Prima decizie majora luata de Gheorghe Simon, noul ministru al economiei, a fost schimbarea unor membri din Directoratul Transelectrica. Mandatul acestora expira, insa decizia a fost sa nu mai fie prelungite, fiind inlocuiti cu Florin Cristian Tataru, Dan Valeriu Ardelean si Andreea Georgiana Florea. Niciunul dintre acestia nu are experienta in domeniul energetic. Ba mai mult, Florin Cristian Tataru este un politician controversat din Maramures, de unde este si actualul ministru, fiind acuzat in trecut de rapirea unui om si amenintarea acestuia cu pusca.

Retea TranselectricaFoto: Transelectrica.ro

UPDATE Andreea Georgiana Florea este sotia primarului sectorului 5, Daniel Florea. In conditiile in care sotia sa lucra la ASF, acesta a castigat in 2013 prin casa sa de avocatura peste 3 milioane de lei din contracte cu firme de asigurari.

Florin Cristian Tataru (50 de ani) a fost deputat PSD de Maramures in doua legislaturi (2008-2012 si 2012-2016). In prezent este director economic al Directiei Silvice Maramures. Aceeasi functie a detinut-o si inainte de a fi ales deputat. A studiat la Academia de Studii Economice Bucuresti. Tataru a fost implicat intr-un mare scandal, fiind acuzat, in 1998, de rapire. Un articol din Evz arata ca in acel an, Tataru si un asociat al sau la firma Nordia Trade Group au rapit un inginer, din cauza unor neintelegeri, l-au dus in padure si i-au bagat teava unei pusti in gura. Dosarul penal deschis in acest caz a fost inchis deoarece partile implicate "au cazut la pace". Vezi aici amanunte. Reamintim ca noul ministru al economiei este vicepresedintele PSD Maramures.

Dan Valeriu Ardelean (48 de ani), din Oradea, este consultant in proiecte de amenajari interioare. In prezent este director in cadrul SC DAV Project& Consulting SRL. A studiat la Universitatea de Vest, Timisoara.

Andreea Georgiana Florea (37 ani) a lucrat in perioada aprilie 2015- iulie 2017 la Autoritatea de Supraveghere Financiara, fiind responsabil cu educatia financiara. In perioada 2012- aprilie 2015 a fost director adjunct in cadrul Institutului de Management in Asigurari, iar intre 2008 si 2012 a fost director in cadrul Bancii Romanesti. Are studii la Universitatea Romano- Americana, Facultatea de Relatii Comercial Bancare Interne si Internationale. Potrivit Replicaonline.ro, sotul sau Daniel Florea, care acum este primarul Sectorului 5, a castigat 3.012.211 lei net, in 2013, de pe urma societatii sale de avocatura, Societatea Civila de Avocati Daniel Florea si Asociatii. Cele mai multe contracte erau cu firme de asigurari si un fond din subordinea ASF. Vezi aici detalii.

Cei inlocuiti sunt Constantin Vaduva si Octavian Lohan, cel din urma avand o experienta vasta in domeniul energetic si detinand multi ani la rand functii de conducere in Transelectrica. Un al treilea post era vacant. Pentru presedintele Directoratului, Corina Popescu, si un alt membru, Mircea Modran, au fost prelungite mandatele cu patru luni.

Decizia a fost luata vineri de catre Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, insa la solicitarea noului ministru al economiei, potrivit surselor HotNews.ro. Ministerul Economiei este actionar majoritar al Transelectrica. Mandatele noilor membri ai Directoratului sunt provizorii, pe o perioada de 4 luni incepand cu data 17 septembrie 2017, cu posibilitate de prelungire pentru inca doua luni.

Gheorghe Simon a preluat functia de ministru pe 12 septembrie dupa ce Mihai Fifor a fost trecut la Ministerul Apararii. Simon este deputat PSD de Maramures, fiind si vicepresedintele PSD Maramures din 2010.

Potrivit unui articol al Gazetei de Maramures din 2006, Gheorghe Simon a fost cercetat pentru furt, alaturi de doi frati din clanul Horjenilor, cand era consilier judetean in Maramures. Simon a fost acuzat ca a furat un TAF, utilaj de transportat lemne. Atunci, Simon s-a aparat spunand ￯nu-mi sta in caracter sa fur TAF-uri￯.

Publicatia locala ZiarMM.ro scria in aprilie 2013 ca un consilier local social-democrat din Viseu, Adi Filip, ii acuza pe primarul Vasile Coman si pe deputatul Gheorghe Simon ar fi primit spagi din partea unui director tehnic in cadrul Directiei Silvice Maramures, pentru a-si pastra postul.

Vezi Cine este Gheorghe Simon, noul ministru al economiei: Activitatea sa politica nu indica nicio preocupare reala pentru zona economica si nu il recomanda pentru postul de ministru al economiei