Compania petroliera de stat KazMunaiGas (KMG), a semnat un imprumut sindicalizat in valoare de 3,1 miliarde dolari pentru a finanta achizitia companiei romanesti Rompetrol Rafinare SA. In august anul trecut, KMG a semnat un acord de achizitie a 75 la suta din actiunile Rompetrol.

Grupurile bancare ABN Amro Holding NV, Calyon si Credit Suisse au aranjat acest credit pe o perioada de 364 de zile pentru preluarea Rompetrol Rafinare, a doua companie de rafinare din Romania, informeaza Reuters, citata de Rompres.

Societatea care a imprumutat banii este KazMunaiGas PKOP Investment BV, o subsidiara detinuta in intregime de Trade House KazMunaiGas, iar creditul este garantat de KazMunaiGas. Dobanda asociata acestui credit este de 90 de puncte procentuale peste rata dobanzii interbancare pe piata londoneza (Libor).

In luna august 2007, KazMunaiGaz a semnat un acord de achizitie de actiuni cu Rompetrol Holding SA (Elvetia) pentru 75 la suta din titlurile companiei olandeze The Rompetrol Group. Intregul grup Rompetrol este evaluat de auditori la 3,6 miliarde dolari, valoarea estimata a tranzactiei de vanzare a celor 75 la suta din actiunile grupului fiind calculata estimativ la 2,7 miliarde dolari.

La sfarsitul lunii noiembrie 2007, KazMunaiGaz a transferat suma de 2,7 miliarde dolari, reprezentind plata unui pachet de 75 la suta din actiunile Rompetrol. Presedintele companiei, Uzakbai Karabalin, a spus atunci ca exista posibilitatea ca, pe viitor, KazMunaiGaz sa cumpere si restul de 25 la suta din actiunile Rompetrol.