Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat marti seara ca a cerut producatorului de gaze Romgaz, controlat de stat, sa construiasca depozite de gaze pe traseul conductei Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria (BRUA), un nou coridor european de transport al gazelor naturale care va interconecta statele din regiune de vestul Europei, potrivit news.ro.

Ministrul susţine că vrea ca România să devină un jucător pe piaţa regională de gaze, odată ce cantitatea ”foarte mare de gaze” care va proveni din rezervele descoperite la Marea Neagră va intra în reţeaua naţională de gaze.

”Pe mine mă interesează ca Romgazul să îşi creeze depozite suplimentare pe acest traseu, ca aceste gaze care vin Marea Neagră, pe timp de vară, când preţurile sunt bune, să poată să le cumpere la preţuri mici, pentru că există posibilitatea să ai preţuri mai mici decât ceea ce exploatezi tu, (...) şi să le folosim la valorificare sau la vânzare pe timp de iarnă”, a spus Petcu, la postul Antena 3.

El susţine că România poate deveni un exportator de gaze.

În luna martie, Ministerul Energiei a emis autorizaţia de construire pentru gazoductul BRUA.

Lucrările la interconectorul BRUA se vor desfăşura pe teritoriul a 11 judeţe din ţară, termenul de finalizare al Fazei I fiind, conform calendarului, anul 2019.

Noul gazoduct va avea o lungime totală de 550 km şi o capacitate maximă de 1,5 miliarde de mc/anual spre Bulgaria şi 4,4 miliarde de mc/anual spre Ungaria.

Odată pus în funcţiune, BRUA va putea fi şi un debuşeu pentru rezervele de gaze din Marea Neagră, ”fapt ce ne va apropia şi mai mult de obiectivul de a fi un hub energetic şi pol de stabilitate în regiune”, susţine ministrul.

Proiectul BRUA a apărut după eşecul Nabucco şi presupune dezvoltarea unei capacităţi de transport gaze naturale între punctele existente de interconectare cu sistemele de transport gaze naturale din Bulgaria (la Giurgiu) şi Ungaria (Csanadpalota), prin construirea unei noi conducte.

Valoarea estimată a proiectului se ridică la 560 milioane de euro.