A doua companie dupa Romgaz care a anuntat ca Ministerul Energiei i-a cerut sa vireze bani la bugetul statului sub forma de dividende speciale este Conpet, transportatorul de titei din Romania. Aceasta a informat luni investitorii ca va convoca in perioada imediat urmatoare Adunarea Generala a Actionarilor pentru a aproba solicitarea ministerului. Reamintim ca Romgaz trebuie sa aprobe rapid, la solicitarea Ministerului Energiei, distribuirea sumei de 750 milioane de lei, sub forma de dividende. Aceste solicitari apar la scurt timp dupa ce fostul sef al Fiscului, Gelu Stefan Diaconu, il acuza pe Ministrul Finantelor, Ionut Misa, ca "suna personal la sefii companiilor de stat sa faca rost de cateva sute de milioane de lei".

Ionut MisaFoto: Agerpres

"In conformitate cu art. 122 din Legea nr. 24/ 2017, societatea CONPET S.A. informeaza actionarii si publicul investitor in legatura cu solicitarea primita din partea Ministerului Energiei - in numele Statului Roman, care este actionar majoritar al societatii CONPET S.A. (detinator al unui numar de 5.083.372 actiuni, reprezentand 58,7162 % din capital social), cu privire la convocarea de indata a Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor, avand ca principal punct pe ordinea de zi aprobarea distribuirii sumei de 85 milioane lei, sub forma de dividende, in temeiul prevederilor art. II si art. III din O.U.G. nr. 29/ 2017, catre actionarii societatii, proportional cu participarea acestora la capitalul social al societatii. Avand in vedere aceasta solicitare, Consiliul de Administratie al societatii CONPET S.A. va convoca Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor in perioada imediat urmatoare", se arata in anuntul Conpet.

Anuntul Conpet apare in contextul in care Romgaz a trimis vineri un comunicat surprinzator pentru investitori: Consiliul de Administratie al societatii va convoca in perioada imediat urmatoare o sedinta AGA in care va fi discutata o solicitare primita din partea Ministerului Energiei, in calitate de actionar majoritar, de a aproba rapid distribuirea sumei de 750 milioane de lei, sub forma de dividende. Statului i-ar reveni 525 milioane de lei din aceasta suma, iar restul actionarilor minoritari. Este vorba de un dividend special. Anul acesta a distribuit deja 925 milioane de lei dintr-un profit de 1 miliard de lei obtinut in 2016.

Nu este exclus ca in perioada urmatoare si alte companii de stat sa faca astfel de anunturi.

"Pentru informarea corecta a dvs., aflati ca, de la inaltimea functiei sale, ministrul Misa, personal, a sunat in disperare de cauza la sefii companiilor nationale pentru "a face rost" de cateva sute de milioane de lei din restul de lichiditati anemice ramase la dispozitia acestora, dupa ce anterior li se "confiscasera" deja rezevele. Dupa ce au pus in pericol dezvoltarea tarii prin strangularea investitiilor publice, fragilizeaza viitorul companiilor emblematice ale statului roman: Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica...", scria in urma cu cateva zile Gelu Stefan Diaconu, pe contul sau de Facebook.

Reamintim ca vineri, Ministerul Finantelor a publicat proiectul de Ordonanta de urgenta care arata ca veniturile bugetului de stat pe anul 2017 se diminueaza pe sold cu suma de 1,3265 miliarde lei, iar cheltuielile se diminueaza, pe sold, cu suma de 347,7 milioane lei.

Mai citeste si: