De altfel, marii castigatori de pe urma speculatiilor pe piata sunt chiar Complexul Energetic Oltenia si Hidroelectrica. Dupa ce a vandut energie foarte scumpa pe PZU, CE Oltenia a ajuns sa inregistreze chiar profit semnificativ de 260 milioane de lei in cinci luni, dupa ce in ultimii ani a fost pe pierderi uriase: 126 milioane de lei in 2016, 900 de milioane de lei in 2015 si 700 de milioane de lei in 2014. Cei care pierd sunt furnizorii, in conditiile in care sunt nevoiti sa cumpere energie mai scumpa. Acestia sunt cei care, de altfel, acuza producatorii de manipularea pretului.
Dar cum ar putea fi manipulat pretul? Surse de la nivelul autoritatilor nu neaga posibile intelegeri, dar sustin ca nici parghii pentru limitarea preturilor nu au la indemana, pentru ca "piata este libera". Ar putea fi demarata o investigatie de catre Consiliul Concurentei si ANRE, insa aceasta se lasa asteptata. La inceputul lunii iulie, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, spunea ca va deschide o actiune, daca vor exista suficiente indicii. "Este o zona pe care o monitorizam. Daca vom avea suficiente indicii, vom deschide o actiune. Momentan suntem doar in analiza, dar nu suntem surzi la plangerile dumneavoastra si nu ignoram semnalele pe care le primim din piata", a spus Bogdan Chiritoiu. Cert este ca potrivit datelor de pe OPCOM, bursa energiei, in luna mai 2017, pretul mediu ponderat al energiei pe Piata Zilei Urmatoare a fost de 198 lei/MWh, in conditiile in care in aceeasi luna a anului trecut a fost de 122 lei/MWh. In luna iunie, pretul mediu ponderat a fost de 199 lei/MWh, fata de 139 lei/MWh in aceeasi luna a anului trecut. Preturile au ajuns sa fie la fel de mari ca in iarna, chiar daca nivelul consumului este mai redus ca atunci: in medie 7.000 MW fata de 9.000 MW in iarna. Dar chiar si atunci, preturile au crescut nejustificat de mult. Vezi aici.
"Marii producatori se joaca din productie", spun surse din piata. CE Oltenia tine grupuri inchise, chiar daca le-ar putea deschide, invocand lipsa carbunelui sau alte motive. Hidroelectrica invoca deficit de apa pe Dunare, desi debitul nu este mai scazut decat in alti ani, in aceeasi perioada. La productie mai mica si cerere crescuta, si preturile explodeaza. Apoi, pentru a nu se produce sincope in furnizarea de energie, acesti producatori merg pe Piata de Echilibrare, gestionata de Transelectrica, unde castigurile pot fi si mai mari. Pretul de oferta pe Piata de echilibrare pentru cresterea de putere este corelat cu pretul de inchidere pe PZU plus maxim 450 lei/MWh. In aceste zile, se poate profita la maxim si de lipsa vantului, care scoate eolienele din joc. Aceste jocuri sunt posibile in conditiile in care 40% din tranzactii au loc pe PZU, ceea ce inseamna foarte mult. Restul tranzactiilor sunt facute prin contracte pe termen lung, la preturi mult mai mici. Problema e ca marii producatori au ajuns sa prefere tranzactiile pe PZU.
Interesant este ca toate acestea nu impiedica exporturile in tarile din jur. Dimpotriva, in prima jumatate a anului s-a exportat cu 70-80% mai mult fata de aceeasi perioada a anului. Chiar pe 3 august s-au dus la export peste 800 MW. Si in tarile din jur preturile au ajuns sa creasca pe burse. Astfel, si Ungaria a ajuns sa tranzactioneze pentru ziua de vineri aproape la acelasi pret ca Romania: 97 euro/MWh. In ce masura ceea ce se intampla in Romania influenteaza o tara ca Ungaria sau invers? Este posibil sa existe influente puternice intre cele doua tari, mai spun pentru Hotnews.ro sursele citate.
Ce masuri ar putea fi luate in afara de demararea unei investigatii? Autoritatile se gandesc la restrangerea tranzactiilor pe PZU. Adica, sa fie obligate "regenerabilele" sa nu mai cumpere de pe PZU. Atunci ar ramane cantitati mai mari pe partea de oferta. Sau sa produca CEO mai mult, insa nimic nu ar putea impiedica si cresterea exporturilor, totodata, ceea ce nu ar rezolva problema din tara.
Catalin Stancu, directorul general al Electrica, una dintre companiile afectate, spunea recent ca ar fi nevoie de masuri de echilibrare a pietei, precum plafonarea pe termen scurt a preturilor de catre ANRE si Consiliul Concurentei. ANRE nici nu ia in calcul asa ceva, deoarece ar fi "contrar relatiilor cu tarile cu care suntem conectati".
Razvan Nicolescu, fost ministru al energiei, arata pe pagina sa de Facebook ca este "este important si ca autoritatile sa clarifice daca impartasesc aceasta ingrijorare sau o vad, mai degraba, ca o oportunitate pentru cresterea profiturilor companiilor de stat care se pot transforma apoi in venituri la bugetul de stat". Acesta mai spune ca "E rau si ca lipsesc mecanisme de hedging care sa elimine din riscurile de volatilitate".
Care sunt efectele pe termen lung? In primul rand, preturi mai mari la consumatorii mici casnici si non-casnici (IMM-uri). Consumatorii mari negociaza, in special, contracte care sa se bazeze pe energie furnizata pe termen lung, la preturi mai mici. Deja consumatorii casnici platesc de la 1 iulie facturi cu 8% mai mari. Sunt asteptate si alte cresteri de preturi avand in vedere ca furnizorii vor cere ANRE sa le fie recunoscute achizitiile de energie la preturi mai mari.
- Conflicte pe piata energiei
Natalia Vlad, director general al Directiei Piata de Energie din cadrul ANRE, spunea atunci ca preturile din acest moment reflecta conditiile din piata. "Adica ne confruntam cu o situatie de hidraulicitate foarte redusa care s-a mai intamplat de cateva ori in decursul timpului, iar rezultatele au fost aceleasi, adica o scadere a ofertei de vanzare in general, in piata, care s-a reflectat in special in PZU cu o crestere a preturilor. Deci cresterea preturilor este un lucru normal in aceste conditii. Aceasta reactie a pietei este considerata un lucru pozitiv. Daca piata nu ar reactiona in acest conditii, atunci am avea o problema", spunea Natalia Vlad, citata de Agerpres. Tot ea spunea ca pe analizele comune cu OPCOM, nu au fost sesizate comportamente care sa denatureze pretul pe PZU, comportamente care sa ne conduca la suspiciunea de manipulare. In schimb, traderii au sustinut ca nu este normal ca un producator sa cumpere si sa vanda aceeasi cantitate de energie in acelasi interval orar, intrucat acest lucru ar avea repercusiuni majore asupra pretului. Reprezentanta ANRE a combatut aceasta idee, precizand ca un producator are dreptul sa-si optimizeze operatiunile si sa se comporte ca un trader, daca acest lucru ii poate majora castigul, adica sa cumpere cand pretul este mic si sa vanda cand pretul este mare.
Furnizorii au mai aratat ca o alta reglementare afecteaza pretul, respectiv dreptul consumatorului de a rezilia contractul cu furnizorul la fiecare 21 de zile, ceea ce creeaza dezechilibre puternice in portofoliile de energie ale traderilor. Raspunsul reprezentantei ANRE a fost ca furnizorii trebuie sa explice consumatorilor ca pretul din contractul lor nu trebuie corelat cu cel din PZU, care a devenit fluctuant.
Prezent la dezbatere, Ionel Ilie, director in cadrul Complexului Energetic Oltenia, s-a aparat dand vina pe Hidroelectrica. "Cauza acestor preturi este modul de organizare a producatorilor, in functie de resursele folosite. Sunt unii care produc ieftin din surse hidro, care castiga foarte mult din servicii de sistem si au profit urias, adica Hidroelectrica. Alti producatori, pe carbune, au costuri mult mai mari. Daca credeti ca este cineva care poata sa influenteze piata, in afara de Hidroelectrica, va inselati. Pentru ca Hidroelectrica este organizata unic pe plan mondial, nu exista nicio alta societate organizata asa", a declarat Ionel Ilie, director in cadrul Complexului Energetic Oltenia.
Parca piata libera aducea ieftiniri prin concurenta.
Iar ne-ati mintit cu propaganda capitalista ?
Dar in economiile de piata exista legislatii anti-monopol, anti cartel si anti trust....sunt perfect legale ptr ca un monopol sau monopson denatureaza principiile economiei de piata, influentand pretul in favoarea unei parti. Sa se ia si la noi masuiri anticartel, sunt perfect legale si uzitate in vest.
Ele apar natural in capitalism.
Exemplele sint multiple.
Cartelul producatorilor auto din Europa functioneaza de peste 10 ani. Vezi articolul din Der Spiegel de saptamana trecuta. Etc.
Vezi Libor, dobanzile au fost stabilite conspirativ de banci, iar acum Libor se va desfiinta sau lua alta forma.
Autoritatile aproba 99% din fuziuni. Nu se aproba cand sint implicate entitati straine (ex.: cand companii chineze cumpara comapanii SUA, etc.).
Pai atunci nu mai e piata libera.
Nu va dati seama de prostia pe care ati spus-o?
Pai daca legea e din Coreea de Nord atunci coreeni de nord sint de fapt liberi?
Mai du-te la cursuri de logica.
