Statul roman, prin Ministerul Energiei, propune doi noi membri in Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom. Acestia sunt Mihai Busuioc, actual secretar general al Guvernului, persoana apropiata de liderul PSD Liviu Dragnea, si Radu Cojocaru, fost parlamentar ALDE si reprezentantul acestui partid Comisia prezidentiala a Proiectului de tara. Potrivit declaratiei de avere, Busuioc ar fi membru in cinci Consilii de Administratie. In conditiile in care Legea 111/2016 interzice ca aceeasi persoana sa detina mai mult de trei functii in Consilii de Administratie/Supraveghere, acesta trebuie sa renunte la unele dintre ele.

Mihai BusuiocFoto: Hotnews

Prima decizie a lui Sorin Grindeanu, in calitate de premier, a fost numirea lui Busuioc in functia de secretar general al Guvernului. Mihai Busuioc a fost secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in perioada in care Liviu Dragnea conducea aceasta institutie. In 2014 cand a fost numit la Ministerul Dezvoltarii, EVZ scria ca Busuioc a fost omul de incredere al lui Vasile Blaga, membru al PDL sectorul 4 si fostul sef al Oficiului de Cadastru din vremea Elenei Udrea, fiind implicat in multe afaceri cu retrocedari din Bucuresti si din Romania.

Potrivit declaratiei de avere completate in februarie 2017, Busuioc este membru in cinci Consilii de Administratie: ANOFM, ANL, Romarm, UM Plopeni si CNI. Pentru ca legea nu-i permite sa fie membru in mai mult de trei consilii de administratie/supraveghere, va trebui sa renunte la unele dintre acestea. Functia din CS al OMV Petrom ar fi a sasea. Vezi aici declaratia de avere.

Decizia legata de propunerile pentru CS al OMV Petrom va fi luata in sedinta AGA din 25 aprilie 2017. Statul roman, cu o participatie de 20,6% din actiuni, poate face propuneri pentru doua din cele sapte functii de membri in CS. In acest moment, cele doua pozitii sunt ocupate de Dan Manolescu si George Baesu. Vezi aici propunerile.