Litrul de benzina si motorina s-a scumpit azi-noapte cu 16 bani, dupa ce s-au majorat accizelor, potrivit TVR. Pretul carburantilor a crescut chiar si inainte de majorarea accizelor. De la 1 octombrie, preturile vor creste cu inca 16 bani. Premierul Mihai Tudose spusese in urma cu cateva zile ca daca benzinarii scumpesc carburantii, "e problema lor". Insa pana de curand, premierul a tot repetat ca majorarea accizelor la combustibili nu va duce la cresterea pretului benzinei si motorinei.

Carburanti mai scumpiFoto: AGERPRES

Scumpirile sunt inevitabile dupa majorarea accizei, spun benzinarii.

"Este clar ca de maine preturile se vor mai scumpi pe inca atat cat s-au scumpit in zilele de cand a fost anuntata aceasta chestiune", a declarat pentru Stirile TVR Ioan Tache, de la Asociatia Benzinarilor Independenti.

Preturile carburantilor au crescut deja de 3 ori in ultimele doua saptamani, de cand guvernul a anuntat majorarea accizelor.

La unele benzinarii din Capitala, cel mai ieftin sortiment de benzina a atins deja pragul de 4,9 lei pe litru. O diferenta de peste 20 de bani pe litru fata de acum doua saptamani.

Inca de luna trecuta producatorii avertizau ca scumpirile se vor resimti in toata economia.

Pe 9 august, Mihai Tudose a spus ca au loc discutii cu reprezentantii companiilor care vand benzina si motorina astfel incat consumatorii sa nu fie afectati si a precizat ca introducerea accizei era necesara pentru lucrarile majore de infrastructura. ''Ia sa vedem, daca o punem la loc (acciza - n.r.) cresc? Eu cred ca nu vor creste. Totusi perioada aia de romantism cand faceau ce voiau pe aici s-a cam inchis'', a afirmat seful Guvernului, pe 9 august, la RTV. Ulterior, a spus in mai multe randuri ca nu se vor scumpi carburantii.

Pe 12 septembrie, intrebat de ziaristi marti cum vede faptul ca pretul carburantilor la pompa a inceput sa creasca dupa anuntul de crestere a accizei, premierul Mihai Tudose a spus ca "E problema lor, nu?". Ziaristii au replicat, spunand ca "e si problema noastra".