Gazele livrate consumatorilor casnici se vor scumpi cu circa 6% de la 1 octombrie
"Din punctul de vedere al evolutiei preturilor pe bursa, tranzactiile desfasurate de la 1 aprilie pana acum au avut o medie in jurul valorii din calendarul de liberalizare pe care Romania il avea angajat din anul 2011 cu Comisia Europeana, Banca Mondiala si Fondul Monetar International, respectiv de 72 lei pe MWh. Au fost tranzactii si la 68 de lei, si la 69 de lei, iar, prin absurd, daca nu ar fi existat Ordonanta 64 (privind liberalizarea pretului de productie al gazelor), ar fi trebuit sa respectam calendarul unde pretul reglementat pentru producatorii de gaze din Romania era la 78 de lei, pret care se duce mult peste ofertele de gaz proaspat din import", a spus Calota.
Incepand cu data de 1 aprilie 2017, pretul gazelor de productie interna a fost liberalizat. Dupa cateva saptamani de discutii legate de o posibila amanare a liberalizarii preturilor la gazele din productia interna, destinate consumatorilor casnici, Guvernul a decis pe 30 martie sa fie respectat termenul de 1 aprilie 2017, conform OUG 64/2017, au decarat pentru HotNews.ro surse guvernamantale. Comisia pentru Industrii din Camera Deputatilor a insistat pentru amanarea acestui termen cu inca 6 luni si chiar au fost discutii in acest sens la nivelul Comisiei Europene, insa nu au fost gasite motive serioase pentru care sa nu se produca liberalizarea incepand cu 1 aprilie.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Adica, in traducere romaneasca, eu consum 2 pui /zi, vecinul nu manaca pui, dar in medie, consumam 1 pui /zi!
Dar daca pe langa sistemul de incalzire cu gaz am adauga si pompe de caldura (aer-aer sau aer-apa) am putea ca incalzirea sa o facem ieftin, mai ieftin decat cu gazul cu energie electrica. Iarna nu sunt doar -30 grade celsius, cand o pompa aer aer merge cu cop de 1. De fapt -30 de grade sunt doar cateva nopti, maxim o luna. In restul din cele 180 de zile de incalzire temperaturile sunt mai blande si cop-ul pompelor aer-aer este spre 3-4. Pe langa asta pompele aer-aer pot face si frig in casa vara si avem 2-3 luni in care s-ar putea folosi aerul conditionat in Romania. Daca s-ar permite ca pe un bloc cu suprafata construita 400 mp sa puna pe acoperis fotovoltaice acei 400mp ar produce cam 13.500kwh pe apartament pe an. Din care macar 6000kwh ar fi folositi (vara, primavara, toamna, mai putin iarna).
Iata in ce ar putea ajuta primariile nu in furat bani din panselute!
la noi infrastructura deja suporta modul asta de furnizare a energiei. costurile trecerii pe ceva mai exotic depasesc cu mult valoarea imobilelor pentru care se executa. mai simplu, dat jos si construit mai eficient. dar vorbim povesti.
si daca totusi s-ar face, cine plateste investitiile astea? blocurile de pe timpul lui nea nicu is iesite de mult din garantie. pe proprietari abia daca ii convingi sa repare instalatiile de apa si canal. ce facem cand vine vorba de structura de rezistenta si alte lucrari de mentenanta? sau noi asteptam sa pice blocurile pe oameni ca sa facem ceva?
1. Izolate cu un 10-20 cm dar nu de polistiren, ci vata minerala ca sa nu ia foc precum in UK
2. Pompele de caldura si le pot pune individual cei care isi permit
3. Fotovoltaice isi poate pune fiecare apartament, dar pentru a usura viata nu se mai cer aprobari de la fiecare vecin, eventual doar o atestare ca la 200km/h vant fotovoltaicul va ramane acolo, nu va zbura in capul nimanui. De acolo isi trage fir pana la apartamentul lui printr-o teava comuna a blocului.
Ideea este ca sunt sisteme redundante care vor face populatia mult mai pregatita la ce urmeaza pe planeta, in general. Pica des curentul electric centralizat? Pai blocul preia in secunda 2. Nu mai dau gaz rusii ca s-a imbatat putin aseara? Pai in secunda 2 incalzesc cu pompa de caldura. Pica curentul si gazul in acelasi timp. Pai macar am curent electric sa fac 10 grade celsius si sa nu-mi inghete apa in tevi, poate am si un cort scoica pentru -40grade in care sa dorm. Poate am o baterie de back-up care ma tine o zi si cu pompa de caldura in functiune.
Daca nu se implementeaza la bloc unde stau 95% dintre oraseni, ca de bine sau de rau cei la tara sunt autosuficienti si off the grid, vor suferi multi si va fi catastrofa in viitor. Asa vad la un vecin ca trece cu brio prin pana de curent isi pune si vecinul. Apare competitie pe ceva sustenabil. Spre bine. Daca sustine si primaria macar sa nu bage bete in roate conteaza.
Iar termenele de garantie,,, sunt relative. Blocurile pot tine si 300 de ani asa cum sunt acum nu e necesar sa le strici. Cele care sunt bine construite, nu ma refer la cele cu bulina rosie, fara structura de rezistenta , facute in 1903.
Mi-au zis instalatorii că se merită în țările în care gazele nu se dau la consumatori casnici... gen Franța. Unde electricitatea e foarte ieftină. La noi... nu.
La fotovoltaice, costul inițial unui sistem care să-ți ducă o casă (cu backup de la rețea) ar fi cam de 10.000-12.000€. Pe an, pe factura electrică dau cam 1800RON. Dacă ar fi să-mi pun fotovoltaice, mi-aș recupera investiția în 30 de ani. Presupunând că nu mai am costuri de întreținere și că celulele îmi acoperă 100% consumul.
Fără granturi guvernamentale, energia alternativă nu e financiar fezabilă.
Apoi uiti ca gazele se scumpesc mult mai rapid decat energia electrica. Cifrele de care vorbesti tu deja nu mai sunt de actualitate desi gazele inca sunt de 2-3 ori mai ieftine decat energia electrica.
Asa ca daca energia se scumpeste exponential recuperarea se face mult mai rapid. Faci aceeasi greseala cu cei care se imprumuta cu 5% pe 30 de ani zicand ca platesc foarte putin in plus pentru a avea ceva rapid si se trezesc ca platesc de 2 ori si jumatate cheltuiala initiala pentru ca nu iau un considerare functia exponentiala.
Deci 1. O faci ca sa ai confort
2. in scurt timp va deveni si rentabil economic
”Mulțumim din inimă Partidului(bis)/Că-n-tro zi de săărbăătoaaare.../Ne-a lăsat cu ochii-n soare!”
Pentru neștiutori, Partidul = PCR-FSN-PDSR-PSD, aceeași mizerie!
intrebati parlamentarii, serviciile, alesii neamului din
primarii, gradatii din armata care nu au iesit din
unitati decat la aplicatii in cei maxim 20 ani de "lupta",
precum si imensa masa de pensionari speciali.
rusine psd, partid al nedreptatii si analfabetizare a Ro!
- crestere pret energie
- crestere pret carburant
- crestere euro
- crestere dobanzi (robor)
- deficit record