Hotărârile de Guvern nu se iau "de urgență", nu sunt ca ordonanțele. Ele trebuie să stea cam o lună în dezbatere publică. Faptul că s-a încălcat legea pentru a da această hotărâre e tot un abuz care rezultă din incompetență.
   • +1 (1 vot)    
    in minister sunt oameni (Vineri, 13 ianuarie 2017, 18:28)

    silviu_dumitrescu [utilizator] i-a raspuns lui aqualung

    ... care cunosc foarte bine domeniul - tu ca Ministru trebuie sa-i identifici si sa-i utilizezi = nu trebuie sa fi un geniu in domeniu sau sa ai doctorate etc.

    daca insa "musti" orice informatie fara sa te documentezi si sa intrebi in mediul pe care teoretic trebuie sa il controlezi, asta e altceva - asta e adevarata dovada de incompetenta !
    • +1 (1 vot)    
     Nivel de competență (Vineri, 13 ianuarie 2017, 18:46)

     aqualung [utilizator] i-a raspuns lui silviu_dumitrescu

     Adevărat, dar eu nici n-am zis să-și cunoască bine domeniul, ci doar să-l înțeleagă. Nu e musai să fi făcut Facultatea de Energetică și să știi detaliile de funcționare ale unei turbine eoliene sau ale unei centrale termonucleare. Dar trebuie să fie un manager capabil (să evite și micromanagementul, să știe să delege și să-și aleagă specialiștii cu care colaborează) și trebuie măcar câțiva ani înainte să fi urmărit cum funcționează în general sistemul energetic. Să deosebească o atenționare serioasă de o panică inutilă. Să știe să pună a doua întrebare, cu cine să se consulte pentru a doua opinie, și cum să reacționeze.
 • +11 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 13 ianuarie 2017, 10:48)

  [anonim]

  • +2 (4 voturi)    
   situatia e mai nuantata (Vineri, 13 ianuarie 2017, 11:39)

   NWalker [utilizator] i-a raspuns lui

   nu e vorba de izolare ci de o perioada limitata (cateva zile pana in 2 saptamani, prob) in care se reduc/taie exporturile pentru deservirea cererii interne. deja se intampla in Bulgaria si grecia iar saptamana viitoare va fi probabil varful de consum si la noi(datorita temperaturilor f scazute) din acest an, si conform statisticilor si varful ultimilor 5 ani, (sau chiar mai mult).
   Masura in sine ii arde pe unii la buzunare insa se merge dupa principiul "safety first". Singurul aspect de studiat este coerenta legislativa si punerea ordinului in practica, astfel incat, pe viitor, sa se evite cu orice pret abuzul si arbitrariul (din partea Trans, min Energie, Guvern - iar aici sunt mari dubii).
  • +8 (8 voturi)    
   Asa e! (Vineri, 13 ianuarie 2017, 12:16)

   v_sile [utilizator] i-a raspuns lui

   Si in Suedia au izolat absolut toate casele si acum le este cu mult mai bine!
 • +15 (15 voturi)    
  aia-i (Vineri, 13 ianuarie 2017, 10:48)

  student88 [anonim]

  Bine tovarase, o dai pe shakespear, a fi sau a nu fi, carbune pe stoc.
  • +3 (3 voturi)    
   mda (Vineri, 13 ianuarie 2017, 12:56)

   student88 [anonim] i-a raspuns lui student88

   http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-21530246-raport-oltenia-arata-cifrele-prezentate-ministrul-energiei-sedinta-guvern-nu-sunt-reale.htm
 • -16 (20 voturi)    
  mai bine ne izolam de UE (Vineri, 13 ianuarie 2017, 11:04)

  xanti [utilizator]

  Tot ce tine de energie si gaze si apa a fost preluat de corporatii.
  E nevoie urgenta de o nationalizare.
  • -12 (14 voturi)    
   Partial ai dreptate (Vineri, 13 ianuarie 2017, 11:24)

   Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Da, multinationalele ce au preluat sectoarele energetice isi fac de cap pt. profit, cu "verde" de la guvern. Dar nu ai cum sa te izolezi economic de Ue.
   In schimb pot pocni peste ochi multinationalele ce o iau razna.
   • +2 (2 voturi)    
    politica unei tari (Vineri, 13 ianuarie 2017, 12:55)

    cladob [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

    e o treaba serioasa nu o discutie la scara blocului sau divergente copilaresti. Nu e "alba, neagra" sau uite gaura nu e gaura..
    • -1 (3 voturi)    
     Da (Vineri, 13 ianuarie 2017, 13:52)

     Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui cladob

     Treaba serioasa. Da. Multinationalele isi bat joc de populatie in mod f. serios. Vezi Eon.
     Tu la ce multinationala lucrezi?
     • +2 (2 voturi)    
      daca isi bat joc (Vineri, 13 ianuarie 2017, 14:42)

      cladob [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

      incearca sa-i aduni sa faceti un sindicat si sa lupati pentru drepturile voastre. Cum se face un sindicat e descris in legea muncii.

      Daca ai idei poti oricand incepe cu o afacere. Cadrul legal si fiscal din Romania ar trebui sa-ti ajute. Poti apoi crea propriul mediu de lucru pentru angajatii tai, unul mult mai bun decat la multinationale. Riscurile sunt mari dar poti incerca. Puneti energia in ceva folositor tie si lumea din jur se va schimba..
      • 0 (2 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Vineri, 13 ianuarie 2017, 18:38)

       [anonim] i-a raspuns lui cladob

      • 0 (0 voturi)    
       Comentari 100% pe aratura (Luni, 16 ianuarie 2017, 13:38)

       Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui cladob

       Ce sindicat??? Ce treaba are "afacerea mea" si "ideile mele" cu faptul ca aia de la Eon au MONOPOL si maresc pretul nonstop si nu fac investitii in retea si ne prajesc electrocasnicele?
       Eu muncesc 10 h pe zi, platesc impozite de ma cocosesc deci social eu imi fac datoria. Deci am dreptul sa ma "vait" (cum ma critica ala de jos).
  • +10 (12 voturi)    
   corporatiile, soros, bau bau!! (Vineri, 13 ianuarie 2017, 11:34)

   NWalker [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Daca inchizi exporturile firme ca OMV, Romgaz, Transgaz, CEO, Hidro, SNN, plus regenerabilii plus Transelectrica pierd bani cati nu poti tu numara in viata asta. In momentul ala ei concediaza atatia oameni incat vei avea impresia ca s-a rasturanat caruta cu saraci in Romania. gandeste inainte sa deschizi gura
   • 0 (0 voturi)    
    Omv nu pierde nimic (Luni, 16 ianuarie 2017, 13:39)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui NWalker

    Omv nu pierde nimic cata vreme detine aproape moca petrolul romanesc.
  • +8 (8 voturi)    
   Ca Moldova si Belarus (Vineri, 13 ianuarie 2017, 12:18)

   v_sile [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Si ele sunt izolate de UE si situatia e minunata acolo.

   Curg gazele si energia pe toate drumurile, bagi o cana si iti iei 1 litru de energie cand ai nevoie
  • +7 (7 voturi)    
   de ce? (Vineri, 13 ianuarie 2017, 12:24)

   gwolf [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   ca sa te fure ai tai in loc sa bagi banii printr-un circuit economic normal? (chiar daca asta presupune actionariat strain). Esti cetatean european, nu te impiedica nimeni sa te duci sa-ti faci si tu firma de distributie energie in Germania !
   Termina cu nationalismul asta prost inteles si dement. Ai trait in perioada anilor '90 cu companii nationale administrate patriotic pana la faliment. Traiai bine ??
  • +5 (5 voturi)    
   Pai la alta rubrica sustii (Vineri, 13 ianuarie 2017, 12:59)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   ca toata lumea trebuie sa importe liber din China ca altfel intra toti in somaj si globalizarea e buna. Cum e? Cred ca un singur neuron si doua teme de gandire sunt prea mult !
 • +5 (5 voturi)    
  ciocul mic (Vineri, 13 ianuarie 2017, 11:06)

  iodixit [utilizator]

  loazelor, noi sintem la butoane!
 • -5 (15 voturi)    
  autoarea face o confuzie grava (Vineri, 13 ianuarie 2017, 11:10)

  Tzepe [utilizator]

  Aici nu e vorba de competitivitate/necompetitivitate.
  E vorba doar de securitatea alimentarii cu energie electrica a consumatorilor.
  Prin sustinerea desantata a regenerabilelor (care ne ustura la buzunar), grupurile termo pe carbuni au fost puse pe butuci.
  S-a demonstrat acum ca e nevoie de ele.
  Se omite faptul ca regenerabilele sunt competitive doar daca sunt subventionate (certificatele verzi).
  • +5 (11 voturi)    
   ce treaba are una cu alta?!? (Vineri, 13 ianuarie 2017, 11:55)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Tzepe

   Aici e vorba de Transelectrica si de un bou numit ministru. Boul declara acu citeva zile ca stocurile de carbune, pacura, gaz sunt indestulatoare, pentru ca azi sa interzica temporar exporturile pe motiv ca suntem in criza energetica. despre asta e vorba in articol.

   Daca vrei sa dezbati utilitatea energiei verzi sau cit se merita sa rupem de la burdihan azi ca sa nu distrugem planeta in urmatorii 100 de ani, asta e alta discutie.
   • +2 (4 voturi)    
    Citeste cu atentie (Vineri, 13 ianuarie 2017, 12:07)

    Tzepe [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Autoarea afirma ca "...daca ar fi acestea motivele reale, nu poate fi interzis exportul unor produse, doar pentru ca exista pe piata actori necompetitivi, mai ales in conditiile in care Romania este stat membru al UE."
    Cu aluzie clara la centralele pe combustibili conventionali.
    • +1 (5 voturi)    
     asta ai inteles tu?!? (Vineri, 13 ianuarie 2017, 12:57)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Tzepe

     Ca inafara de CE Oltenia si CE Hunedoara restul sunt cu regenerabile?!? Pentru cultura ta generala, producerea de energie electrica cea mai eiftina e cea pe carbune. Doar ca la noi centralele sunt de pe vremea lu' nea nelu, cu randament de 1970.
     • +3 (5 voturi)    
      Incearca niste cursuri rapide (Vineri, 13 ianuarie 2017, 13:08)

      Tzepe [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      Cum n-ai habar de limba romana ("cat se merita"), n-ai habar nici de energetica.
      Pt. stiinta ta, energia electrica se produce pe filierele:
      - hidrocentrale (pe firul apei sau cu acumulare);
      -centrale nucleare;
      - termocentrale (pe carbuni sau hidrocarburi), cu ciclu Rankine sau in ciclu combinat gaze-abur;
      - instalatii bazate pe energie regenerabila (eoliene, solare, biomasa/biogaz).
      Ultimele produc cel mai scump si nu ar rezista pe piata fara subventii.
      • 0 (4 voturi)    
       tie iti place sa te auzi explicind? (Vineri, 13 ianuarie 2017, 15:59)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Tzepe

       Ce anume din ce am spus eu mai sus ai incercat sa contra-argumentezi? E la mintea cocosului ca regenerabilele sunt cele mai scumpe, altfel le-ar folosi toata lumea si ar scapa de importul de carbune si hidrocarburi, si de toata poluarea aferenta.

       Si e la fel de normal sa statele sa subventioneze regenerabilele pentru a scadea dependenta de importurile de carbune si hidrocarburi si pentru a scadea poluarea. Acuma, cit de subventionate sunt regenerabilele, asta e alta discutie. Da' din cite stiu epoca de aur a lor in Romania a apus de mult, subventia fiind acum sensibil sub media europeana. Ba chair multi si-au demontat eolienele si le-au mutat in alte tari.
       • 0 (2 voturi)    
        Doar incerc ... (Vineri, 13 ianuarie 2017, 17:15)

        Tzepe [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

        ...sa-ti deschid mintea.
        M-ai convins, insa, ca habarnistii n-au indoieli.
        Doar certitudini.
        • 0 (2 voturi)    
         nu te contrazic (Vineri, 13 ianuarie 2017, 18:09)

         bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Tzepe

         Da' daca tot vrei sa imi deschizi mintea, ce-ar fi sa incerci cu ceva contra-argumente la ce sustine mintea mea inchisa, nu sa imi raspunzi cu platitudini...
    • +1 (1 vot)    
     nu chiar (Vineri, 13 ianuarie 2017, 14:58)

     g01an [utilizator] i-a raspuns lui Tzepe

     nu toti combustibilii conventionali produc energie scumpa. momentan energia produsa pe gaze naturale este eficienta ca pret, datorita preturilor scazute pt produsele petroliere si datorita randamentului ridicat al acestor termocentrale. doar productia eoliana continentala este mai eficienta decat cea pe gaze naturale si sunt considerate sursa de energie conventionala. energia nucleara este mai ieftina in continuare decat energia solara sau hidro.
   • +5 (5 voturi)    
    Problema nu e ce declară ministrul, (Vineri, 13 ianuarie 2017, 12:18)

    Harald [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    problema e că termocentralele pe cărbune produc energie foarte scumpă, dar sistemul energetic național nu poate funcționa fără ele.

    Energia regenerabilă e ieftină datorită subvenționării prin certificate verzi, în timp ce energia obținută din cărbune devine și mai scumpă datorită acelorași certificate verzi. Dacă exporți energia ieftină (care e ieftină artificial) rămâne să folosești tu la intern energia scumpă (care devine și mai scumpă artificial).

    Nu agenții economici sunt necompetitivi, tehnologia obținerii energiei electrice din cărbune e necompetitivă, dar sistemul energetic trebuie echilibrat, deci nu se poate renunța la ea. Și tot pe ea o taxezi pentru certificate verzi.

    Nu e vorba de salvarea planetei, e vorba că vinzi ieftin la export energie subvenționată. Adică o faci cadou altora.
    • +1 (5 voturi)    
     gresit (Vineri, 13 ianuarie 2017, 13:02)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Harald

     cel mai eiftin mod de producere a energiei electrice pe carbune e. De aia mai toate tarile sarace il prefera. problema noastra e ca cetralele alea sunt cu tehnologii de acu 40 de ani. Si normal ca au randamente mai scazute fata de tehnologia actuala. Plus ca-s monopoluri de stat, cu n-shpe mii de directori si directorasi, cu nshpe mii de firme capusa care cresc pretul, cu management prost, etc, etc. Dar chiar si asha, problema nu se rezolva prin declararea unei stari de urgenta, care poate fi mentinuta doar pe termen limitat. Ci prin impozitarea fiecrui tip de energie in asha fel incit sa estompeze diferentele de cost intre ele.

     Oricum sistemul de productie a energiei electrice e mult mai complex decit impartirea pe categorii, anumite centrale pornind si oprindu-se in functie de caracteristicile de consum instantaneu, multa energie pierzindu-se pentru ca nu e consumata, etc, etc.
     • 0 (4 voturi)    
      Mai studiază problema, dacă energia din cărbune (Vineri, 13 ianuarie 2017, 13:28)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      e cea mai ieftină.

      Sau mai întreabă și tu pe cineva înainte de a scrie asemenea aberații.
      • -1 (3 voturi)    
       da' care e cea mai ieftina? (Vineri, 13 ianuarie 2017, 16:03)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Harald

       Daca nu tinem cont de investitia initiala, poate vei raspunde a aia hidro. daca nu iei in calcul si costurile inchiderii, poate vei zice ca aia nucleara. Dar daca luam in calcul costul total, oricum a-i da-o, nu ai cum mai ieftin decit cu carbune. Daca ar fi o metoda mai ieftina, toata lumea ar alege-o ca sa scape de poluarea carbunelui si de dependenta de importurile rusesti.

       Daca ai contra-argumente, continuam discutia. Daca doar vrei s-o faci pe desteptul, nu mai raspund
       • +2 (2 voturi)    
        se iau in calcul toate costurile (Vineri, 13 ianuarie 2017, 17:08)

        Tzepe [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

        In studiul de fezabilitate a unei investitii se iau in calcul toate costurile, inclusiv investitia initiala, costurile de exploatare, dobanzile la imprumuturi, costurile cu dezafectarea.
        In plus, se fac prognoze pt. evolutia consumului de energie si a pretului energiei pe piata.
        Plus scenarii de sensibilitate pt. anumiti parametri.
        Sigur ca daca nu esti familiarizat cu domeniul risti sa pari habarnist.
        • -2 (2 voturi)    
         tu citesti comentariile cap-coada (Vineri, 13 ianuarie 2017, 18:13)

         bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Tzepe

         sau doar citesti titlul si raspunzi la ce crezi tu ca a scris cel dinainte?!?

         Disuctia aici era despre care tip de producere a energiei electrice e mai ieftin.
         In mod evident in studiile de fezabilitate se iau in calcul toate aspectele, da' nu ne-ai zis ce rezulta. Ai vrun studiu din asta care ceritifica ca energia elec trica produsa de termocentrale e mai scumpa decit alt tip de energie?
         • +2 (2 voturi)    
          Studii (SPF, SF)? (Vineri, 13 ianuarie 2017, 18:33)

          Tzepe [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

          Cauta la ISPE (Innstitutul de Studii si Proiectari Energetice).
          Gasesti stive.
          Inclusiv comparatii, strategii de dezvoltare in domeniu etc.
          Lectura interesanta!
          • -1 (3 voturi)    
           mdea (Vineri, 13 ianuarie 2017, 20:07)

           bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Tzepe

           Tipic pentru cineva care habar n-are. Deci tre sa citesc stive de documente ca sa inteleg ce ai vrut tu sa zici (sau mai ddegraba ce n-ai fost tu in stare sa zici)...


           Ceva argunemnte concrete, cu link la un paragraf, cu o concluzie ai? Ca asha te trimit si eu la biblioteca centrala sa cauti si am terminat disscutia.
       • +2 (2 voturi)    
        Hidro e cea mai ieftină, dacă te întreabă cineva (Vineri, 13 ianuarie 2017, 17:49)

        Harald [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

        Îți dai cu părerea aiurea, habar n-ai cum merg lucrurile în energetică.

        Ideal ar fi să ai 100% energie din hidrocentrale, e foarte ieftină și hidrocentralele se comportă extrem de bine la vârfuri se sarcină care trebuie compensate rapid.

        Numai că n-are nimeni în Europa atâta energie hidro, de asta trebuie acceptate și surse mai scumpe, dintre care termocentralele pe cărbune reacționează și ele foarte rapid la vârfuri de sarcină (dacă sunt deja pornite). Sistemul energetic național nu e pe baterii, e echilibrat din mers, în funcție de consum mai introduci sau mai deconectezi generatoare.
        • -2 (2 voturi)    
         ai sdi un studiu? (Vineri, 13 ianuarie 2017, 20:11)

         bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Harald

         A sustine ca energia hidro e mai ieftina asha in general nu e nitel hazardat? Ai nevoie mai intii de un baraj, care poate varia ca si costuri in functie de cum arata terenul, daca e riu navigabil si de un sistem de ecluze ca sa poata trece si amnbarcatiunile, depinzi side starea vremii. Ai un studiu care arata ca toate costurile astea sunt acoperite si tot ieftin ramane? Pin la urma pe Dunare de exemplu poti sa mai faci citeva hidrocentrale bune, bani sa ai. In plus, pretul carbuneelui variaza puternic....
         • 0 (0 voturi)    
          Du-te la o facultate de profil (Vineri, 13 ianuarie 2017, 21:03)

          Harald [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

          și ai să înveți acolo toate lucrurile pentru care vrei studii.

          Chiar ai impresia că poți să înveți într-o seară pe Hotnews lucrurile pentru care alții studiază câte 5-10 ani?
          • -2 (2 voturi)    
           tu si tsepe pareti frati (Vineri, 13 ianuarie 2017, 22:46)

           bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Harald

           Amindoi emiteti ipoteze fara argumente si dupa aia cind nu mai stiti ce sa spuneti ma trimtieti la facultate sau la stive de documente. Pentru cultura ta hgenerala am terminat o facutate cu profil electric, am si in familie profosor de electrotehnica/energetica, am mai discutat aspectele astea si cu persoane calificate. Asha ca... daca ai argumente, te ascult, altfel consider ca esti tot un fel de "tzepe" care habar n-are pe ce lume traieste dar se da important.
     • +1 (3 voturi)    
      Aberatii (Vineri, 13 ianuarie 2017, 13:36)

      Tzepe [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      1. Grupurile energetice (cele care permit, nu cele care functioneaza in regim de baza) sunt incarcate/pornite in functie de consum.
      Nu exista" energie care se pierde pt. ca nu e consumata".
      Daca n-ai habar, de ce te repezi sa spui prostii, ca sa te faci de ras?
      2. In cazul grupurilor pe combustibili clasici, 60-70% din costurile de producere reprezinta costul combustibilului.
      Cum la noi minerii au ridicat pretul carbunelui, costul energiei produse a crescut foarte mult.
      Devenind rentabil importul de carbuni.
      • -2 (4 voturi)    
       tu ai idee ce e energia electrica? (Vineri, 13 ianuarie 2017, 16:18)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Tzepe

       1. facind abstractie de energia care se pierde la transport, in orice minut trebuie sa produci energie cel putin egala cu aia consumata, altfel pica sistemul. Si cum nu ai de unde sti exact cit se consuma, trebuie tot timpul sa produci nitel mai mult, ca sa fii sigur ca nu cade tensiunea. E la mintea cocosului. Si cum energia electrica nu poate fi stocata ieftin (decit in cantitati de uz casnic cu acumulatori), tot timpul vei produce peste ce consumi. Transelectrica chiar publica starea sistemului in timp real:
       http://www.transelectrica.ro/widget/web/tel/sen-harta/-/harta_WAR_SENOperareHartaportlet

       Si tot timpul e o diferenta intre productie si consum care trebuie sa fie mai mare decit o valoare minima, altfel se introduce in retea un nou producator.

       2. iar incurci explicatiile. Noi producem scump pe termocentrale pnetru ca nu-s retehnologizate de multe decenii si au un randament de toata jena. Daca ar fi doar problema carbunelui, cit timp e mai ieftin din import se poate importa.
       • +2 (2 voturi)    
        Diferenta dintre productie si consum (Vineri, 13 ianuarie 2017, 17:01)

        Tzepe [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

        ...o constituie pierderile pe retele (transport/distributie) si exportul de energie.
        Daca doresti detalii despre siguranta sistemului, cauta informatii despre reglajul primar/secundar, rezerva tertiara lenta si rapida etc.
        Un sfat: da-ti cu parerea unde ai competente, altfel starnesti mila.
        • -1 (3 voturi)    
         fugi bre de aici (Vineri, 13 ianuarie 2017, 18:22)

         bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Tzepe

         Deci stii tu exact la unghie cit e peirderea pe retea si cind da drumul fiecare la aer conditionat acasa... Daca citesti despre reglajul primar/secundar, sold, etc, vei vedea ca diferenta dintre productie si consum se pastreaza tot timpul peste o valoare minima fix pentru a fi sigur ca nu apare un virf de consum pe care nu l-ai anticipat. ce zic eu aici e la mintea cocosului.

         Daca te uiti pe link-ul ala la sold, adica diferenta dintre productie si consum, poti observa cu ususinta ca ea variaza (acu de ex e de 1441 MW, acu doua ore era de 1200 MW). Cum explici variatia asta? S-au marit pierderile pe retea cu 15% sau a crescut productia in perspectiva consumului care creste seara?!?

         Tot continuind sa sustii cretinatati din astea de faci de ris. oricine poate verifica urmarind linkul ala faptul ca soldul variaza. Oi fi eu habarnist si inchis la minte, da to esti de-a dreptul ridicol sustinind chestii care pot fi demontate atit de evident.
         • +2 (2 voturi)    
          Reglajul se face automat,... (Vineri, 13 ianuarie 2017, 19:18)

          Tzepe [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

          ...de asta ti-am recomandat lectura.
          Du-te la DEN (Dispecerul Energetic National) si intreaba, ca sa te lamuresti.
          Pt. ca vad ca nu esti dispus sa inveti, nu-mi mai pierd vremea.
          PS
          Lucrez in sistem de 30 de ani.
          • -1 (1 vot)    
           si ce are una cu alta??? (Vineri, 13 ianuarie 2017, 22:50)

           bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Tzepe

           reglajul se face automat pina la un punct, in care tre sa mai pornesti un mare producator. Si reglajul se mai face si anticipat pe ore, de aia pe seara creste energia produsa inainte de a creste aia consumata, pentru ca sistemul stie ca urmeaza o crestere.

           In rest, mi-e mila de tine daca lucrezi in sistem de 30 de ani si nici mcar atit n--ai priceput, ca energia electrica totdeauna se produce in cantitate mai mare decit consumul + pierderile pe transport pentru a nu pica sistemul in momentul unei cresteri bruste si neprevazute de consum.... Esti ca muncitorul ala de la cfr care dupa 30 de ani inca nu stia de ce bate cu ciocanul in roti la tren...
         • +2 (2 voturi)    
          O ultima precizare (Vineri, 13 ianuarie 2017, 19:22)

          Tzepe [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

          Soldul de care vorbesti inseamna import/export de energie.
          Cu (-) exportul, cu (+) importul.
          Ce ceatza e in mintea ta....
     • -2 (4 voturi)    
      Ieftin (Vineri, 13 ianuarie 2017, 13:53)

      Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      Cel mai ieftin curent e cel nuclear. Franta cu 90% curent nuclear are cele mai mici facturi de curent.
      • 0 (2 voturi)    
       depinde (Vineri, 13 ianuarie 2017, 16:23)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

       Daca iei in calcul si costurile de inchidere a unei centrale nucleare, costul s-ar putea sa nu mai fie cel mai mic. Depinde cite tari africane ai sub influenta si la ce costuri accepta sa preia deseurile nucleare. Dar oricum, o centrala atomica are costuri initiale astronomice si perioada mare de punere in functiune. Si mai sunt si pericolele gen Fukusima, cind un dezastru natural iti poate transforma centrala in bomba nucleara. Nemtii au un program de renuntare de tot la energia nuclearfa fix din cauza asta. Cit despre cost... asta depinde de mult mai multi factori... E costul de distributie, costul de transport, constul de management, subventia la regenerabile, etc, etc. Daca ai curiozitatea sa te uiti pe o factura la curent, vei vedea ca energia consumata nu trece de 50% din costul final.
 • +3 (5 voturi)    
  ieee (Vineri, 13 ianuarie 2017, 11:16)

  rochiri [utilizator]

  liber la furat
 • -8 (8 voturi)    
  Indiferent (Vineri, 13 ianuarie 2017, 11:21)

