Deputatii PSD si ALDE din Comisia pentru Industrii au votat miercuri un amendament la OUG 64/2016 privind piata gazelor naturale, care prevede ca 70% dintre tranzactiile angro de gaze sa se desfasoare pe bursa si doar pe platformele OPCOM, nu si ale Bursei Romane de Marfuri (BRM). In vara deputatii au votat ca toate cantitatile de gaze din productia interna sa fie tranzactionate pe bursa, OPCOM urmand sa fie singura licentiata in acest sens, insa plenul Camerei Deputatilor a decis retrimiterea proiectului in comisii.

Astfel, deputatii din Comisia pentru Industrii a adus modificari, reducand cota obligatorie de tranzactionare pe bursa de la 100% la 70%. De asemenea, si importatorii vor fi obligati sa tranzactioneze gaze pe bursa, avand aceleasi obligatii ca producatorii interni. Restul de 30% din gaze se va tranzactiona pe piata libera, prin contracte bilaterale.

Pentru vanzarile en detail vor putea exista mai multi operatori (OPCOM, BRM).

OPCOM, companie controlata de Transelectrica, are experienta in tranzactionarile centralizate si transparente cu energie electrica si certificate verzi.

Tranzactiile en-gros de gaze aveau loc pe BRM.

Modificarile la OUG 64/2016 au starnit mari nemultumiri reprezentantilor BRM. Acestia au acuzat in mai multe randuri ca prin acest amendament se nationalizeaza serviciile oferite de BRM. Bursa Romana de Marfuri a amenintat ca va actiona statul in judecata la forurile internationale de justitie, daca Parlamentul va aproba modificarile propuse de Comisia pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, privind eliminarea BRM de pe piata platformelor centralizate de gaze naturale din Romania.