Producatorul de energie Nuclearelectrica, care opereaza centrala nucleara din Cernavoda, a anuntat ca reactorul 2 a fost sincronizat, duminica, la Sistemul Energetic National, dupa ce sambata dimineta s-a deconectat automat de la SEN din cauza reaparatiei unui tranzient in partea clasica a centralei, transmite News.ro.

Centrala de la CernavodaFoto: AGERPRES

"In prezent, Unitatea 2 a CNE Cernavoda functioneaza la putere nominala", arata compania intr-un comunicat.

Unitatea 2 a CNE Cernavoda s-a deconectat automat sambata dimineata de la SEN ca urmare a apartiei unui tranzient aferent unui soft din partea clasica a centralei.

"Aparitia unor tranzienti la partea clasica a centralei si lucrarile de remediere a soft-ului nu implica niciun impact asupra securitatii nucleare a reactorului, personalului de exploatare, populatiei si mediului inconjurator, sistemele centralei functionand in conformitate cu proiectul", subliniaza oficialii companiei.

De altfel, Unitatea 2 a fost reconectata la SEN vineri seara, dupa o deconectare automata cauzata tot de un tranzient in partea clasica a centralei in data de 20 iulie.

Cele doua unitati de la Cernavoda asigura aproape 20% din productia totala de electricitate a tarii.

Nuclearelectrica a inregistrat in primele trei luni ale acestui an un profit net de 84,05 milioane lei (18,7 milioane euro), in crestere cu 26% fata de perioada similara a anului trecut.

Productia de energie a companiei a scazut in primul trimestru cu 1,3%, la 2.766 GWh, de la 2.803 GWh in primele trei luni ale anului trecut.

Actionarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participatie de 82,49%.