OMV Petrom a anuntat luni demararea unei noi campanii de foraj in Marea Neagra, in apele de mica adancime din cadrul blocului Istria. In cadrul acestei campanii vor fi forate patru sonde noi: trei sonde in zacaminte existente si o sonda de explorare, informeaza compania.

"Desi zacamintele offshore din Marea Neagra au un istoric de productie de 30 de ani, ele continua sa furnizeze o parte importanta din productia totala a grupului. Prezenta campanie de foraj este in linie cu strategia noastra de a exploata la maximum potentialul portofoliului nostru cheie si de a produce cat mai eficient pentru a gestiona declinul natural al productiei", a declarat Peter Zeilinger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea Upstream.

Campania de foraj include saparea a doua sonde pana la sfarsitul acestui an si a altor doua sonde pana la mijlocul anului 2018, cu investitii estimate la aproximativ 70 milioane de euro. Sondele sunt planificate a fi forate la adancimi de pana la 2.000 metri sub nivelul marii.

In prezent, OMV Petrom are operatiuni de explorare, dezvoltare si productie in apele de mica adancime (blocul Istria) si operatiuni de explorare in parteneriat cu ExxonMobil in apele de mare adancime (Neptun Deep). Potrivit OMV Petrom, productia de titei si gaze din apele de mica adancime (blocul Istria) este de circa 30.000 bep/zi, reprezentand circa 18% din productia grupului in Romania. Productia anuala de titei si gaze provenita din Marea Neagra este echivalenta cu cea necesara pentru a incalzi 1 milion de gospodarii timp de un an sau pentru a face plinul la 4,4 milioane de autoturisme. Productia provine din cinci zacaminte aflate in exploatare: Lebada Est (descoperit in 1979), Lebada Vest (descoperit in 1984), Sinoe (descoperit in 1988), Pescarus (descoperit in 1999) si Delta (descoperit in 2007).