Ministrul Energiei, Toma Petcu, s-a intalnit marti, la Sofia, cu omologul sau bulgar, Temenuzhka Petkova, cei doi discutand despre dezvoltarea de interconexiuni energetice intre Romania si Bulgaria, atat pe partea de gaze naturale, cat si pe cea de energie electrica. Un proiect discutat a fost constructia unei hidrocentrale pe Dunare, in zona Turnu Magurele-Nicopol. De asemenea, au discutat despre crearea unui mecanism de ajutor de avarie in sectorul energiei electrice. Un alt subiect a fost construirea unei retele de transport a energiei in zona de coasta a Marii Negre, intre Romania si Bulgaria. O alta discutie a fost despre proiectul cablului submarin de transport al energiei catre Turcia, prin Bulgaria.

In privinta gazelor naturale, ministrul Petcu a reafirmat interesul Romaniei de a dezvolta proiectul BRUA si i-a comunicat omologului sau bulgar ca Romania va finaliza toate lucrarile aferente primei faze a proiectului BRUA pana in 2019.

"BRUA este un proiect de interes comun, astfel incat consideram ca toate tarile implicate trebuie sa fie gata cu lucrarile in acelasi timp, pentru a se face conectarea intre ele la capacitatea prevazuta in proiect si pentru a incepe pregatirile pentru etapa a doua. Romania vrea sa dezvolte discutiile pe aceasta tema si sa duca mai departe colaborarea istorica cu Bulgaria. Cred ca este momentul sa trecem la pasul urmator si am rugamintea sa o facem impreuna", a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.

La randul sau, ministrul bulgar al Energiei a afirmat ca Bulgaria sprijina orice proiect de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale care garanteaza securitatea energetica in regiune.

A doua tema a fost dezvoltarea de noi interconexiuni ale retelelor de electricitate din Romania si Bulgaria. In acest context, ministrul Petcu a adus in discutie planul constructiei unei retele de transport a energiei in zona de coasta a Marii Negre, intre Romania si Bulgaria, dar si proiectul cablului submarin de transport al energiei catre Turcia, prin Bulgaria.

A mai fost discutat subiectul crearii unui mecanism de ajutor de avarie in sectorul energiei electrice, care sa poata fi accesat de oricare dintre cele doua state in situatii critice, precum cea inregistrata in timpul iernii trecute. De altfel, Romania negociaza acorduri similare si cu Ungaria si Serbia, scopul fiind de extindere a unui astfel de mecanism in toate statele din regiune.

Totodata, cei doi ministri au convenit asupra necesitatii infiintarii unor grupuri de lucru al caror rol va fi gasirea solutiilor de uniformizare a mecanismelor de tranzactionare a energiei electrice in cele doua state, pentru integrarea pietelor de energie din statele din Sud-Estul Europei in piata unica europeana.

Ministrul Petcu a evocat si proiectul constructiei unei hidrocentrale pe Dunare, in zona Turnu Magurele-Nicopol. Acest proiect ar avea beneficii comune nu doar pe partea de alimentare cu electicitate, dar si in ceea ce priveste navigatia pe Dunare si tranzitul rutier si feroviar intre Romania si Bulgaria. Cei doi ministri au convenit asupra continuarii dialogului pe aceasta tema, avand in vedere ca ultima intalnire a Comisiei mixte romano-bulgare, creata in acest scop in anul 2011, a avut loc in 2014.

Ministrul Petcu i-a propus omologul sau bulgar ca ambele state, alaturi de alti membri ai Uniunii Europene, sa aiba un punct de vedere comun asupra legislatiei comunitare in domeniul reducerii emisiilor de carbon. Avand in vedere pregatirile pentru preluarea, de catre Romania si Bulgaria, a presedintiei Consiliului Comisiei Europene, in 2019, un punct de vedere comun al tarilor in care energia produsa in termocentralele pe cabune acopera cote importante in mixul energetic ar intari pozitia acestora in relatia cu Comisia Europeana.

Cei doi ministri au convenit ca Romania si Bulgaria vor solicita impreuna o perioada de tranzitie mai lunga, cumulata cu un plan national de investitii in aceasta industrie.

"Am incercat sa acoperim, cu ocazia acestei intalniri, toate proiecte potentiale de cooperare intre doua tari care cred ca au un interes comun in asigurarea securitatii energetice in Balcani, o zona care poate fi oricand vulnerabila daca nu gasim impreuna cele mai bune strategii si nu cautam sa exploatam potentialul nostru comun. Cred ca trebuie sa facem tot ce putem sa punem punct izolarii energetice a tarilor noastre", a mai spus ministrul Toma Petcu.

Vizita ministrului Petcu in Bulgaria a fost ocazionata de cea de a sasea intalnire a Grupului de lucru pe energie bulgaro-roman. Intalnirea s-a concretizat prin semnarea unei minute de catre Secretarul de Stat Robert Tudorache, iar din partea Bulgariei de catre Ministrul Adjunct al Energiei, Zhecho Stankov.