Transgaz, compania nationala de transport al gazelor, si Transelectrica, transportatorul national al energiei electrice, au anuntat ca Ministerul Economiei le-a cerut sa vireze fiecare cate 171 milioane de lei actionarilor sub forma de dividende. Reamintim ca zilele trecute, Romgaz a anuntat ca trebuie sa aprobe rapid, la solicitarea Ministerului Energiei, distribuirea sumei de 750 milioane de lei, sub forma de dividende. In aceeasi situatie este si Conpet. Aceste solicitari apar la scurt timp dupa ce fostul sef al Fiscului, Gelu Stefan Diaconu, il acuza pe Ministrul Finantelor, Ionut Misa, ca "suna personal la sefii companiilor de stat sa faca rost de cateva sute de milioane de lei".

Retea TranselectricaFoto: Transelectrica.ro

Transgaz si Transelectrica informeaza ca banii vor fi scosi din conturile "alte rezerve" si "rezultatul reportat". Aceasta in conditiile in care toate companiile de stat au distribuit deja dividende din profitul pe anul trecut. In urma unui memorandum al Guvernului, companiile au fost obligate sa distribuie sub forma de dividende peste 90% din profit. Guvernul a pus ochii si pe rezervele pe care companiile le detin, in conditiile in care incasarile la bugetul de stat sunt mult sub cele estimate. Astfel, Guvernul spera sa poata acoperi majorarile de salarii in sectorul bugetar.

"In conformitate cu prevederile art. 122 alin. (1) din Legea 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, SNTGN Transgaz SA informeaza pe toti cei interesati asupra faptului ca Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, in calitate de actionar majoritar, in numele statului, al SNTGN Transgaz SA, a solicitat convocarea unei Adunari Generale Ordinare a Actionarilor, avand pe ordinea de zi aprobarea distribuirii sub forma de dividende a sumei de 171 milioane lei din sumele existente in soldul la 31.12.2016 al conturilor 'alte rezerve' si 'rezultatul reportat', a informat miercuri Transgaz.

De asemenea, Transelectrica la "solicitarea actionarului Statul Roman reprezentat prin Ministerul Economiei, detinator a 43.020.309 actiuni reprezentand 58,6882% din capitalul social al Companiei" Adunarea generala ordinara a actionarilor in data de 16 octombrie 2017. Pe ordinea de zi se afla "Aprobarea dividentului brut pe actiune la valoarea de 2,33 lei /actiune, platibil actionarilor inregistrati la data de inregistrare 01 noiembrie 2017, ex-date 31 octombrie 2017, in conformitate cu solicitarea actionarului Statul Roman, reprezentat prin Ministerul Economiei, privind distribuirea sub forma de dividende a sumei de 170.796.320,86 lei, din sumele existente in soldul la 31 decembrie 2016 al conturilor 'Alte rezerve' si 'Rezultatul reportat'. Data platii dividendelor va fi 22 noiembrie 2017.

In perioada urmatoare, este posibil ca toate companiile de stat profitabile sa faca astfel de anunturi.

"Pentru informarea corecta a dvs., aflati ca, de la inaltimea functiei sale, ministrul Misa, personal, a sunat in disperare de cauza la sefii companiilor nationale pentru "a face rost" de cateva sute de milioane de lei din restul de lichiditati anemice ramase la dispozitia acestora, dupa ce anterior li se "confiscasera" deja rezevele. Dupa ce au pus in pericol dezvoltarea tarii prin strangularea investitiilor publice, fragilizeaza viitorul companiilor emblematice ale statului roman: Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica...", scria in urma cu cateva zile Gelu Stefan Diaconu, pe contul sau de Facebook.

Reamintim ca vineri, Ministerul Finantelor a publicat proiectul de Ordonanta de urgenta care arata ca veniturile bugetului de stat pe anul 2017 se diminueaza pe sold cu suma de 1,3265 miliarde lei, iar cheltuielile se diminueaza, pe sold, cu suma de 347,7 milioane lei.

Mai citeste si: