Ucraina confirma disponibilitatea de a-si onora obligatiunile asumate fata de investitorii de la Combinatul de la Krivoi Rog, a declarat presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, intr-o conferinta de presa la Ujgorod. Printre tarile care asteapta compensatii din partea Ucrainei se numara si Romania, care cere restituirea unor investitii de un miliard de euro.

Iuscenko a subliniat ca se va ghida dupa doua principii. Primul – uzina trebuie sa functioneze conform destinatiei initiale, al doilea – in realizarea acestui proiect, toate angajamentele luate fata de parteneri vor fi luate in considerare, scrie agentia UNIAN.

Publicatia electronica ForUm aminteste, in context, ca la 30 octombrie 2007, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat dupa intrevederea cu presedintele Iuscenko ca Romania nu este interesata sa participe la terminarea lucrarilor de constructie, dar ca vrea banii inapoi.

Potrivit afirmatiilor sale, Romania nu doreste sa investeasca in acest combinat, intreaga industrie metalurgica a tarii a fost deja privatizata si de aceea nu mai este interesata, la nivel de stat, sa injecteze mijloace in asemenea intreprinderi.

In acelasi timp, nota mai departe ForUm, presedintele Basescu a precizat ca Romania este interesata ca Ucraina sa adopte orice decizie legata de combinat numai dupa consultatii cu partea romana. Basescu a aratat ca Romania este interesata de restituirea a celui aproximativ 1 miliard de dolari investiti.