Budapesta da o lovitura majora exploatarilor de gaze din Marea Neagra: Ungaria vrea sa opreasca pe teritoriul ei o conducta care ar fi trebuit sa mearga pana in vestul Europei
UPDATE 1 Potrivit informatiilor HotNews.ro, Transgaz stia despre intentia Ungariei de cel putin doua zile, cand a semnat un memorandum de intelegere privind coridorul vertical de transport al gazelor naturale. Memorandumul a fost semnat cu operatorul ungar FGSZ, in conditiile in care acesta ar fi anuntat ca doreste limitarea transportului gazelor pe teritoriul sau, nu mai departe pana in Austria.
In urma cu doua zile, TRANSGAZ a gazduit la Bucuresti, o intalnire dintre reprezentantii operatorilor sistemelor de transport gaze naturale din Grecia - DESFA, Bulgaria - BULGARTRANSGAZ, Romania - TRANSGAZ, Ungaria - FGSZ si ICGB - compania responsabila pentru dezvoltarea, construirea si operarea Interconectarii Grecia - Bulgaria, in scopul semnarii Memorandumului de Intelegere privind Coridorul Vertical de transport gaze naturale, pe directia Nord-Sud. La intalnire au participat reprezentanti ai Guvernului si Parlamentului Romaniei, ai ministerelor Economiei, Energiei si al Afacerilor Externe precum si delegati ai Comisiei Europene din cadrul DG Energy, alaturi de managementul companiilor semnatare ale Memorandumului de Intelegere. In calitate de observatori au participat reprezentanti ai operatorilor sistemelor de transport gaze naturale din Serbia - SRBIJAGAS, Slovacia - EUSTREAM si din Republica Moldova - VESTMOLDTRANSGAZ. La ceremonie au participat si reprezentanti ai unor companii cu care TRANSGAZ are relatii de colaborare, printre care EXXON MOBIL, OMV Petrom, SOCAR Romania, BLACK SEA OIL AND GAS, DELOITTE ROMANIA.
UPDATE 2 In aceeasi zi, Transgaz a semnat cu JP Srbijagas din Serbia un memorandum de intelegere privind cooperarea dintre cele doua companii. Potrivit unui comunicat al Transgaz, "au fost identificate obiective comune in planurile de dezvoltare pe termen lung ale celor doua companii, indeosebi cu privire la crearea conditiilor pentru ca interconectarea retelelor de transport gaze naturale din Serbia si Romania".
UPDATE 3 Interesant este ca recent, compania rusa Gazprom a semnat un memorandum de intelegere cu compania ungaria Hungarian Gas Trade Ltd pentru cooperarea pe termen lung in vederea livrarilor de gaze catre Ungaria. De altfel, la inceputul lunii iulie, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijarto, a declarat ca tara este interesata de o conducta de gaze care sa permita realizarea importurilor de gaze rusesti prin Serbia, pana la sfarsitul lui 2019, potrivit SeeNews.com. Potrivit articolului din SeeNews.com, ministrul de externe al Ungariei a criticat Romania deoarece "nu ar fi permis inca fluxul bidirectional pentru transportul gaelor", ceea ce "inseamna ca problema securitatii energetice este inca o provocare majora pentru Europa Centrala".
Noua ruta pentru Ungaria ar putea fi stabilita pana la sfarsitul lui 2019 pentru transportul a circa 8 miliarde de metri cubi de gaze. In acest proiect ar fi implicata si Bulgaria, care a semnat un acord cu Serbia. In plus, in luna iunie, Gazprom a a nuntat ca a semnat un acord cu ministrul energiei din Serbia pentru extinderea sistemului sarb de transport al gazelor.
Gazoductul era esential pentru viitoarele exploatari de gaze din Marea Neagra, unde Exxon, OMV si alti actori au gasit rezerve uriase de gaze.
Potrivit unor surse HotNews.ro, decizia Ungariei serveste intereselor Rusiei, care nu isi doreste concurenta pentru gazele livrate de Gazprom in Europa de Vest si ar reprezenta un santaj la adresa Comisiei Europene in chestiunea sanctionarii Poloniei, tara tot mai apropiata ideologic de Ungaria.
Prezenta Exxon in Marea Neagra e importanta pentru Romania nu doar din punct de vedere economic, ci si strategic, reprezentand una una dintre cele mai mari investitii americane in tara.
Nu e clar pana in acest moment care va fi pozitia Transgaz si ANRE fata de anuntul Ungariei de a limita traseul BRUA.
Potrivit sursei citate, operatorul ungar FGSZ sustine ca sectiunea "viabila" a ceea ce urma sa fie gazoductul Bulgaria-Ungaria-Romania-Austria (BRUA) este interconectorul existent Ungaria-Romania, si care poate fi extins de la o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi la 5,26 miliarde metri cubi pe an.
Operatorul ungar sustine ca, daca Austria este scoasa din proiect, gazele naturale pot fi exportate mai departe pe plan regional, in Slovacia, Ucraina, Serbia si Croatia.
Dar noua infrastructura va putea fi folosita si de Gazprom pentru a-si exporta gazele rusesti in regiune, in conditiile in care Rusia construieste TurkStream, care traverseaza pe sub Marea Neagra.
O sursa apropiata dosarului a declarat pentru ICIS ca anuntul operatorului ungar a luat prin surpriza atat pietele cat si partenerii.
"In ultimii trei ani, Austria a coordonat proiectul Romania-Ungaria-Austria (ROHUAT) prin organizarea de workshop-uri si prin oferirea de exepertiza pentru a-l aduce in stadiul de realizare", a spus aceasta sursa.
Acest proiect ar fi oferit o securitate mai mare legata de sursele de aprovizionare, conectand rezervele din Marea Neagra cu intrastructura europeana, a explicat sursa. "Cu aceasta noua dezvoltare, noua sursa ar fi sacrificata si ar limita activitatea upstream pe noi piete", a adaugat el.
"Nu stiu daca va mai exista un proiect in cele din urma", a adaugat sursa citata.
Conceptul coridorului vertical s-a conturat la Bruxelles in 2014, in contextul obiectivelor Uniunii Europene de a asigura o mai buna interconectare intre retelele nationale de transport al gazelor.
In septembrie 2016, la Budapesta, Transgaz a semnat contractul de finantare pentru grantul de 179,4 milioane de euro de la Uniunea Europeana pentru gazoductul BRUA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria). Proiectul BRUA este unul strategic la nivel european. Este estimat la 547,4 milioane de euro, termenul de finalizare fiind 2020.
In acest caz ar fi necesara constructia unei conducte de 528 km pe traseul Podisor-Corbu-Hateg-Horia si a trei statii noi de comprimare. In acest moment se afla in faza de obtinere a acordurilor si avizelor de mediu si incheierea acordurilor cu proprietarii terenurilor pe unde va trece gazoductul, informeaza Transgaz.
Potrivit Transgaz, BRUA este dezvoltat in contextul necesitatii diversificarii surselor de alimentare cu gaze naturale ale tarilor europene, cresterii securitatii alimentarii cu gaze naturale a Romaniei prin acces la noi surse, transportul inspre pietele Central Europene a rezervelor de gaze naturale din regiunea Caspica, asigurarii pe directia Bulgaria a unei capacitati de transport in ambele sensuri de curgere de 1,5 mld.mc/an si dezvoltarii unei capacitati de transport pe directia Ungaria de 1,75 mld.mc/an in faza I si 4,4 mld.mc/an in faza II.
In curs de editare

Marian Popescu, Centrul de Integritate al Universității București, despre frauda de la Drept: „Numărul studenților e șocant / Când copiatul ca mod de a funcționa ajunge la facultate, partida e pierdută”
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
Ocolim ,,,,Ungaria
da ajunge gazul in Europa si fara Ungu.....rieni
care conform unui vechi banc pot sa Ungu............ritza
Cunoscatorii ....stiu de ce.
Iar daca ajungi cu conducta prin Ucraina in Slovacia, este acelasi lucru pe care pot sa-l faca ungurii, si sa trimita gazul in Slovacia. De acolo poate gazul sa ajunga in Germania, prin Cehia, fara sa mai treaca prin Austria.
Ce-or face aia 50 de hipsterei mononeuronali, protestaci #rezist, duminica seara? Unde se mai aduna ei? Nu le spune nimic Tapalaga?
Daca exista acest acord, si una din tarile semnatare il incalca, trebuie sa existe si sanctiuni prevazute in acord.
Pana va fi gata conducta pe segmentul romanesc, Putin si Orban mor de batranetze, la peste nouazeci de ani ...
Nu va impacientati frati romani, cand intra astia cu conducta in codrii romanesti, tzushti pe danshii si le luam tzevile ...
"Patria si Dreptul Meu!"
.
Pai evident! Cine mai cocoloseste tristetea maghiarilor post-Trianon? Nenea Putin, vicleanul!...
Ce daca suntem in 2017, la 97 de ani distanta??
VW si alte fabrici germane sa isi mute fabricile in Romania daca vor acces la gazul romanesc ieftin din Marea Neagra
Te gandesti probabil ca o sa exploateze singur statul roman rezervele de gaz, ma faci sa rad ! Statul roman nu e in stare sa termine un pasaj subteran in 5 ani (vezi Piata Sudului) crezi ca o sa fie capabil sa intretina si sa exploateze paltforma maritime ? O sa fie in stare sa subcontracteze la prietenii de casa ai partidului fonduri uriase dar nici tu si nici copii tai nu or vada flacara la aragaz cu gazul ala ! Mai sunt destui alde Patriciu dornici sa se imbogateasca cumparand pe mai nimica drepturi de exploatare si apoi sa ii dea teapa statului roman.
Fara Exxon si OMV o sa cumparam gaze de la rusi, de calitate mai proasta si la pret mai mare, fac pariu !
Noroc cu tine.
Continua asa, vigilenta maxima!
Rezerve de petrol si gaze sa fie, ca are cine sa le exploatezer, OMV si Exon nu sunt Dumnezeu pe pamant.
Te pomenesti ca Romania nu e in stare sa exploateze niste zacaminte de petrol, Romania fiind tara care a avut prima exploatare petroliera din Europa
Romania trebuie sa negocieze bilateral cu Ungaria pretul de tranzit pe metru cub de gaz pe teritoriul Ungar si conditiile constructiei conductei.
Ai baga pe austrieci ,,la inaintare" (prin BRUA ), pentru ca sa nu dea Romania de fata cu Ungaria la negocieri, nu e de natura sa ajute la ceva in relatiile dintre Romania cu Ungaria.
Analiza genetica a ce ? a etniilor ?.
Cine ti-a aratat tie asta?. Iti spun eu !, niste prosti care interpreteaza aiurea rezulatele in scop politic, cultural s.a.m.d.
Diferentele sau apropierile ngenetice sunt cauzate majoritar de modul de hranire de-a lungul secolelor, si a stilului de viata , si nu din cauze ,,etnice".
Vrei sa-ti spun eu ce au gasit ,,analizele tale genetice"?
Populatia nativilor australieni (negrii), are sange majoritar 99% grupa A, la fel cu Europenii !.
In timpul asta, toata Asia Sudica, are grupa net majoritar 0 -zero-.
Deci o concluzie a celor care au facut ,,studiile tale genetice":
Negrii Australieni sunt inruditi cu Europenii !. Care este desigur o mare prostie !
Daca se gasesc niste secvete genetice la pelicani, la fel cu cele de la crocodili, nu inseamna ca pelicanii sunt rude apropiate cu crocodilii ! . Poate sa insemne o adaptare genetica necesara la digerarea pestelui, sau al traiului acvatic.
Deci, daca romanii ii obisnuiesc pe unguri in Transilvania, sa manance mamaliga, in mai multe sute de ani, nu inseamna ca vor reusii ungurii (genetic), in aceleasi sute de ani, sa dobandeasca talentul la injuraturi, la fel ca al romanilor !
Interesele comerciale austriece sunt intr-adevar cu rusii, nu neaparat din simpatie, ci din interes. Rusii le dau lor si ei dau mai departe gaze de 40 de ani si rusii au gaze pentru inca 100 de ani. din alte parti asemenea cantitati nu prea au cum sa vina.
Remember amenintarea cu sanctiunile americane impotriva companiilor din Germania si Austria referitoare la Nordstream 2?
Antipatia germanicilor fata de americani e mult mai mare decat si-o inchipuie multi.
Actuala guvernare a lui Trump, ar fi fost imposibila fara sprijinul germanilor europeni pentru Partidul Republican din ultimii 150 de ani.
Probabil ca li s-a facut dor.
Shoigu are tatal central-asiatic ( inrudit cu ungurii).
El este de fapt numai ,,varful Icebergului". Sunt multi central asiatici in administratia Rusiei. Si ultimul lor gand, este sa-ti satisfaca tie dorinta, si sa sprijine invadarea Ungariei.
Si chiar daca ar fi invadata de vreo mare putere militara, ungurii sunt un popor ,,international", similar cu grecii, armenii si evreii , si nu poti oprii influenta lor internationala invadandu-le tara.
2. Nu imi pare a fi o masura prin care Ungaria ar incerca sa ia apararea Poloniei, ba din contra, masura asta brusca si ilogica saboteaza inevitabil Initiativa Celor Trei Mari promovata de Polonia.
3. Mai degraba, Ungaria are alte interese (sau idei prostesti) si acum profita de momentul de slabiciune al Poloniei care este momentan prinsa in conflictul cu Comisia Europeana.
4. Ce interese ar avea Ungaria? Nu stiu. Nici nu prea cred ideea ca au Ungurii au o dorinta arzatoare de a apara interesele Rusilor.
5. Una peste alta, comportamentul Ungariei este pur si simplu aiuristic. Poate ne lamurim in perioada urmatoare ce si cum.
Este o noua sfidare politica a CE, de data asta cu substrat economic !
Ungaria face un joc periculos, pt ea in special !
PS. Daca Anglia a iesit de buna voie din UE, Ungaria daca continua sa faca acest joc dublu pe filiera kremlinista, va fi data afara !
Cu o asemenea m entalitate de tradator de tara ca a voastra, e de inteles de ce Romania e rupta in fund.
Dar da, Ungaria e o problema, care pute tot mai tare in ultima vreme.
Extrase din comentariu :
1) duce campanii anti europene, antisemite anti Soros in Ungaria
4) vrea sa inchida universitatea lui Soros din Budapesta
Oamenii ca voi dau apa la moara PSD-istului de rand. E o greseala de strategie si de logica sa dai explicatii presarate (destul de logice) presarate cu numele unui speculator notoriu care calca de zeci de ani pe cadavre.
Iar cand vad minusurile, incep sa cred ca Hotnews nu mai merita citit...
"Va ajut sa recapatati Transilvania daca Veti contribui la slabirea UE.".
Atât de evident, pentru orice inteligenta peste medie.