Proiectul BRUA mai primeste o lovitura: Licitatia pentru construirea conductei de gaze pe teritoriul Romaniei a fost suspendata in urma unei contestatii stranii

de C. Pirvoiu, C.Pantazi     HotNews.ro
Duminică, 30 iulie 2017, 23:23 Economie | Energie


Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a decis saptamana trecuta, pe 26 iulie, suspendarea procedurii de licitatie organizata de Transgaz pentru atribuirea contractului de executie a conductei BRUA, faza 1, de 479 km, de la Podisor pana la Recas. Decizia a fost luata in urma unei contestatii facute de firma SC Best Achizitii SRL, din Cernica, cu doar cateva zile inainte de 28 iulie, data limita a depunerii ofertelor in cadrul proiectului evaluat la 1.278.615.120 lei, fara TVA. Interesant este ca aceasta contestatie a fost transmisa catre CNSC fara a astepta un raspuns la o notificare transmisa Transgaz si fara a fi justificata.  Contestatia care a oprit licitatia de peste 1 miliard de lei a fost considerata nejustificata in opinia separata a CNSC. Blocarea licitatiei este inca o lovitura pentru BRUA dupa ce Ungaria a decis sa scoata Austria din proiect.
 • "Respinge, ca nefondata, exceptia inadmisibilitatii contestatiei SC Best Achizitii SRL nr. 161/24.07.2017. Admite cererea de suspendare a procedurii de atribuire, formulata de catre SC Best Achizitii SRL, in contradictoriu cu entitatea contractanta Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale Transgaz SA, si dispune suspendarea procedurii de atribuire pana la solutionarea cauzei. Impotriva prezentei incheieri se poate formula plangere, in termen de cinci zile de la comunicare", se arata in decizia CNSC.

Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, firma SC Best Achiziții SRL avea in 2016 un singur angajat si o cifra de afaceri de 1,7 milioane de lei. Are ca obiect de activitate "consultanta pentru afaceri si management".

Pe data de 21 iulie, vineri, dupa ora 20.30, firma reprezentata de Mihaela Elena Neagu, administrator, a formulat o notificare catre Transgaz in cadrul sectiunii de intrebari din SEAP, care viza clarificari legate de documentatia de atribuire, potrivit motivarii CNSC. Insa, firma nu a mai asteptat sa expire termenul de raspuns si a facut contestatie. Termenul de raspuns pentru notificare era de 3 zile, calculat incepand cu ziua urmatoare primirii ei, ceea ce insemna ca expira la sfarsitul zilei de 24 iulie 2017. Insa, SC Best Achizitii SRL a formulat contestatie in dimineata zilei de 24 iulie, cerand suspendarea procedurii de licitatie.

Doua zile mai tarziu, CNSC a decis suspendarea procedurii de atribuire. Aceasta in conditiile in care arata in motivare ca SRL-ul a notificat Transgaz vineri seara, iar contestatia a fost a fost transmisa luni la ora 10.37," ceea ce a determinat Transgaz sa nu mai raspunda notificarii, fiind de prisos". Tot CNSC considera ca Transgaz "nu a dispus si nici nu s-a aratat dispusa a raspunde afirmativ doleantelor contestatarei". "Asadar, indiferent de devansarea termenului de formulare a contestatiei, vatamarea pe care o reclama constestoarea opereaza in continuare si poate fi atacata pe calea contestatiei, motiv pentru care se va respinde exceptia inadmisibilitatii ei", mai arata CNSC in motivare.

In aceste conditii, potrivit motivarii, Transgaz considera ca cererea de suspendare nu este intemeiata si nici motivata. Aceasta in conditiile in care masura suspendarii procedurii de achizitie poate fi dispusa numai daca exista un caz bine justificat si trebuie prevenita o paguba iminenta, ireparabila sau dificil de reparat. In plus, Transgaz a mai transmis CNSC ca orice intarziere in derularea procedurii de atribuire se poate rasfrange direct asupra interesului public, raportat la importanta proiectului BRUA. "Nu poate fi obstructionata de conduita abuziva a unor persoane care nu justifica ca au fost prejudiciate sau ca au suferit/vor suferi o paguba iminenta".

Consiliul considera ca luarea masurii de suspendare a procedurii de atribuire este necesara in conditiile in care scopul derularii unei proceduri este "acela de incheiere a contractului de achizitie publica de care sa beneficieze toate categoriile de interese, inclusiv interesul public. "Or, in conditiile in care, in urma analizei pe fond a dosarului cauzei, Consiliul ar constata ca s-ar fi putut efectua remedieri la documentatia de atribuire (clarificarile aduse acesteia), dar nu ar mai putea fi luate masurile de remediere intrucat au fost deja depuse oferte, este evident ca, prin nesuspendarea procedurii, anularea ei ar fi inevitabila, anulare care ar necesita costuri suplimentare de la bugetul de stat", mai arata CNSC.
 • Opinie separata: Solicitarea de suspendare nu cuprinde nici macar o urma de justificare
La decizia CNSC a existat si o opinie separata care arata ca "solicitarea de suspendare adresata de contestatara nu cuprinde nici macar o urma de justificare a sa si nici nu se indica vreo paguba iminenta in patrimoniul contestatarei care ar trebui prevenita". Astfel, cele trei conditii impuse de legiuitor pentru admiterea unei cereri de suspendare (justificare temeinica, necesitatea prevenirii unei pagube si paguba sa fie iminenta) nu sunt indeplinute de cererea contestatoarei.

