Budapesta da o lovitura majora exploatarilor de gaze din Marea Neagra: Ungaria vrea sa opreasca pe teritoriul ei o conducta care ar fi trebuit sa mearga pana in vestul Europei

de C.Pantazi, C.Pirvoiu, R.M.     HotNews.ro
Vineri, 21 iulie 2017, 19:24 Economie | Energie


Ungaria a surprins astazi Comisia Europeana si piata europeana a energiei printr-un anunt al operatorului national de transport de gaze, conforma caruia conducta BRUA, sustinut si finantat de Bruxelles, nu va mai ajunge pana in Austria ci se va opri in Ungaria, potrivit icis.com.

UPDATE 1 Potrivit informatiilor HotNews.ro, Transgaz stia despre intentia Ungariei de cel putin doua zile, cand a semnat un memorandum de intelegere privind coridorul vertical de transport al gazelor naturale. Memorandumul a fost semnat cu operatorul ungar FGSZ, in conditiile in care acesta ar fi anuntat ca doreste limitarea transportului gazelor pe teritoriul sau, nu mai departe pana in Austria.

In urma cu doua zile, TRANSGAZ a gazduit la Bucuresti, o intalnire dintre reprezentantii operatorilor sistemelor de transport gaze naturale din Grecia - DESFA, Bulgaria - BULGARTRANSGAZ, Romania - TRANSGAZ, Ungaria - FGSZ si ICGB - compania responsabila pentru dezvoltarea, construirea si operarea Interconectarii Grecia - Bulgaria, in scopul semnarii Memorandumului de Intelegere privind Coridorul Vertical de transport gaze naturale, pe directia Nord-Sud. La intalnire au participat reprezentanti ai Guvernului si Parlamentului Romaniei, ai ministerelor Economiei, Energiei si al Afacerilor Externe precum si delegati ai Comisiei Europene din cadrul DG Energy, alaturi de managementul companiilor semnatare ale Memorandumului de Intelegere. In calitate de observatori au participat reprezentanti ai operatorilor sistemelor de transport gaze naturale din Serbia - SRBIJAGAS, Slovacia - EUSTREAM si din Republica Moldova - VESTMOLDTRANSGAZ. La ceremonie au participat si reprezentanti ai unor companii cu care TRANSGAZ are relatii de colaborare, printre care EXXON MOBIL, OMV Petrom, SOCAR Romania, BLACK SEA OIL AND GAS, DELOITTE ROMANIA.

UPDATE 2 In aceeasi zi, Transgaz a semnat cu JP Srbijagas din Serbia un memorandum de intelegere privind cooperarea dintre cele doua companii. Potrivit unui comunicat al Transgaz, "au fost identificate obiective comune in planurile de dezvoltare pe termen lung ale celor doua companii, indeosebi cu privire la crearea conditiilor pentru ca interconectarea retelelor de transport gaze naturale din Serbia si Romania".

UPDATE 3 Interesant este ca recent, compania rusa Gazprom a semnat un memorandum de intelegere cu compania ungaria Hungarian Gas Trade Ltd pentru cooperarea pe termen lung in vederea livrarilor de gaze catre Ungaria. De altfel, la inceputul lunii iulie, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijarto, a declarat ca tara este interesata de o conducta de gaze care sa permita realizarea importurilor de gaze rusesti prin Serbia, pana la sfarsitul lui 2019, potrivit SeeNews.com. Potrivit articolului din SeeNews.com, ministrul de externe al Ungariei a criticat Romania deoarece "nu ar fi permis inca fluxul bidirectional pentru transportul gaelor", ceea ce "inseamna ca problema securitatii energetice este inca o provocare majora pentru Europa Centrala".
Noua ruta pentru Ungaria ar putea fi stabilita pana la sfarsitul lui 2019 pentru transportul a circa 8 miliarde de metri cubi de gaze. In acest proiect ar fi implicata si Bulgaria, care a semnat un acord cu Serbia. In plus, in luna iunie, Gazprom a a nuntat ca a semnat un acord cu ministrul energiei din Serbia pentru extinderea sistemului sarb de transport al gazelor.

Gazoductul era esential pentru viitoarele exploatari de gaze din Marea Neagra, unde Exxon, OMV si alti actori au gasit rezerve uriase de gaze.

