Operatorii de transport al energiei electrice din Romania si Bulgaria (Transelectrica si Electroenergien Sistemen Operator) au semnat marti un acord bilateral privind asigurarea livrarii de energie transfrontaliera in regim de urgenta pentru mentinerea sigurantei in functionare a sistemelor electroenergetice din cele doua tari. Acordul semnat la Varna (Bulgaria) prevede crearea unui mecanism de ajutor de avarie la care cele doua tari pot apela doar daca inregistreaza o situatie critica in sistemul energetic national.

Documentul bilateral stabileste conditiile de acordare si decontare a ajutorului de avarie. Conform Acordului, procedura de notificare si obtinere a acestuia se deruleaza astfel: statul aflat intr-o situatie electroenergetica dificila adreseaza operatorului de transport din statul vecin o solicitare de livrare a unei cantitati de energie electrica in sistem. In urma acestei solicitari, statul la care se apeleaza oficial pentru ajutorul de avarie, va raspunde pozitiv sau negativ, in functie de situatia in propriul sistem national si in functie de rezervele de care dispune.

Conform Acordului, statul care poate oferi ajutorul de avarie o va face doar daca acesta nu-i va afecta siguranta in functionare a propriului sistem si nici nici schimburile comerciale rezultate din tranzactiile pe pietele de energie electrica.

"Am discutat despre acest mecanism de ajutor de avarie cu omologul meu bulgar inca din precedenta mea vizita, din septembrie, in statul vecin. Am continuat discutiile si astazi in cadrul reuniunii interguvernamentale si ma bucur ca am reusit sa atingem acest obiectiv intr-un termen atat de scurt. Acest mecanism este o garantie in plus ca, in cazul unor situatii dificile, putem conta unii pe altii. Vom continua discutiile si cu Ungaria si Serbia pentru semnarea unor acorduri similare, pentru ca astfel fiecare dintre statele semnatare va beneficia de o siguranta in plus in aprovizionarea cu energie electrica, acest fiind si unul dintre obiectivele Uniunii Europene", a declarat Toma Petcu, ministrul energiei.

Precizam ca documentul bilateral semnat astazi este bazat pe criterii comerciale, cu respectarea principiul european al solidaritatii in domeniul energetic, directivelor si regulamentelor europene, legislatiei nationale si a normelor ENTSO-E.