Libertate n-ar legatura cu legea. Tocmai ca de cele mai multe ori legea a abuziva si iti limiteaza libertatea.
PS: don't tell you believe in free will...ca nu ai deloc free will, absolut tot ce te inconjoara si interactiunea cu ceilalti membri ai societatii iti dicteaza ca faci.
Comentati la subiect, nu faceti propaganda de 2 bani.
Daca vreti sa sugerati ca in SUA e piata libera, mai cititi presa straina. Vedeti ca Libor a fost rigged, ca producatorii auto germani au format cartel in Europa. La fel si in China. Etc. Sa nu mai pomenim de piata medicamentelor cu patentele lor, etc. Cum se scumpeste in SUA iubita un medicament de 600 de ori in 24 de ore.
NU exista piata libera in capitalism. Doar spalatii pe creier mai cred ca se poate piata libera, concurentiala.
Apropo, voi PSD-eii sunteti mari iubitori de tigani.
De fiecare data cand sunteti puternici, tiganii prospera.
Iliescu le-a dat aurul si a alungat tinerii din tara...
De cand ati venit pe cai mari, vad in curtea tiganilor o gramada de masini de peste 10 ani, rable adunate de prin Europa pe care o urasti tu...sa inteleg ca asa-i pedepsim pe europeni, le luam rablele?
Pe scurt: Zici PSD, zici Bulibasa!
Piata nu este libera, este supusa unor pariuri aruncate la cacialma.
se aresteaza toti cei implicati
si se trimit la bulau pe ternen nelimitat
pentu sumbminarea tarii
problem solved
Si cine sa ii aresteze? Ca ei fac totul legal. Legea a permis asemenea derapaje. Sau poate e normal sa se scumpeaza energia ca si in Ungaria e la fel de scumpa. Si in Germania e chiar mai scumpa.
Poate doar sintem noi saraci, poate nu e energia scumpa.
Ce usor e sa vorbesti in general. Dar puteti propune ceva concret, punctual?
ANRE ar trebui sa nu mai limiteze accesul pe piata - la vanzare- trebuie sa ai investit - milion de euro in domeniu pentru ca sa poti deveni vanzator pe piata de energie.
Adica pana la urma tot statul face jocul, si cred ca curg comisioane serioase in buzunarul partidelor si guvernantilor.
a fost oarece banuti investitia
pai la 85 de lei pe MW o sa recuperezi investitia in vreo 20 de ani
daca nu cumva o sa mai bagi o caruta de bani intre timp in intretinerea celor 550kw pe zi pe perioada aia de 20 de ani
Recuperare, tinand cont ca se dau certificate verzi, si de faptul ca 80% din energie o folosesc pentru consum propriu- 8-10 ani.
Problema e cu certificatele verzi - care nu se pot vinde- nu le cumpara numai prin aceste comisioane ascunse. Si de ce trebuie sa castige bani din specula unii- de ce trebuie sa fie limitat accesul la piata de energie.
Este exact asa cum pe piata de alimente am lasa numai 2-5 producatori de cartofi .
N-ai putea sa mai si gandesti?
Singur carevasazica!
Iar el nu a laudat PSD.
UE a cerut liberalizarea pietei energiei ca sa poate fi privatizate CE si Hidroelectrica.
Pai voi credeati ca o sa platiti MW mai ieftin decit nemtii? Nu se poate asa ceva.
"Nu e MW scump, sinteti voi saraci, putorilor, la munca, nu la cersit, ca daca va place munca aveti bani si de curent electric"
si de unde, onor, ar trebui sa isi ia astia deficitul, din matache, gemeni, 1 mai?
Despre Complexul Energetic Oltenia, am mari indoieli ca intelege piata si mecanismele in care este implicata. Nu cunosc patronatul CEO, dar comportamentul este tipic institutiilor de stat. Cei competenti sunt indepartati in mod natural. Chiar daca ar vrea sa fure, CEO nu intelege PZU. Surse din interior mi-au confirmat banuielile.
O problema a intregului sistem national, este Operatorul de Masura, care ofera date cu minim o luna intarziere. Putini sunt cei care pot cunoaste productia sau consumul in timp real. Doar producatorii si consumatorii mici au acest privilegiu. Iar licitatia pe PZU devine practic o operatiune magica pentru toti operatorii mari.
In opinia mea, nu exista vinovati, ci doar rezultate impredictibile ale pietei. Cautarea vinovatilor este o tampenie sterila. Ceea ce trebuie sa cautam, sunt solutiile practice de echilibrare. Aceste solutii exista. Si la nivel national. Dar in primul rand la nivel european, sau si mai bine, transcontinental. Echilibrare sistemelor cu energiei regenerabia isi gaseste cele mai eficiente solutii pe suprafete cat mai intinse, transnationale si transcontinentale. Cooperarea este obligatorie.