"Gerhard Schröder rămâne în istorie ca fiind cel mai loial lider al Germaniei față de Moscova" – a spus Igor Siecin, președintele gigantului concern petrolier rus Rosneft, recomandându-l pe fostul cancelar al Germaniei în funcția de șef al consiliului directorilor marelui concern petrolier rus.

Vineri, acționarii concernului petrolier Rosneft, controlat de guvernul Rusiei, au ales noii membri ai consiliului directorilor concernului, indicați de autoritățile Rusiei, transmite ziarul polonez GAZETA WYBORCZA, citat de Rador. Printre ei este Gerhard Schröder, fost cancelar al Germaniei și fost lider al social-democrației germane SPD. Conform deciziei guvernului Rusiei, el va fi șeful consiliului directorilor Rosneft, preluând această funcție de la Andrei Belousov, consilierul președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

De trei ani, concernul Rosneft este cuprins în sancțiunile UE pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Președintele Rosneft, Igor Secin, unul din cei mai apropiați colaboratori ai lui Putin, a prezentat această numire ca un premiu pentru Gerhard Schröder.

"Fostul cancelar al Germaniei este un cunoscut politician european de mare autoritate, care se pronunță consecvent pentru colaborarea Germaniei și a Europei cu Rusia. A intrat în istorie ca fiind cel mai loial lider al Germaniei față de Moscova” – a spus Secin. A afirmat de asemenea că în timpul guvernării lui Gerhard Schröder economia Germaniei a fost înfloritoare. Secin a mai subliniat că grație demersurilor lui Gerhard Schröder au fost încheiate multe acorduri ale Rusiei cu Germania – ca acordul privind construirea prin Baltica a gazoductului Nord Stream. Prin aceste conducte, Gazprom furnizează gaz rusesc direct în Germania, ocolind traseele tradiționale de tranzit prin Polonia și Ucraina.

Acordul privind construirea Nord Stream a fost semnat în septembrie 2005 în prezența lui Gerhard Schröder și Vladimir Putin. Câteva zile mai târziu, SPD a pierdut în alegerile parlamentare și după această înfrângere Schröder a fost numit de Gazprom șeful consiliului directorilor consorțiului, care a construit gazoductul Nord Stream.

Secin a mai spus că intrarea lui Schröder în consiliul directorilor Rosneft va favoriza dezvoltarea afacerii internaționale a concernului rus și creșterea prezenței Rosneft în Europa.

Planul de numire de către guvernul Rusiei a fostului cancelar al Germaniei ca șef al Rosneft a fost dezvăluit în 13 august, în timpul campaniei electorale pentru Bundestag. Acest plan a fost criticat de majoritatea politicienilor germani, iar o parte din ei au suspectat că numirea a fost pusă de acord deja în iunie, în timpul întâlnirii la Sankt Petersburg a lui Putin și Schröder cu șeful diplomației germane, Sigmar Gabriel din SPD.

“Ceea ce face Schröder nu este normal” – a apreciat cancelarul Angela Merkel în programul ziarului “Bild”, iar șeful CSU creștin, Andreas Scheuer, a spus că “fostul cancelar s-a transformat în soldatul Rusiei”.

Cu toate aceste critici, Schröder nu a renunțat la noua funcție în Rusia. A afirmat că la Rosneft va avea grijă de securitatea energetică a Germaniei și Europei.

Acum un an, Gerhard Schröder a fost numit de Gazprom șeful consiliului directorilor firmei, care vrea să construiască prin Baltica unu nou gazoduct, Nord Stream 2 spre Germania.

În Rusia circulă speculații că fostul cancelar al Germaniei se poate ocupa acum de planul avantajos și pentru Rosneft privind forțarea proiectului noului gazoduct Baltic, criticat de statele Europei Centrale și de Parlamentul European, precum și de o parte a funcționarilor Comisiei Europene. Aceștia arată că construirea unei noi conducte baltice va duce la creșterea dependenței Europei de Gazprom.

Prevederile Uniunii nu permit monopolizarea accesului la gazoducte și aceste obiecții față de Nord Stream 2 pot slăbi, permițând și concernului Rosneft să benefizieze de noua conductă baltică, căci Rosneft visează să exporte gaz din zăcămintele sale. O parte din analiștii ruș cred că Schröder ar putea avea rolul de intermediar, care va negocia în această problemă un aranjament al Gazprom cu Rosneft și în felul acesta ar crește șansele ca Bruxelles-ul să dea undă verde pentru Nord Stream 2.

Deja la prima conferință după numirea în consiliul Rosneft, Schröder a sprijinit proiectul noii conducte baltice a Gazprom.

“Consider că guvernul federal (al Germaniei) sprijină până acum proiectul Nord Stream 2 în propriile sale interese. Cred că noul govern va arăta clar că acest proiect este cu adevărat în interesul Germaniei, pentru a realiza Nord Stream 2” – a spus Gerhard Schröder, citat de agenția rusă de presă Tass.

Fostul lider al SPD s-a pronunțat și pentru slăbirea sancțiunilor Uniunii impuse Rusiei în ramura energetică, susținând că ele sunt în interesul SUA, nu al Europei.

“Referitor la sancțiunile introduce de UE, din moment ce în Donbas s-a înregistrat un progres, nu ar trebui să vorbim de înăsprirea sancțiunilor, ci de slăbirea lor” – a afirmat fostul cancelar al Germaniei. Nu a precizat ce progress are în vedere în Donbas, deoarece în această regiune estică a Ucrainei mor oameni în confruntările cu mercenarii ruși.

Gerhard Schröder a subliniat în schimb: “Relațiile bune cu Rusia sunt în interesul Germaniei atât sub aspect economic, cât și politic. Am impresia că toți succesorii mei văd la fel lucrurile”.

Singurul succesor al lui Schröder în fotoliul de cancelar al Germaniei este Angela Merkel.