  Toni_Romania [utilizator]

  Indiferent ce legi mai dau astia, scumpirea curentului, a gazelor si a carburantilor, care omoara populatiile pauperizate, va continua in mod dement, sub patronajul guvernului si a multinationalelor, fara nicio legatura cu evolutia pietelor internationale.
  • +8 (8 voturi)    
   Romania are (Vineri, 13 ianuarie 2017, 11:42)

   NWalker [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   preturile cele mai mici la electricitae si gaz (nu si la produse petroliere) din Europa.
   Ai prins o idee geniala cu multinationalele si nu te mai desparti de ea, stii ca pana la urma cedeaza asfaltul...
   • -3 (3 voturi)    
    vezi ca inversezi lucrurile (Vineri, 13 ianuarie 2017, 12:15)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui NWalker

    Tu intai precizeaza ca in RO sunt lefuri de 6-7 ori mai mici ca in Vest, apoi zi de "pret mic electricitate".
    Ce venit trebuie sa aiba un om sa si permita o factura gaz de 600-700 lei pe luna iarna la o casa de 100 mp?
   • -4 (4 voturi)    
    Idee fixa? (Vineri, 13 ianuarie 2017, 12:16)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui NWalker

    Eon ce este?
 • +6 (6 voturi)    
  mda (Vineri, 13 ianuarie 2017, 11:29)

  g01an [utilizator]

  nu exista coincidente, se pregateste un tun in domeniul energetic, asta se intampla.

  exista zone care primesc tensiune mult sub 220v si se da vina pe vreme, pe infrastructura veche sau mai ce stiu eu ce aberatii. asta in conditiile in care ni se spune ca productia este la maxime istorice (pe care industria le poate suporta, de altfel). se incearca influentarea impresiei publice ca sunt necesare masuri extraordinare. evident ca situatia nu este buna, dar in mod sigur se pregateste cu totul altceva...

  prevad ca urmeaza niste dosare penale babane. baietii destepti din energie a lu' Ponta lovesc din nou.
 • 0 (4 voturi)    
  problema nu trebuie politizata (Vineri, 13 ianuarie 2017, 11:37)

  Tzepe [utilizator]

  Semnalul de alarma si solutia au fost ridicate/propuse de specialistii de la Transelectrica, companie care are in atributii securitatea sistemului energetic.
  Politicienii doar incearca sa "ambaleze" chestiunea in ceva convenabil pt. ei.
  Chiar nu e de gluma.
 • +3 (3 voturi)    
  simplu (Vineri, 13 ianuarie 2017, 11:44)

  V44 [utilizator]

  Cum, e foarte simplu.
  Baietii destepti "ai alorlalti" au vandut la export.
  Tovarasilor nu le-a picat bine.
  Deeeci: se da o HG, cine trebuie intelege aluzia, iar in functie de "cum o cere situatia", baietii destepti ai tovarasilor poate vor cumpara energie de afara (ca deh), sau daca vremea devine exagerat de blanda, vor vinde ei la export.

  De platit tot noi platim. Ei doar castiga. Doar ca de acum trebuie sa fie alti "ei".
 • +4 (4 voturi)    
  uitati-va la fata lui (Vineri, 13 ianuarie 2017, 12:38)

  gwolf [utilizator]

  Sincer nici n-am citit tot articolul. Figura maimutoiului spune totul. Uitati-va la el pt numele lui D-zeu!
  Incerc sa-mi imaginez poza lui langa a copiilor aia morti in Colectiv care reprezentau exact 100% opusul acestui personaj si a celor ca el.
  Uitati-va, este expresia TOTALA a jegului in care armata de sclavi in lesa (18%) au aruncat tara asta pe 11 decembrie anul trecut.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by