Tot in opinia separata se arata ca nu reiese de nicaieri ca prin continuarea procedurii este incalcat vreun drept al reclamantei sau ca s-ar produce un prejudiciu acesteia. Prin luarea masurii suspendarii achizitiei, entitatea contractanta este aceea prejudiciata, dar si interesul public.

Transgaz poate formula plangere impotriva deciziei CNSC in termen de cinci zile de la comunicare.

Procedura de licitatie vizeaza atribuirea contractului de lucrari de executie conducta (faza 1) la proiectul "Dezvoltarea sistemului national de transport gaze naturale pe coridorul Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria, Faza 1 (BRUA - Faza 1): conducta de transport gaze naturale Podisor - Recas, km 0 - km 479". Data limita de depunere a ofertelor era 28 iulie.

Reamintim ca in urma cu o saptamana, Ungaria a surprins Comisia Europeana si piata europeana a energiei printr-un anunt al operatorului national de transport de gaze, conforma caruia conducta BRUA, sustinut si finantat de Bruxelles, nu va mai ajunge pana in Austria ci se va opri in Ungaria.

Proiectul BRUA este dezvoltat in contextul diversificarii surselor de alimentare cu gaze naturale a tarilor europene, cresterii securitatii alimentarii cu gaze naturale a Romaniei prin acces la noi surse, facilitarii accesului pietei din Centrul si Sud-Estul Europei la resursele de gaze naturale din regiunea Caspica. Proiectul va asigura: pe directia Bulgaria - o capacitate de transport in ambele sensuri de curgere de 1,5 mld.mc/an si, pe directia Ungaria - o capacitate de transport de 1,75 mld.mc/an in faza I si 4,4 mld.mc/an in faza II. In prezent Transgaz se afla in plin proces de implementare a fazei I a proiectului, beneficiind si de suportul financiar din partea Uniunii Europene.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17522 vizualizari

 • +20 (26 voturi)    
  Interesant (Duminică, 30 iulie 2017, 23:51)

  MoemBius [utilizator]

  O societate comerciala cu 1 ANGAJAT (ultimele detalii din 2016 ANAF) depune contestatie in cadrul unei afaceri de ~250.000.000 de Euro
  COOL
  KAFKA 100.000%

  Welcome in RO condusa de P$Daci
  GUNOIUUUUUUUUUUU
  • +2 (8 voturi)    
   hm (Luni, 31 iulie 2017, 9:19)

   federal [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

   legislatie slaba , tinuta in mod fatis pe dos ca sa poata profita mafia transpartinica.

   ar trebui schimbata legea cu achizitiile:
   1. faci contestatie si rezulta ca nu ai dreptate ( prin hotarirea judecatoreasca sau comisie) sa plateasca cine a facut contestatia tot beneficiul nerealizat ca urmare a intarzierilor.
   asta ca sa existe si reversul medaliei , vrei dreptate , ok ,castigi cu hotarire.
   vrei sa produci pierderi, sa santajezi sau sa te razbuni, plateste pina la a 5-a generatie in veacul vecilor.amin.

   2.contestatia sa nu poata fi facuta decat de catre firme care nu pot gira cu bunuri in urma pierderii contestatiei, in asa fel incat sa poti recupera prejudiciul.
   un SRL cu capital social de 200 de lei care produce pierderi de milioane de euro cu ce gireaza , cu rujul din poseta secretarei, daca o exista si aia?

   3.odata facuta contestatia si pierduta, firma respectiva sa mai apara la licitatii publice peste vreo 10 ani, ca sa ia o pauza binemeritata.
   timp de meditatie si relaxare,zen, chestii de astea.

   atunci sa mai vedem cine face contestatii.
   astazi, orice idiot face contestatie si sufera intreaga comunitate fara ca idiotul sa plateasca nimic in cazul in care produce piederi.
  • +3 (7 voturi)    
   google search (Luni, 31 iulie 2017, 11:00)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

   La o cautare simpla pe google cu "Best Achizitii SRL" gasesti cateva articole in care apare cuvantul "contestatii" sau propozitii cu Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor si NIMIC despre vreun proiect (despre proiecte, experenta in domeniul in cauza, ce sa mai vorbim).
   Cifra de afaceri din 2016 este 1.720.697 din care profit net 703.019. !!!!
   Asta da, eficienta: a fost nevoie sa ramana cu un singur angajat din 5 cat avea in 2013 ca sa treaca pe profit extraordinar.
   Halal consiliere tehnica!
   Si firma asta, fara legatura cu proiectul, blocheaza un proiect european.
   • +2 (2 voturi)    
    Multumesc pentru confirmare (Luni, 31 iulie 2017, 17:50)

    MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

    However
    Firma aia cu 1 angajat face toata munca aia?
    cool
    3rd party
    traiasca P$D ......ca morcovu'n pamant
  • -4 (6 voturi)    
   asa era si pe timpul pdl-lui (Luni, 31 iulie 2017, 11:33)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

   O singura licitatie bloca tot. Legea este mai veche
 • +18 (24 voturi)    
  Interes rusesc (Luni, 31 iulie 2017, 0:01)

  Daniels22026 [utilizator]

  Prin coruptie, administratia romaneasca poate fi usor penetrata de interesele Moscovei. Aaaaa ...., cand vine vorba despre statul de drept, functionarimea noastra se sufoca de ura nationalista. Statul de drept e chipurile un atentat la interesul national. Dar spaga de la rusi nu. E perfecta.
  • +4 (4 voturi)    
   nu cred ca trebuie sa o dam pe conspiratii (Luni, 31 iulie 2017, 9:59)

   subcultura [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

   "patroana" respectivei firme e fosta directoare a complexului Olimpia (google povestea) si specialista in capusat Metrorex.
   E vorba de spagareala romaneasca pentru cine o fi in spatele ei.
 • +11 (15 voturi)    
  Influenta nefasta... (Luni, 31 iulie 2017, 7:12)

  Stely09ct [utilizator]

  ...de la Est.

  Cum dracu se face ca de fiecare data cand se misca ceva pentru independenta energetica a tarii bolsevicii gasesc instantaneu cozi de topor gata sa isi tradeze tara pentru o ciozvarta aruncata in scarba.

  Asta poate fi incadrata lejer la tradare de tara daca se dovedeste vreun fel de influenta ruseasca in depunerea contestatiei.

  Vorba lui Daniels22026 de mai sus, cand ii intreaba DNA-ul de bine se atenteaza la siguranta statului, insa cand le arunca rusu' un os, o tradeaza si pe ma-sa.
 • +15 (15 voturi)    
  Rusia lucreaza... (Luni, 31 iulie 2017, 7:21)

  taro [utilizator]

  distruge proiectele care fac concurenta la North Stream. In Romania se foloseste de cozi de topor locale iar in Ungaria de marioneta Orban.

  Si pe deasupra reuseste sa divizeze si Uniunea Europeana.
 • +12 (14 voturi)    
  legislatia (Luni, 31 iulie 2017, 7:45)

  zot [utilizator]

  din acest domeniu trebuie sa fie clara si sa prevada si
  sa inlature toate abuzurile care au avut loc de-a lungul timpului in acest domeniu.
  aici se vede capacitatea parlamentului de a face legi de
  calitate, asa este dnilor iordache, nicolicea, nicolae?
 • +3 (5 voturi)    
  carpe (Luni, 31 iulie 2017, 9:06)

  andrei1232000 [utilizator]

  sau excroci la CNSC? Astia nu se uita cine contesta? ce patrimoniu are aceasta mare firma ca sa fie prejudiciata? Are ca obiect de activitate ceva legat de domeniul transportului de gaze, instalatii conexe, ceva?
 • +2 (4 voturi)    
  Interesant (Luni, 31 iulie 2017, 10:03)

  JustinCase [utilizator]

  http://www.romaniatv.net/dezvaluiri-despre-firma-de-catering-care-se-ocupa-de-curatenia-la-metrou-iata-cine-sunt-actionarii_141795.html
 • +2 (4 voturi)    
  Subminarea economiei nationale (Luni, 31 iulie 2017, 10:27)

  benicio [utilizator]

  Eu sper ca autoritatile competente sa-si faca treaba, pentru ca exista un temei clar ca deja am intrat in domeniul subminarii economiei nationale. Ar trebui ca infrastructura de gazecare tranziteaza tara noastra sa intre sub aripa CSAT, pentru ca e un domeniu care tine de apararea tarii, prin reducerea dependentei de gazele rusesti.
 • -1 (5 voturi)    
  este pentru prima data (Luni, 31 iulie 2017, 12:18)

  Bokila [utilizator]

  si este urat si dezamagitor pentru mine faptul ca nu ati publicat comentariul lamuritor pe care l-am postat aseara tarziu, comentariu clarificator in ceea ce priveste efectele neglijabile ale suspendarii comparativ cu efectele potential majore si negative ale nesuspendarii.
  E trist pentru ca sunteti singurul site de la care imi culeg informatia si aveam un deosebit respect pentru corectitudinea voastra.
  • 0 (2 voturi)    
   Depinde cine e pe "tura"....si de neatentie (Marţi, 1 august 2017, 0:08)

   DEMA GOGU' [utilizator] i-a raspuns lui Bokila

   Oricum , pentru diversificare, incearca si alte site-uri, vei fi surprins...;).


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by