Anul trecut, Statele Unite au devenit cel mai mare exportator net de combustibili, un efect al cresterii spectaculoase a productiei interne ce are loc continuu din 2010 - cand a inceput revolutia petrolului de sist - si pana acum, noteaza Reuters.
Rolul traditional al SUA pe pietele globale era de importator si consumator de top, dar aceasta paradigma s-a schimbat fundamental.
Exporturile nete sunt pe cale sa atinga un nou record in 2017, ceea ce inseamna ca pietele de carburanti din strainatate sunt tot mai importante pentru perspectivele de crestere si pentru marjele de profit ale rafinariilor americane.
Producatorii de petrol de sist au furnizat rafinariilor petrol ieftin si din abundenta, acestea avand astfel materia prima necesara pentru a produce combustibil competitiv la nivel international.
Statele Unite au stabilit un record in 2016, cand au trimis catre pietele externe o cantitate neta de 2,5 milioane de barili pe zi (BPD) de produse petroliere.
Acest nivel este unul extraordinar, daca tinem cont ca, in urma cu doar 10 ani, SUA avea importuri nete de 2,3 milioane bpd.
Expansiunea exporturilor a marit marjele de rafinare ale celor mai mari rafinarii din SUA - inclusiv Marathon Petroleum si Valero - si au compensat lipsa unei cresteri solide a cererii de carburanti din SUA.
Acum, administratia Donald Trump vrea sa relaxeze reglementarile din sectorul productiei de petrol si gaze pentru a folosi si mai mult exporturile in crestere ale SUA in scop politic - o politica pe care presedintele american o numeste “dominatie energetica”.
Totul, in conditiile in care productia de petrol de SUA a complicat deja efortul Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol de a diminua supraabundenta ce a injumatatit cotatiile titeiului din 2014 si pana acum.
Statele Unite raman un importator masiv de petrol - adesea este pe primul loc in topul mondial - dar rafinariile americane acum re-exporta mare parte din acel titei ca benzina, motorina si combustibil pentru avioane.
SUA au astfel un rol tot mai mare in acoperirea cererii pentru combustibili din tari precum Mexic si Brazilia, unde “setea” pentru carburantii din Statele Unite se va accentua din cauza intreruperilor din rafinarii si a costurilor mari de productie.
Exporturile de produse rafinate ajung si in Asia, iar exporturile catre Europa au urcat in iunie pana la niveluri care nu au mai fost atinse de aproape doi ani.
In mod traditional, traderii din sectorul petrolului, rafinariile si investitorii au considerat cererea de carburanti a SUA drept un indicator cheie pentru prezicerea furnizarilor de petrol si a cotatiilor acestuia.
Acum ei se uitat tot mai mult la cererea externa pentru combustibili produsi in Statele Unite pentru a se orienta pe piata.
La nivel global vom avea o cerere mai mare pentru toate produsele noastre, asa ca atentia noastra se indreapta dincolo de granitele SUA”, a spus directorul executiv al rafinariei texane Valero, Joe Gorder.
In schimb, el prezice “un usor declin” al cererii pentru benzina din SUA in urmatorul deceniu.
Cererea pentru benzina din SUA a atins o cota record in 2016, in conditiile in care preturile mici de la pompa au incurajat consumul, dar a stagnat anul acesta. Se apreciaza ca eficienta tot mai mare a motoarelor va limita in viitor cresterea cererii din Statele Unite.
Chiar prin 2000 USA importa cel mai mult petrol din Canada, nu din tarile arabe.
Mai curand Europa, China si India se aprovizioneaza cu petrol de la tarile OPEC.
Deci chestia ca americanii au invadat Irakul pentru petrol este propaganda ruseasca neintemeiata deloc pe fapte reale.
Dar in locul "marlanilor" pe cine ai pune?
Ti-o fi placut sub sovietici poate...
Vedem ca UE e prea slaba in fata altora si mai ales drumul actual in care avem tari de prima mana si tari de mana a 2-a personal nu mi se pare ok.
De exemplu, planul Marshall in comparatie cu CAER
Apoi, "asculta aici"tu : Deja, dupa nici trei decenii, ti-e dor de CAER si de Pactul de la Varsovia ?
