Energia tranzactionata pe platforma bursiera destinata populatiei este mai scumpa cu 45% pentru trimestrul patru
Licitatiile pentru trimestrul IV de pe Platforma Centralizata pentru Serviciul Universal (PCSU), de unde furnizorii cumpara energie pentru populatie, au avut loc pe 12 si 13 septembrie.
Ele s-au incheiat la pretul de 267 de lei pe MWh pentru perioada de varf de consum, respectiv orele 18:00 - 22:00, la pretul de 254 de lei pe MWh pentru intervalul orar 7:00- 24:00 si la pretul de 230 de lei pentru intervalul 1:00- 24:00.
Aceste preturi sunt comparabile cu cele de pe piata spot (Piata pentru Ziua Urmatoare) din ultima perioada si chiar mai mari decat pretul energiei cu livrare joi, 14 septembrie, care este de 249 de lei pe MWh pentru orele de varf de consum si 199 lei pentru gol de consum, cu o medie de 224 lei pe MWh.
Licitatia pentru trimestrul al III-lea a fost suspendata, insa, fata de trimestrul al II-lea al anului, preturile de acum sunt cu 45% mai mari pentru toate intervalele orare. Si fata de trimestrul IV 2016, preturile de acum sunt mai mari cu pana la 46%.
Piata Centralizata pentru Serviciul Universal este platforma de unde furnizorii de ultima instanta, adica cei traditionali, cumpara energia pentru consumatorii casnici, prin licitatii trimestriale, cu preturi minime si maxime stabilite de ANRE.
In urma cu o saptamana, Victor Ionescu, directorul general al OPCOM, declara ca licitatia pe PCSU ar putea fi din nou suspendata, intrucat ofertele nu acopereau la acel moment cererea la varf de consum.
"Regulamentul este foarte clar: sigur ca exista riscul ca aceasta licitatie sa nu se deruleze, in conditiile in care ofertele nu acopera cererea si sunt prevazute in regulament limitele care ar putea conduce la aceasta situatie", a spus Ionescu.
Reamintim ca dupa suspendarea licitatiei pentru al treilea trimestru, premierul Mihai Tudose a cerut Parlamentului sa ancheteze Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei. De asemenea, ministrul energiei Toma Petcu a afirmat ca ANRE nu a oferit explicatii pentru decizia de a anula licitatiile pe piata centralizata pentru serviciul universal, pentru achizitia de energie de catre furnizorii de ultima instanta. "Ce am vazut si noi din comunicatul lor, pentru ca direct nu au comunicat niciodata Ministerului Energiei. Nici nu au sarcina sa o faca, dar nu au justificat niciodata semnele de intrebare pe care noi le-am ridicat', a spus Toma Petcu. In realitate, ANRE a transmis pe 4 iulie un raport privind posibile cauze ale cresterilor de pret, atat catre Ministerul Energiei, cat si Guvernului.
Comitetul de reglementare al ANRE a suspendat pe 8 iunie 2017 pana pe 10 august organizarea sesiunilor de licitaţii simultane cu preţ descrescător pe piaţa centralizată pentru serviciul universal. ANRE motiva decizia prin faptul ca era un volum limitat al ofertelor pentru sesiunea de licitatie. Astfel, ANRE a trimis furnizorii de ultima instanta (Electrica, ENEL, CEZ, E.ON) sa achizitioneze energie electrica in conditii de piata, de pe toate pietele centralizate administrate de catre OPCOM, inclusiv de pe PZU unde preturile pot fi mai mari. Insa, in acea mare parte, tranzactiile s-au concentrat pe PZU, producatorii preferand aceasta piata care este speculativa si mai putin transparenta.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Preturi duble pe piata interna, exporturi de electricitate cu 60% mai mari ?
Trista situatia cu energia regenerabila,unde investitiile statului au lipsit cu desavarsire, dar cele ale privatilor au fost suportate o perioada de catre consumatori. Iata insa ca nici aceasta ecuatie nu mai functioneaza, atata timp cat modificarea legislatiei a adus multi producatori din regenerabila,in pozitia insolvabilitatii sau chiar falimentului.
Altii de langa noi cum ar fi Ungaria,vor devenii in scurt timp hub regional energetic prin proiectului Paks.
Gazul "vine " tare in urma KWatului,prin faptul ca producatorii interni isi pot stabilii preturile de vanzare a gazelor din productia interna la o valoare apropiata pretului gazelor naturale din import, ceea ce poate genera efecte dramatice in piata gazelor naturale.
Pretul gazelor naturale din import este stabilit printr-un mecanism care are in vedere corelarea cu pretul petrolului (media pe ultimele 9 luni) si cursul leu/dolar USD.
Perspectivele sunt "reci "pentru sezonul rece 2017-2018, datorita prognozelor privind pretul de import al gazelor naturale, care in absenta unui pret corect al gazului din productia interna, rezultat al cererii si ofertei intr-o piata lichida si functionala va ramane singurul pret de referinta pe piata gazelor naturale,!!!!
2. PSD-ul strange bani din toate companiile de stat pentru a plati pensiile si salariile. Evident ca de la Tarom care are datorii nu are ce cere si baga mana in buzunarul companiilor din sectorul energetic.
3. Preturile per bursa PCSU cresc cu 45% si acum contributia la bugetul de salarii si pensii o platesc si consumatorii casnici.
Asta se cheama prostie bolsevica. Un mafiot cu un IQ subunitar de sobolan cu scoala kaghebista, era convis ca guvernul tehnocrat al lui Ciolos ii va lasa 10 miliarde de cheltuit cum vrea mustata lui de condamnat penal. Cand s-a trezit fara cele 10 miliarde, planul lui de a mari salariile si pensiile parea distrus, dar cum talentul lui cel mai important e FURATUL, nu i-a fost greu sa gaseasca o solutie folosind cei doi minuscului neuroni pe care ii are pentru a face rost de bani.