Potrivit unor surse HotNews.ro, decizia Ungariei serveste intereselor Rusiei, care nu isi doreste concurenta pentru gazele livrate de Gazprom in Europa de Vest si ar reprezenta un santaj la adresa Comisiei Europene in chestiunea sanctionarii Poloniei, tara tot mai apropiata ideologic de Ungaria.

Prezenta Exxon in Marea Neagra e importanta pentru Romania nu doar din punct de vedere economic, ci si strategic, reprezentand una una dintre cele mai mari investitii americane in tara.

Nu e clar pana in acest moment care va fi pozitia Transgaz si ANRE fata de anuntul Ungariei de a limita traseul BRUA.

Potrivit sursei citate, operatorul ungar FGSZ sustine ca sectiunea "viabila" a ceea ce urma sa fie gazoductul Bulgaria-Ungaria-Romania-Austria (BRUA) este interconectorul existent Ungaria-Romania, si care poate fi extins de la o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi la 5,26 miliarde metri cubi pe an.

Operatorul ungar sustine ca, daca Austria este scoasa din proiect, gazele naturale pot fi exportate mai departe pe plan regional, in Slovacia, Ucraina, Serbia si Croatia.

Dar noua infrastructura va putea fi folosita si de Gazprom pentru a-si exporta gazele rusesti in regiune, in conditiile in care Rusia construieste TurkStream, care traverseaza pe sub Marea Neagra.

O sursa apropiata dosarului a declarat pentru ICIS ca anuntul operatorului ungar a luat prin surpriza atat pietele cat si partenerii.

"In ultimii trei ani, Austria a coordonat proiectul Romania-Ungaria-Austria (ROHUAT) prin organizarea de workshop-uri si prin oferirea de exepertiza pentru a-l aduce in stadiul de realizare", a spus aceasta sursa.

Acest proiect ar fi oferit o securitate mai mare legata de sursele de aprovizionare, conectand rezervele din Marea Neagra cu intrastructura europeana, a explicat sursa. "Cu aceasta noua dezvoltare, noua sursa ar fi sacrificata si ar limita activitatea upstream pe noi piete", a adaugat el.

"Nu stiu daca va mai exista un proiect in cele din  urma", a adaugat sursa citata.

Conceptul coridorului vertical s-a conturat la Bruxelles in 2014, in contextul obiectivelor Uniunii Europene de a asigura o mai buna interconectare intre retelele nationale de transport al gazelor.

In septembrie 2016, la Budapesta, Transgaz a semnat contractul de finantare pentru grantul de 179,4 milioane de euro de la Uniunea Europeana pentru gazoductul BRUA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria). Proiectul BRUA este unul strategic la nivel european. Este estimat la 547,4 milioane de euro, termenul de finalizare fiind 2020.

In acest caz ar fi necesara constructia unei conducte de 528 km pe traseul Podisor-Corbu-Hateg-Horia si a trei statii noi de comprimare. In acest moment se afla in faza de obtinere a acordurilor si avizelor de mediu si incheierea acordurilor cu proprietarii terenurilor pe unde va trece gazoductul, informeaza Transgaz.

Potrivit Transgaz, BRUA este dezvoltat in contextul necesitatii diversificarii surselor de alimentare cu gaze naturale ale tarilor europene, cresterii securitatii alimentarii cu gaze naturale a Romaniei prin acces la noi surse, transportul inspre pietele Central Europene a rezervelor de gaze naturale din regiunea Caspica, asigurarii pe directia Bulgaria a unei capacitati de transport in ambele sensuri de curgere de 1,5 mld.mc/an si dezvoltarii unei capacitati de transport pe directia Ungaria de 1,75 mld.mc/an in faza I si 4,4 mld.mc/an in faza II.

In curs de editare


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

20379 vizualizari

 • +17 (33 voturi)    
  schimbam traseul (Vineri, 21 iulie 2017, 19:27)

  MoemBius [utilizator]

  pe la Sarbi
  Ocolim ,,,,Ungaria
  da ajunge gazul in Europa si fara Ungu.....rieni
  care conform unui vechi banc pot sa Ungu............ritza
  Cunoscatorii ....stiu de ce.
  • +12 (26 voturi)    
   da, sar si Sarbii sunt oamenii Rusilor (Vineri, 21 iulie 2017, 22:28)