PS. "Ne vor domina o natiune de marlani" !!? ;))
Tu ori n-ai prins perioada de dominatie ruseasca in zona, ori ti-a convenit sistemul ala, ca macar traiau toti prost si nu te simteai tu inferior.
intre timp au tot perfectionat metoda de fractare hidraulica si scot petrol din piatra seaca cum se zice :)
deci productia asta record a SUA depinde de viteza cu care gasesc noi surse in zone slab populate. poluarea si mini-cutremurele sunt o problema reala si nu este exclus sa auzim in curand de dezastre ecologice majore in zonele in care au inghitit pana acum galusca si au lasat companiile sa-si faca de cap.
Si nu trebuie sa dureze mult, doar vreo 10 ani cat sa ii falimenteze pe rusi si sa mai taie din nasul arabilor.
Cat despre vrajelile cu poluarea si mini-cutremurele sa la povestesti alta data. Fracturarea se foloseste de peste 60 de ani iar faimoasele dezstre ecologice se lasa asteptate. Si nu fracturarea e marele salt tehnologic ci forajele pe orizontala care nu provoaca cutremure si nici catastrofe ecologiste.
In opinia mea s-a bagat in Irak pentru petrol, pentru faptul ca Saddam voia sa renunte la petrodolar si pentru ca, dupa cum vedem, vrea sa controleze zona, sa dicteze pe unde trec tevi de gaz si cui si la pret se vinde: pentru PUTERE.
Opinia ta care este?
E SIMPLU!
Ca si in Libia si Siria.
Imi imaginezi cum ar suna asta ca aparare in instanta - "Onorata instanta, clientul meu are masina de lux si vila cu piscina, deci este imposibil sa fi incercat sa fure banii victimei. Se gasea doar intamplator in acea casa, dupa miezul noptii, cu cagula pe fata si pistolul in mana!"
SUA a cheltuit peste 1.100 miliarde $ pentru razboiul din Iraq. Cam cate gaze de sist ar trebui sa exporte ca sa recupereze?...
In schimb, se fac proiecte noi de conducte de la rusi.
Way to go Europe...
Europa/UE isi inchide resursele, accepta imigratie ilegala / incontrolabila, prefera sa aiba "N viteze", adica discriminari intre propriile state samd.
Does it all this crap make sense?
E business falimentar pt Europa si atata tot. Deja semnele se vad, in Germania e plin de ghost windmills.
Cit despre cita energie verde se utilizeaza in UE, daca e sa-i credem pe astia: https://www.green-report.ro/ponderea-surselor-regenerabile-reprezinta-153-din-consumul-final-brut-de-energie-din-ue/
e vorba de 15% din total. Si pina in 2020 targetul e 20%. Aaa, ca nu se preteza peste tot energia verde, cel putin deocamdata, asta e adevarat. Dar macar unde se poate folosi, e bine sa se foloseasca.
Iar business-ul nush cit de falimentar e, atit timp cit un oras verde aduce cu el scaderea costurilor cu asistenta medicala, cresterea nivelului de fericire a populatiei, scaderea nivelului de stres, toate astea generind crestere de productivitate. Pin la urma in ziua de azi pricipala avere a unei tari e educatia, nu resursele minerale. Degeaba ai 25% din rezervele de gaze, precum Rusia, daca ai o populatie indobitocita care nu e in stare sa produca mai nimic. Tot falimentar ajungi.
Da un search sa vezi cat reprezinta solar si windmills din TOTALUL energiei. Undeva pe la 0.5% si s-a ajuns aici in ~30 de ani de evolutie cica.
Extremul nedorit al capitalismului: feudalism - piata este subjugata de feudali puternici.
Extremul nedorit al socialismului: comunism - piata este subjugata de niste dictatori.
In ambele extreme democratia este doar declarativa.
Vedem cum suntem obligati brusc sa cumparam armament american depasit la miliarde de dolari, curand vom fi obligati sa cumparam gpl american.
Daca nu este SUA care bune bacancul, vine Rusia care face acelasi lucru, ba chiar mai rau.
NU, categoric nu traim vremuri capitaliste, traim vremuri medievale moderne.
Ti panimaieshi?
Nici autostrăzi nu avem, iar viitorul este al automobilelor electrice și a celor autonome, fără șofer.
Trăiască democrația ! Trăiască PSD și alegătorii lor !
Chevron facea prospectiuni de gaze in Crimeea in spatele flotei rusesti.
Dupa invazie, Chevron s-a retras iar esticii cumpara masiv armament
Acum serios, chiar crezi ca americanii nu stiu care sunt industriile de viitor? Si tu crezi ca industriile alea de viitor au nevoie de subventii de miliarde si de alte miliarde platite lumii a III-a ca sa devina fiabile?