Consortiul care urmeaza sa opereze gazoductul Nabucco a selectat compania britanica de consultanta Penspen pentru coordonarea lucrarilor de inginerie tehnica ale conductei. Lucrarile urmeaza sa inceapa in luna ianuarie si sunt estimate la circa noua milioane euro.

Directorul general al Nabucco Gas Pipeline International, Reinhard Mitschek, a anuntat ca Penspen a inceput planificarea tehnica detaliata si estimeaza ca principalele elemente de planificare vor fi definitivate pina la sfirsitul acestui an.

Licitatia cistigata de catre britanici este in valoare de noua milioane de euro, relateaza agentia Reuters.

Conducta Nabucco, urmeaza sa aiba o lungime de 3.300 de kilometri si va transporta gaze naturale din Orientul Mijlociu si Asia Centrala catre Europa occidentala, tranzitind Turcia, Bulgaria, Romania si Ungaria.

Proiectul ar trebui sa devina functional in 2011 si este estimat la circa 5 miliarde de euro. Constructia gazoductului a tot fost intirziata, dar el este in continuare considerat esential pentru planul Europei de reducere a dependentei fata de livrarile de gaze naturale din Rusia.

Membrii actuali ai consortiului sunt OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Rominia), Bulgargaz (Bulgaria) si Botas (Turcia). Acestia au inceput cu mai mult timp in urma cautarea unui al saselea partener occidental, printre cei vizati numarindu-se RWE (Germania) si Gaz de France (Franta).