   Zimbru [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

   Serbia este actualmente foarte apropiata Rusiei, mai degraba ar trebui sa facem conexiune Ucraina, Slovacia, Austria.
   • -8 (16 voturi)    
    Sarbii sunt pe departe, cei mai inruditi (Sâmbătă, 22 iulie 2017, 1:16)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Zimbru

    cu rusii din slavii balcanici.
    Iar daca ajungi cu conducta prin Ucraina in Slovacia, este acelasi lucru pe care pot sa-l faca ungurii, si sa trimita gazul in Slovacia. De acolo poate gazul sa ajunga in Germania, prin Cehia, fara sa mai treaca prin Austria.
  • -5 (11 voturi)    
   Are și România partea ei de vină. (Sâmbătă, 22 iulie 2017, 15:56)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

   I-am împins pe unguri în brațele rușilor.Numai la insistențele UE am făcut legătura cu Ungaria pentru gaze și numai cu posibilități să primim.Nu știu dacă acum poate funcționa în ambele sensuri.Înainte de a ne încăiera cu ungurii hai să vedem cine de la noi a creat situația conflictuală,să-l pedepsim pe individ(grup de indivizi),să ne cerem scuze și să dezvoltăm relații ca două țări membre UE și NATO.Conflictul cu Ungaria real sau promovat de comuniști și filoruși avantajează pe Putin,Rusia și PSD.Cât nu a fost PSD la putere nu sa discutat de vreo râcă între România și Ungaria.
 • -17 (47 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 21 iulie 2017, 19:30)

  polonyca [anonim]

  • +24 (34 voturi)    
   tupeu... (Vineri, 21 iulie 2017, 21:01)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   Daca ne uitam la harta,conducta ocoleste Rusia lui Putin,marele prieten de la rasarit al lui Orban.Cam asta e motivatia si cam de acolo vine si tupeul.
  • +21 (31 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 21 iulie 2017, 21:04)

   ABetterWorldWithoutVladimir [anonim] i-a raspuns lui polonyca

  • -27 (45 voturi)    
   Unde-i articolul despre Dragnea? (Vineri, 21 iulie 2017, 21:27)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

   Unde-i articolul despre Dragnea? Azi, nimic?
   • +21 (33 voturi)    
    Daca a stat prostul cuminte ! (Vineri, 21 iulie 2017, 23:07)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Daca a stat prostul cuminte ! Nimic !
   • -17 (31 voturi)    
    In plus, lipseste si chemarea la lupta pe FB (Sâmbătă, 22 iulie 2017, 1:34)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    In plus, lipseste si chemarea la lupta, pe FB, cu multa manie proletara !
    Ce-or face aia 50 de hipsterei mononeuronali, protestaci #rezist, duminica seara? Unde se mai aduna ei? Nu le spune nimic Tapalaga?
 • +20 (26 voturi)    
  Acord semnat? (Vineri, 21 iulie 2017, 19:35)

  Godzillagrrr [utilizator]

  Nu exista nici un acord semnat de Ungaria privitorla traseul conductei, drepturile si obligatiile tarilor prin care urmeaza (urma?) sa treaca aceasta conducta?

  Daca exista acest acord, si una din tarile semnatare il incalca, trebuie sa existe si sanctiuni prevazute in acord.
  • +3 (3 voturi)    
   Well .. conducta trece prin Romania ? (Duminică, 23 iulie 2017, 10:57)

   MiticaPalarierul [utilizator] i-a raspuns lui Godzillagrrr

   Well .. conducta trece prin Romania ?

   Pana va fi gata conducta pe segmentul romanesc, Putin si Orban mor de batranetze, la peste nouazeci de ani ...

   Nu va impacientati frati romani, cand intra astia cu conducta in codrii romanesti, tzushti pe danshii si le luam tzevile ...

   "Patria si Dreptul Meu!"
   .
 • +19 (35 voturi)    
  conducta (Vineri, 21 iulie 2017, 19:38)

  hamurabi [utilizator]

  Ma surprinde lipsa de reactie a UE in toate problemele majore "construite" de Ungaria si Polonia ! Daca nu se iau masuri drastice nu vad prea roz viitorul !
 • +22 (36 voturi)    
  Pai ce credeati?? (Vineri, 21 iulie 2017, 19:39)

  Observator roman [utilizator]

  „Potrivit unor surse HotNews.ro, decizia Ungariei serveste intereselor Rusiei”...

