Transgaz si Transelectrica informeaza ca banii vor fi scosi din conturile "alte rezerve" si "rezultatul reportat". Aceasta in conditiile in care toate companiile de stat au distribuit deja dividende din profitul pe anul trecut. In urma unui memorandum al Guvernului, companiile au fost obligate sa distribuie sub forma de dividende peste 90% din profit. Guvernul a pus ochii si pe rezervele pe care companiile le detin, in conditiile in care incasarile la bugetul de stat sunt mult sub cele estimate. Astfel, Guvernul spera sa poata acoperi majorarile de salarii in sectorul bugetar.
"In conformitate cu prevederile art. 122 alin. (1) din Legea 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, SNTGN Transgaz SA informeaza pe toti cei interesati asupra faptului ca Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, in calitate de actionar majoritar, in numele statului, al SNTGN Transgaz SA, a solicitat convocarea unei Adunari Generale Ordinare a Actionarilor, avand pe ordinea de zi aprobarea distribuirii sub forma de dividende a sumei de 171 milioane lei din sumele existente in soldul la 31.12.2016 al conturilor 'alte rezerve' si 'rezultatul reportat', a informat miercuri Transgaz.
De asemenea, Transelectrica la "solicitarea actionarului Statul Roman reprezentat prin Ministerul Economiei, detinator a 43.020.309 actiuni reprezentand 58,6882% din capitalul social al Companiei" Adunarea generala ordinara a actionarilor in data de 16 octombrie 2017. Pe ordinea de zi se afla "Aprobarea dividentului brut pe actiune la valoarea de 2,33 lei /actiune, platibil actionarilor inregistrati la data de inregistrare 01 noiembrie 2017, ex-date 31 octombrie 2017, in conformitate cu solicitarea actionarului Statul Roman, reprezentat prin Ministerul Economiei, privind distribuirea sub forma de dividende a sumei de 170.796.320,86 lei, din sumele existente in soldul la 31 decembrie 2016 al conturilor 'Alte rezerve' si 'Rezultatul reportat'. Data platii dividendelor va fi 22 noiembrie 2017.
In perioada urmatoare, este posibil ca toate companiile de stat profitabile sa faca astfel de anunturi.
"Pentru informarea corecta a dvs., aflati ca, de la inaltimea functiei sale, ministrul Misa, personal, a sunat in disperare de cauza la sefii companiilor nationale pentru "a face rost" de cateva sute de milioane de lei din restul de lichiditati anemice ramase la dispozitia acestora, dupa ce anterior li se "confiscasera" deja rezevele. Dupa ce au pus in pericol dezvoltarea tarii prin strangularea investitiilor publice, fragilizeaza viitorul companiilor emblematice ale statului roman: Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica...", scria in urma cu cateva zile Gelu Stefan Diaconu, pe contul sau de Facebook.
Reamintim ca vineri, Ministerul Finantelor a publicat proiectul de Ordonanta de urgenta care arata ca veniturile bugetului de stat pe anul 2017 se diminueaza pe sold cu suma de 1,3265 miliarde lei, iar cheltuielile se diminueaza, pe sold, cu suma de 347,7 milioane lei.
Mai citeste si:
- Cum vrea sa rezolve Guvernul problema incasarilor mici la buget cu banii companiilor de stat
- Ministerul Energiei vrea sa forteze Romgaz sa vireze la bugetul statului peste 500 milioane de lei, cu patru luni inainte de finalul anului
- Ministerul Energiei obliga si Conpet sa vireze bani la bugetul statului, dupa Romgaz
Dupa ce rezolva cu justitia, mai vad ei. Cu procurorii si judecatorii in subordinea partidului pot sicana oricind vor opozitia, pot cistiga alegeri din pix, modificind legile electorale, etc. Deci nu mai coteaza ca nu vor fi bani de marit salarii, pornesc tiparnita BNR si rezolva.
Nenorocire mare: companiile de stat din Romania au profit, in conditiile in care JUMATATE DIN BANCILE din Romania nu au profit...de cel putin cinci anisori.
- Al doilea lucru nasol, chiar intolerabil se pare, e ca profitul se duce in bugetul de stat AL ROMANIEI ! Nu in buzunarele privatilor. Aici, asta e chiar dublu nasol !
