ENEL a achizitionat inca 13,6% din subsidiarele sale romanesti E-Distributie Muntentia si Enel Energie Muntenia, tranzactia fiind finalizata luni pentru suma de 400 de milioane de euro, se arata intr-un comunicat de presa. Reamintim ca in luna februarie, Curtea de Arbitraj de la Paris a hotarat, dupa un proces care a durat doi ani si jumatate, ca societatea ENEL trebuie sa plateasca statului roman 401 milioane de euro pentru aceste actiuni.

Distributie ENELFoto: AGERPRES

In urma tranzactiei, Enel si-a majorat participatiile in companiile de distributie si de furnizare la aproximativ 78% din actiunile fiecareia, de la nivelul de 64,4% detinut anterior.

Tranzactia prin care Enel a preluat un pachet suplimentar de 13,6% la compania de distributie si cea de furnizare este o consecinta a exercitarii de catre SAPE a clauzei put option in luna noiembrie a anului 2012. Odata cu exercitarea clauzei put option, SAPE a cerut un pret de circa 520 de milioane de euro, care a fost contestat de catre EIH. Intrucat nu a fost stabilit un acord asupra pretului actiunilor, in 2014 SAPE a initiat o procedura de arbitraj la Camera Internationala de Comert de la Paris, prin care a solicitat pretul mentionat anterior, precum si dobanzi de circa 60 de milioane de euro, se precizeaza in comunicat.

In decizia din data de 3 Februarie 2017, Tribunalul Arbitral a stabilit pretul pachetelor de actiuni care fac obiectul clauzei put option la circa 400 de milioane de euro, reducand astfel suma ceruta de SAPE cu peste 100 de milioane de euro si respingand solicitarea pentru acordarea de dobanzi.

n vara lui 2014, Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE), companie desprinsa din Electrica, a demarat o actiune impotriva ENEL la Curtea Internationala de Arbitraj pentru plata unei sume de 521 milioane de euro. ENEL nu a recunoscut aceasta suma, considerand ca are de platit mult mai putin, propunand 250 de milioane de euro. Propunerea ENEL a fost refuzata de catre Departamentul pentru Energie, condus pe atunci de fostul ministru Razvan Nicolescu, care nu accepta mai putin de 450 de milioane de euro. Dupa negocieri esuate s-a ajuns la arbitraj.

Citeste si Curtea de Arbitraj de la Paris a hotarat ca ENEL sa plateasca statului roman 400 milioane de euro