Autoritatile nationale de reglementare in domeniul energiei nu trebuie subordonate vreunei entitati, ci trebuie sa fie independente, pentru ca pietele energiei sa functioneze corect, a transmis joi, la Bucuresti, Comisarul european pentru energie si schimbari climatice, Miguel Arias Canete. Acesta a precizat ca la nivelul Comisiei Europene este monitorizat modul in care statele membre ale UE isi indeplinesc obligatiile, conform legislatiei europene, in privinta asigurarii independentei autoritatilor de reglementare.

Arias CaneteFoto: Comisia Europeana

Reamintim ca la Bucuresti, Coalitia PSD- ALDE incearca sa obtina controlul total asupra Autoritatii Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), institutie independenta, folosindu-se de un instrument utilizat tot mai des in ultima perioada: infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta.

Potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro, concluziile anchetei sunt deja conturate, chiar daca ancheta nu a inceput inca: ANRE nu functioneaza bine, motiv pentru care au explodat preturile energiei pe bursa, si de aceea este nevoie de o lege care sa permita reorganizarea (destructurarea) autoritatii. Unele activitati (importante) ale institutiei vor fi preluate de catre Ministerul Energiei, iar ANRE-ul mai mic care va ramane va avea mai multi sefi, dar mai usor de schimbat decat acum. Acest plan ar urma sa fie pus in aplicare chiar daca pe 30 iunie 2017, Consiliul Reglementatorilor Europeni in domeniul Energiei (CEER) a recomandat statelor membre UE sa asigure independenta reglementatorilor din energie, fapt subliniat intr-o Carte Alba (vezi documentul atasat).

Pentru mai multe amanunte citeste: