Compania americana ExxonMobil a reactionat in premiera la miscarea - surpriza din urma cu doua saptamani a Ungariei, cand tara vecina a decis sa nu prelungeasca gazoductul BRUA pana in Austria. "Urmarim cu interes evolutia recenta a proiectului privind gazoductul Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria (BRUA). In acelasi timp, continuam evaluarea rezultatelor programului de foraj derulat in perimetrul Neptun - zona de apa adanca pentru a determina viabilitatea comerciala a resurselor", se arata in reactia ExxonMobil.

Foto:

Reamintim ca gazoductul BRUA era esential pentru viitoarele exploatari de gaze din Marea Neagra, unde ExxonMobil, OMV si alti actori au gasit rezerve uriase de gaze. ExxonMobil isi doreste accesul pe piata vest-europeana, acces care ar fi fost garantat daca BRUA (proiect sustinut de UE) ar fi respectat proiectul initial si ar fi ajuns pana in Austria.

Prezenta Exxon in Marea Neagra e importanta pentru Romania nu doar din punct de vedere economic, ci si strategic, reprezentand una una dintre cele mai mari investitii americane in tara.

"Nu avem comentarii sau informatii suplimentare in acest moment", arata ExxonMobil Exploration and Production Romania in comunciatul citat.