Deci nasol de tot !
Daca stau mai bine sa ma gandesc, daca ar fi conduse de "geniile" din jurul programului din scoarta in scoarta sigur nu ar avea profit.
Daca de exemplu pe la iarna se termina gazul stocat de Transgaz ce o sa mai zica "geniile" cand raspunsu la intrebarea "De ce nu ati stocat mai mult?" o sa fie "Si cu ce bani sa-l cumparam, ca ne-ati luat tot profitul! Importam dar creste pretu' ca e mai scump pe timp de iarna".
Genii ce sa mai zic!
Apropos de alta idee din postarea precedenta, idee pe care vad ca te feresti si sa o injuri: profitul bancilor.
Spune-mi o a doua tara din lume spre care Romania aspira (Nu Zambia, nu cred ca asta-i modelul!) unde JUMATATE DIN BANCI AU PROFIT ZERO. Si asta, nu de ieri de azi, ci de 5-7 anisori. Si nu e criza economica!
Dupa ce lamuresti partea a doua, aia cu bancile - in caz ca ai uitat iar - trecem mai departe si injuram impreuna monopolurile de stat care returneaza profitul la Buget.
"Băncile locale au reuşit să urce pe primul loc în topul celor mai profitabile din Europa, rata rentabilităţii capitalurilor (ROE) situându-se la 15,6% la finalul primului trimestru din acest an, de două ori peste media europeană, potrivit statisticilor Autorităţii Bancare Europene (EBA)."
Asta dupa criterii obiective, calculate la nivel european de experti, nu dupa "brain bart"urile lui Tudose.
Da' voi astia spalati pe creier la antene si reteveuri traiti in lumea voastra paralela cu realitatea. Voi inghititi pe nemestecate toate rahaturile livrate de ciuma rosie si acolitii lor stind la crinsma si bind pe caiet in asteptarea ajutorului social.
Dar ti-am zis nu sunt parereolog!
2. Da, asta e un lucru extrem de nasol, mai ales cind dividendele sunt platite in avans, inainte de a sti cit e profitul. Si mai ales daca dividendele alea se dcuc pe mariri de pensii. Profitul ala ar trebui sa se duca 80% in investitii, in lucrari de mentenanta, nu in consum. Ia cauta pe google cu cit au scazut investitiile Transgaz pe partea de mentenanta in 2017. Si peste 2-3 ani ne vom mira de ce incep sa apara scurgeri de gaze sau explozii pe ici pe colo.
"The problem with socialism is that you eventually run out of other people's money"
merita ascultata: https://www.youtube.com/watch?v=rgBPybvoKqA (vorbeste inclusiv despre fiscalitate
alte replici celebre pentru socialisti: https://www.youtube.com/watch?v=okHGCz6xxiw
Cand ne-om pricopsi si noi cu o Margareta din asta?
Si ei :
- cer dividente anticipat
- baga accize,
- vorbesc cu FMI, Banca Mondiala
- amana alte cresteri promise de salarii
===================
Matale spui in subtext ca DEJA au fost facute niste cresteri de salarii, nu?
Eu zic ca-i mai bine decat scaderea cu 25% sau inghetarea lor, practicata de altii, ce zici?
Vine guvernoiu' PSDragnea, pune pistolul la capul companiilor si le jefuieste de bani.
Un astfel de comportament imbecil va duce la economie neagra, stoparea oricaror investitii si, pe termen lung, subminarea economiei nationale.
Pentru asa ceva Ceausescu a fost impuscat. Cei ce fac acum asta ce ar merita?
Cat despre investitii sa nici nu mai pomenim...
Cum era chestia aia in comunism ... "si la fiecare dupa necesitati". Hmm, necesitatile lor ca a nostre nu conteaza.
"Colectarea forţată a dividendelor de la companiile de stat majorează veniturile nefiscale cu 2 miliarde de lei." 750 mil vin de la SNG. Restul de 1.250 mil. de la altele. Probabil încă vreo 750 mil. de la SNN.
Bonus pt. pensii si salariile buJetarilor,taxa unică pe activele bancare de 0,5%. !!!
PS. Asta-i asa, de aperitiv, pana cand o sa i se serveasca pe tava Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii !