Octavian Calmic, viceprim-ministru si ministru al Economiei din Republica Moldova, a transmis ministrului energiei din Romania, Toma Petcu, "disponibilitatea Chisinaului de a lua in calcul eventuale privatizari cu companii romanesti a unor societati energetice moldovenesti controlate de Republica Moldova", se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Energiei.

Potrivit acestuia, marti, 21 februarie 2017, a avut loc, la Bucuresti, o intalnire intre Toma Petcu, ministrul Energiei si Octavian Calmic, viceprim-ministru si ministru al Economiei din Republica Moldova. Discutiile au vizat progresele parteneriatului energetic existent intre Republica Moldova si Romania, dar si identificarea unor noi modalitati de extindere a acestei intelegeri.

"Parteneriatul pe care tarile noastre l-au semnat trebuie sa continue pentru a ne atinge scopul comun de a crea o dubla legatura energetica intre Bucuresti si Chisinau. Aceasta colaborare este extrem de importanta pentru ca ne intereseaza proiectele de interconexiune cu statele vecine si in special cu Republica Moldova, atat pe partea de gaze naturale, cat si de energie electrica", a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei.

Tema interconectarii sistemelor de gaze si electricitate ale celor doua state este inclusa intr-un Memorandum de Intelegere semnat de guvernele din Bucuresti si Chisinau in luna mai a anului 2015, se mai arata in comunicat.

Cei doi demnitari au discutat despre prelungirea gazoductului Iasi-Ungheni pana in capitala Moldovei, iar pe teritoriul Romaniei pana la Onesti.