  Pai evident! Cine mai cocoloseste tristetea maghiarilor post-Trianon? Nenea Putin, vicleanul!...
  Ce daca suntem in 2017, la 97 de ani distanta??
 • +10 (26 voturi)    
  Pai eu zic... (Vineri, 21 iulie 2017, 19:40)

  Gigi Kent [utilizator]

  Sa-l oprim pe tot (gazul) in Romania. Daca ungurii sunt de porc :)
 • -12 (42 voturi)    
  Este in beneficiul Romaniei (Vineri, 21 iulie 2017, 19:40)

  galeo [utilizator]

  Petrolul si gazele de pe teritoriul Romaniei raman pentru consumul romanilor, ceea ce inseamna preturi mai mici la benzina si gaze pentru romani.

  VW si alte fabrici germane sa isi mute fabricile in Romania daca vor acces la gazul romanesc ieftin din Marea Neagra
  • -10 (36 voturi)    
   Am avut... (Vineri, 21 iulie 2017, 21:33)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Am avut si eu un comentariu similar. Probabil ca, neinjurandu-l pe Orban / Putin sau ne-preaslavind UE, adica avand o pozitie de neinteles pentru cei care aproba comentariile de pe HN.ro, al meu comentariu a fost, desigur, cenzurat.
  • +11 (37 voturi)    
   Naiv (Vineri, 21 iulie 2017, 21:56)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Esti atat de naiv sa crezi asta ? Daca OMV, Exxon nu isi pot vinde gazul si in restul Europei or sa inchida sandramaua (spre deliciul Rusiei) si or sa plece, moment in care statul rroman se va linge pe bot de banii luati de la Exxon pt exploatarea zacamintelor. Fara bani, statul roman nu o sa aiba nicio greata sa taie din subventiile pt caldura la iarna votantilor PSD. Ce prostie spun, normal ca votantii PSD vor continua sa primeasca pomana, gaura la buget o vor acoperi golanii aia de la multinationale cu #resizt, vezi impozitul pe gospodarie.

   Te gandesti probabil ca o sa exploateze singur statul roman rezervele de gaz, ma faci sa rad ! Statul roman nu e in stare sa termine un pasaj subteran in 5 ani (vezi Piata Sudului) crezi ca o sa fie capabil sa intretina si sa exploateze paltforma maritime ? O sa fie in stare sa subcontracteze la prietenii de casa ai partidului fonduri uriase dar nici tu si nici copii tai nu or vada flacara la aragaz cu gazul ala ! Mai sunt destui alde Patriciu dornici sa se imbogateasca cumparand pe mai nimica drepturi de exploatare si apoi sa ii dea teapa statului roman.

   Fara Exxon si OMV o sa cumparam gaze de la rusi, de calitate mai proasta si la pret mai mare, fac pariu !
   • -12 (30 voturi)    
    Binenteles PSD e de vina (Vineri, 21 iulie 2017, 22:32)

    holinessdani [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    De fapt e mana lui Dragnea si a psd-ul, cum nu ne-am dat seama mai repede?
    Noroc cu tine.
    Continua asa, vigilenta maxima!
    • +10 (14 voturi)    
     P$D= partid de hoti a devenit o axioma (Sâmbătă, 22 iulie 2017, 11:33)

     cartofil [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

     Deci, nu mai trebuie sa posteze nimeni nimic despre acest lucru ca il stiu si copii de clasa a treia. Un P$D-ist = un hot. Fara sa ai cateva furturi la activ nu poti ajunge in Parlament sau guvern. Daca ai si o condamnare, cu atat mai bine, tine loc de diploma de specializare.....
   • -7 (35 voturi)    
    adica ce pret (Vineri, 21 iulie 2017, 22:51)

    nicoR [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    o sa luam de la exxon si omv ? ceva de genul bechtel si 20$ barilul 2004 - 2014 de la omv (cand ajunsese la 140$ prin 2008, 2009) ? plus ca trebuie sa le dam si "facilitati". asta-i ok pt tine ? cica exxon vrea sa angajeze muncitori din asia, filipinezi, indonezia, etc, adica sclavi. asta-i tot ok pt tine ?
    • +8 (14 voturi)    
     Gazele extrase de OMV (Sâmbătă, 22 iulie 2017, 13:43)

     geo.lex [utilizator] i-a raspuns lui nicoR

     din Marea Neagra vor fi mai ieftine decat gazul rusesc pentru ca nu includ taxele de tranzit, In plus scapam de santajul rusilor. Muncitorii vor fi romani nu filipinezi.
   • -11 (31 voturi)    
    Exxon si OMV nu sunt Dumnezeu pe pamant (Vineri, 21 iulie 2017, 23:05)

    galeo [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    Exxon si OMV vor sa faca afaceri, iar afaceri pot face vanzand si romanilor.

    Rezerve de petrol si gaze sa fie, ca are cine sa le exploatezer, OMV si Exon nu sunt Dumnezeu pe pamant.

    Te pomenesti ca Romania nu e in stare sa exploateze niste zacaminte de petrol, Romania fiind tara care a avut prima exploatare petroliera din Europa
    • +14 (24 voturi)    
     . (Vineri, 21 iulie 2017, 23:18)

     Toate nickname-urile erau luate [utilizator] i-a raspuns lui galeo

     Iar acea exploatare sigur s-a petrecut sub tovarășii PSD...
  • +9 (11 voturi)    
   Gazul in Germania (Sâmbătă, 22 iulie 2017, 13:48)

   geo.lex [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   e mai ieftin decat in Romania, iar VW nu are fabrici in Romania.Consumul intern va fi satisfacut iar surplusul nu va putea fi exportat, daca Orban blocheaza proiectul
 • +14 (28 voturi)    
  Nu-i chiar asa ! (Vineri, 21 iulie 2017, 19:44)

  Susufler0 [utilizator]

  E un fel de "erdoganism" la care Orban va renunta pana la urma intrucat nu el este decidentul !
 • +42 (62 voturi)    
  Ungaria. (Vineri, 21 iulie 2017, 19:51)

  Godzillagrrr [utilizator]

  Stat demn de neincredere si de dispret in relatiile internationale.
  • -10 (28 voturi)    
   Dispret ? In ochii austriecilor care (Vineri, 21 iulie 2017, 21:29)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Godzillagrrr

   te platesc pe tine, probabil !
   Romania trebuie sa negocieze bilateral cu Ungaria pretul de tranzit pe metru cub de gaz pe teritoriul Ungar si conditiile constructiei conductei.
   Ai baga pe austrieci ,,la inaintare" (prin BRUA ), pentru ca sa nu dea Romania de fata cu Ungaria la negocieri, nu e de natura sa ajute la ceva in relatiile dintre Romania cu Ungaria.
  • +9 (15 voturi)    
   Cultura asiatica (Sâmbătă, 22 iulie 2017, 11:39)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Godzillagrrr

   care, in ciuda numeroaselor imprumuturi din culturile europene nu si-a putut sterge cateva din principiile cu care au navalit mongolii in Europa. Nu poti spune ca ungurii sunt rai, nu exista unguri, analiza genetica arata ca toata populatia din Romania, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia este cam la fel genetic, aceeasi oameni, culturi diferite. Deci culturi diferite provoaca reactii diferite la aceiasi oameni. In cazul asta niste atavisme culturale mongole determina niste reactii de neinteles pentru europenii toleranti si umani.
   • -7 (11 voturi)    
    Analiza genetica a ,,cartofililor" (Sâmbătă, 22 iulie 2017, 13:10)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

    arata ca pot sa exista cartofili, care de fapt nu le plac cartofii si prefera orezul. : -)))
    Analiza genetica a ce ? a etniilor ?.
    Cine ti-a aratat tie asta?. Iti spun eu !, niste prosti care interpreteaza aiurea rezulatele in scop politic, cultural s.a.m.d.
    Diferentele sau apropierile ngenetice sunt cauzate majoritar de modul de hranire de-a lungul secolelor, si a stilului de viata , si nu din cauze ,,etnice".
    Vrei sa-ti spun eu ce au gasit ,,analizele tale genetice"?
    Populatia nativilor australieni (negrii), are sange majoritar 99% grupa A, la fel cu Europenii !.
    In timpul asta, toata Asia Sudica, are grupa net majoritar 0 -zero-.
    Deci o concluzie a celor care au facut ,,studiile tale genetice":
    Negrii Australieni sunt inruditi cu Europenii !. Care este desigur o mare prostie !
    Daca se gasesc niste secvete genetice la pelicani, la fel cu cele de la crocodili, nu inseamna ca pelicanii sunt rude apropiate cu crocodilii ! . Poate sa insemne o adaptare genetica necesara la digerarea pestelui, sau al traiului acvatic.
    Deci, daca romanii ii obisnuiesc pe unguri in Transilvania, sa manance mamaliga, in mai multe sute de ani, nu inseamna ca vor reusii ungurii (genetic), in aceleasi sute de ani, sa dobandeasca talentul la injuraturi, la fel ca al romanilor !
 • +12 (32 voturi)    
  Rusia e cea care da o lovitura majora (Vineri, 21 iulie 2017, 19:59)

