Comisia Europeana va depune tot efortul necesar ca proiectul gazoductului BRUA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria) sa continue, a declarat joi, la Bucuresti, comisarul european pentru energie si schimbari climatice, Miguel Arias Canete, la finalul reuniunii ministeriale a initiativei de cooperare regionala in Centrul si Sud-Estul Europei (CESEC) in domeniul energiei. "Este adevarat ca au fost anumite evenimente recente, dar prima faza are deja finantarea si va merge mai departe", a mai spus Canete facand referire la anuntul Ungariei din luna iulie ca nu va mai duce conducta BRUA pana in Austria.

Foto:

Canete a precizat ca BRUA este pentru Comisia Europeana un proiect important, care trebuie realizat.

Prezent la eveniment, ministrul energiei Toma Petcu a spus legat de BRUA ca toate tarile implicate au convenit ca va fi o interconectare pe ambele sensuri, "in toate cele patru state". "Inclusiv intre Ungaria si Austria s-a stabilit ca va fi aceasta interconectare pe reverse-flow si Austria si-a luat angajamentul ca va finaliza la termen faza intai. La fel si Ungaria si Bulgaria. Pentru faza a doua, toate cele patru state si-au asumat ca vor derula acest proiect si vor duce la final realizarea lui in parametrii stabiliti", a precizat Petcu. Acesta a precizat ca in acest sens a fost semnat joi, la Bucuresti, un memorandum de intelegere.

"Imi doresc ca BRUA sa demareze in acelasi timp in toate cele patru state, nu doar in Romania, ci si in Bulgaria, Ungaria si Austria. Mi-as dori ca BRUA sa se finalizeze, si faza intai, si faza a doua in acelasi timp. Altfel, obiectivul pentru care a fost aprobat si finantat acest gazoduct nu ar fi realizat. Ne-am asumat toti ministrii si Comisia Europeana acest lucru", a mai spus Petcu.

La reuniune au participat reprezentanti ai Comisiei Europene, Vicepresedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, responsabil de Uniunea Energiei, Comisarul pentru energie si schimbari climatice, Miguel Arias Canete si ministrii energiei din 9 State Membre UE si 8 State Parti Contractante ale Comunitatii Energiei, implicate in aceasta initiativa de cooperare regionala.

Reamintim ca in luna iulie, Ungaria a surprins Comisia Europeana si piata europeana a energiei printr-un anunt al operatorului national de transport de gaze, conforma caruia conducta BRUA, sustinut si finantat de Bruxelles, nu va mai ajunge pana in Austria. Gazele ar urma sa fie redirectionate catre Slovacia, Ucraina, Serbia si Croatia.

Proiectul BRUA este dezvoltat in contextul diversificarii surselor de alimentare cu gaze naturale a tarilor europene, cresterii securitatii alimentarii cu gaze naturale a Romaniei prin acces la noi surse, facilitarii accesului pietei din Centrul si Sud-Estul Europei la resursele de gaze naturale din regiunea Caspica. Proiectul va asigura: pe directia Bulgaria - o capacitate de transport in ambele sensuri de curgere de 1,5 mld.mc/an si, pe directia Ungaria - o capacitate de transport de 1,75 mld.mc/an in faza I si 4,4 mld.mc/an in faza II. In prezent Transgaz se afla in plin proces de implementare a fazei I a proiectului, beneficiind si de suportul financiar din partea Uniunii Europene, care aloca 179 milioane de euro.