  Harald [utilizator]

  Budapesta e doar coada de topor.
 • -17 (35 voturi)    
  bravo Orban (Vineri, 21 iulie 2017, 19:59)

  xanti [utilizator]

  Nu cedeam sa o sa felicit un ungur dar asta chiar merita
 • +30 (48 voturi)    
  servilism politic (Vineri, 21 iulie 2017, 20:04)

  autovila [utilizator]

  Iata cum vizita lui Putin in Ungaria isi arata roadele ajutata si de atitudinea servila a ungurilor fata de rusi.
 • -11 (29 voturi)    
  Austria nu Ungaria (Vineri, 21 iulie 2017, 20:17)

  subcultura [utilizator]

  Ungurii nu au cum sa opreasca ca asa au chef, opresc pt ca nu e primit mai departe.

  Interesele comerciale austriece sunt intr-adevar cu rusii, nu neaparat din simpatie, ci din interes. Rusii le dau lor si ei dau mai departe gaze de 40 de ani si rusii au gaze pentru inca 100 de ani. din alte parti asemenea cantitati nu prea au cum sa vina.

  Remember amenintarea cu sanctiunile americane impotriva companiilor din Germania si Austria referitoare la Nordstream 2?
  Antipatia germanicilor fata de americani e mult mai mare decat si-o inchipuie multi.
  • -14 (24 voturi)    
   Care germanici si care americani ? (Vineri, 21 iulie 2017, 23:16)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui subcultura

   Populatia SUA este majoritar germanica.
   Actuala guvernare a lui Trump, ar fi fost imposibila fara sprijinul germanilor europeni pentru Partidul Republican din ultimii 150 de ani.
 • +11 (29 voturi)    
  Ce surpriza (Vineri, 21 iulie 2017, 20:25)

  mitg [utilizator]

  Ungaria a cam uitat cine le-a facut curat in ograda in 1956.
  Probabil ca li s-a facut dor.
  • -10 (20 voturi)    
   Cat timp Sergey Shoygu (Vineri, 21 iulie 2017, 23:30)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   este ministrul apararii in Rusia, este putin probabil ca politica Rusiei va sa duce la invazia Ungariei.
   Shoigu are tatal central-asiatic ( inrudit cu ungurii).
   El este de fapt numai ,,varful Icebergului". Sunt multi central asiatici in administratia Rusiei. Si ultimul lor gand, este sa-ti satisfaca tie dorinta, si sa sprijine invadarea Ungariei.
   Si chiar daca ar fi invadata de vreo mare putere militara, ungurii sunt un popor ,,international", similar cu grecii, armenii si evreii , si nu poti oprii influenta lor internationala invadandu-le tara.
 • +15 (25 voturi)    
  pai.. (Vineri, 21 iulie 2017, 20:33)

  ValentinV [utilizator]

  Inchidem atunci robinetul la noi, macar stim o treaba.
 • +14 (26 voturi)    
  Ungaria face jocul Rusiei ! (Vineri, 21 iulie 2017, 20:48)

  DEMA GOGU' [utilizator]

  Impiedicand transportul spre europa al gazelor din Marea Neagra ,face jocul Gazprom.
 • +13 (23 voturi)    
  Prima care pierde este chiar Ungaria (Vineri, 21 iulie 2017, 20:55)

  Habermas [utilizator]

  1. Nu loveste in exploatarile de la Marea Neagra, ca n-are Ungaria treaba la Marea Neagra. Doar se scoate singura din proiectele serioase viitoare. Romania nu-i legata de o singura varianta.

  2. Nu imi pare a fi o masura prin care Ungaria ar incerca sa ia apararea Poloniei, ba din contra, masura asta brusca si ilogica saboteaza inevitabil Initiativa Celor Trei Mari promovata de Polonia.

  3. Mai degraba, Ungaria are alte interese (sau idei prostesti) si acum profita de momentul de slabiciune al Poloniei care este momentan prinsa in conflictul cu Comisia Europeana.

  4. Ce interese ar avea Ungaria? Nu stiu. Nici nu prea cred ideea ca au Ungurii au o dorinta arzatoare de a apara interesele Rusilor.

  5. Una peste alta, comportamentul Ungariei este pur si simplu aiuristic. Poate ne lamurim in perioada urmatoare ce si cum.
  • +4 (16 voturi)    
   Reveniti-va ! Nu poate schimba Orban (Sâmbătă, 22 iulie 2017, 7:59)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   un proiect care nu s-a facut pe banii Ungariei ci ai UE !

   Este o noua sfidare politica a CE, de data asta cu substrat economic !

   Ungaria face un joc periculos, pt ea in special !

   PS. Daca Anglia a iesit de buna voie din UE, Ungaria daca continua sa faca acest joc dublu pe filiera kremlinista, va fi data afara !
   • -8 (14 voturi)    
    Habar n-ai ce zici ! (Sâmbătă, 22 iulie 2017, 10:28)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

    Asta nu e un proiect al UE !. Este un proiect austriac la care s-au adaugat state ca Romania. Si sunt niste caraghiosi in Romania, care isi inchipuie ca austriecii pot sa-i convinga pe unguri sa bage conducta, fara sa fie nevoie de negocierii bilaterale romano-maghiare. Politica ,,bagarii capului in nisip a strutului" nu duce la nimic bun in relatia romano-ungara.
 • +16 (36 voturi)    
  Micul razboi stupid al lui Orban cu UE (Vineri, 21 iulie 2017, 21:49)

  starlink [utilizator]

  incepe sa afecteze interesele strategice ale Romaniei. Trebuie sa fim constienti ca nu mai avem ca vecini o tara membra UE si NATO, ci un cal troian al Rusiei. Romania trebuie sa fie foarte atenta la miscarile Ungariei, iar UE trebuie ia masuri ferme impotriva celor care servesc interese ostile Europei.
  • -12 (30 voturi)    
   Poate ai vrut sa zici de interesele OMV (Vineri, 21 iulie 2017, 23:07)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui starlink

   Poate ai vrut sa zici de interesele ausitriecilor de la OMV in Romania, nu interesele Romaniei.

   Cu o asemenea m entalitate de tradator de tara ca a voastra, e de inteles de ce Romania e rupta in fund.
   • +7 (9 voturi)    
    Interesele OMV se aliniaza (Sâmbătă, 22 iulie 2017, 14:17)

    starlink [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    cu interesele statului roman. Odata scapata de dependenta de gazul rusesc Romania va putea sa devina exportator de gaze si sa joace un rol mai important in regiune.
 • +10 (34 voturi)    
  Ungaria trebuie sa fie sanctionata! (Vineri, 21 iulie 2017, 22:09)

  Zimbru [utilizator]

  Daca Comisia europeana nu reactioneaza ferm ar fi o mare prostie. Ungaria saboteaza proiectul european din interior primind instructiuni direct de la Moscova: 1) duce campanii anti europene, antisemite anti Soros in Ungaria 2) a creat mare scandal cu refugiatii pentru a slabii Europa 3) cauta sa destabilizeze masiv tarile vecine oferind cetatenia maghiara 4) vrea sa inchida universitatea lui Soros din Budapesta 5) blocheaza proiectele de interconectare de gaz sabotand deci dezvoltarea Romaniei ca mare producator de gaze naturale si obigand Vestul europei sa depinda de Gazprom in continuare 6) este cal troian al Rusiei in NATO transmitandu-le toate informatiile disponibile 7) construieste impotriva legislatie europene o centrala nucleara finantata de Moscova si cu tehnologie ruseasca. 8) Fura miliarde de euro din fonduri europene si pe unele le foloseste ca finantare in campanii anti europene (culmea). Cat mai trebuie sa accepte Uniunea europeana inainte de a sanctiona aceasta tara?
  • -11 (25 voturi)    
   Cam da (Sâmbătă, 22 iulie 2017, 1:39)

   Harpalete [utilizator] i-a raspuns lui Zimbru

   Spui tu ceva acolo, dar mai moale cu Soros, ca oamenii normali, fie ei de stanga sau de dreapta, nu-i ridica statuie acestui personaj.

   Dar da, Ungaria e o problema, care pute tot mai tare in ultima vreme.
   • +8 (10 voturi)    
    Pai si cine i-a ridicat statuie ? (Sâmbătă, 22 iulie 2017, 13:40)

    geo.lex [utilizator] i-a raspuns lui Harpalete

    Doar pentru ca cineva critica atiudinile isterice anti-Soros nu inseamna ca-i ridica statuie lui Soros.
    • -5 (9 voturi)    
     un pic de calm? (Sâmbătă, 22 iulie 2017, 15:52)

     Harpalete [utilizator] i-a raspuns lui geo.lex

     Unii dintre voi va comportati ca si cand datorati ceva acestui personaj.

     Extrase din comentariu :
     1) duce campanii anti europene, antisemite anti Soros in Ungaria

     4) vrea sa inchida universitatea lui Soros din Budapesta

     Oamenii ca voi dau apa la moara PSD-istului de rand. E o greseala de strategie si de logica sa dai explicatii presarate (destul de logice) presarate cu numele unui speculator notoriu care calca de zeci de ani pe cadavre.

     Iar cand vad minusurile, incep sa cred ca Hotnews nu mai merita citit...
 • +11 (25 voturi)    
  Bineinteles ca schimba traseul (Sâmbătă, 22 iulie 2017, 8:27)

  Mihai_S [utilizator]

  Au devenit ostili UE pentru ca nu mai vor sa faca parte din aceasta uniune si cauta tot felul de ocazii pentru a face scandal. Scopul este maxim pentru ei si acesta se numeste Transilvania. Rusii le-au promos asta , sunt sigur , la fel cum stim si de harta cum Moldova mare cadonata de Putin lui Dodon. A da , suntem in NATO , si Turcia e in NATO , dar pana cand ? Vedem care e parcursul ca sa nu mai fi in organizatie si sa rupi legaturile cu UE , asta face acum Ungaria , asta face Polonia si is convins ca la noi tot asta se doreste prin manevrele PSD-iste care atenteaza continuu la valorile Europene la fel ca ceilalti, enumerati mai sus si poate chiar mai determinati decat ei daca ne uitam in urma la OUG 13 si alte mizerii facute fara rusine. Daca ramanem fara apartenenta la aceste entitati v-om patii ce a patit Ucraina. Nu pot sa nu ma intreb , oare Rusia si-a recapatat complet influenta politica in fostele tari socialiste !? Uitati-va la Bulgaria , Serbia , Ungaria , Polonia , clar si Romania plus Turcia !
 • +9 (23 voturi)    
  Ungaria a inteles (Sâmbătă, 22 iulie 2017, 9:08)

  Godzillagrrr [utilizator]

  Ungaria a inteles ca nu UE o va ajuta sa-si satisfaca visele iredentiste si a batut palma cu alt puternic al zilei.

  "Va ajut sa recapatati Transilvania daca Veti contribui la slabirea UE.".

  Atât de evident, pentru orice inteligenta peste medie.
 • -14 (20 voturi)    
  Foarte bine. (Sâmbătă, 22 iulie 2017, 11:23)

  cititoare [utilizator]

  Gazul romanesc ramane la romani si nu ajunge la austrieci/rusi.
  • +11 (13 voturi)    
   Si ce-o sa faca romanii cu gazul (Sâmbătă, 22 iulie 2017, 13:36)

   geo.lex [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

   daca nu au unde sa-l vanda ?
   • -9 (13 voturi)    
    Îl țin la ciorap (Sâmbătă, 22 iulie 2017, 14:15)

    cititoare [utilizator] i-a raspuns lui geo.lex

    Pt vremuri mai grele.
    • +6 (8 voturi)    
     Daca vremurile actuale is usoare (Sâmbătă, 22 iulie 2017, 20:22)

     Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui cititoare

     inseamna ca esti un bugetar de lux, eventual securist. Si aurul sa stea tot in pamant pt nepoti, daca or mai avea o tara peste 50 de ani.
 • +7 (11 voturi)    
  Ungaria guitza in limba slava (Sâmbătă, 22 iulie 2017, 16:40)

  Fu Leng [utilizator]

  Slabi ungurii astia, 27% tva...ca sa intelegeti cat de moi au ajuns.
 • +7 (11 voturi)    
  Curat phutinist coane H'orban (Sâmbătă, 22 iulie 2017, 17:48)

  Fu Leng [utilizator]

  Ati ajuns mancurtii rusilor, ati uitat istoria. Shame, shame, shame.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by