Consiliul Concurentei a sanctionat 11 companii cu amenzi in valoare totala de 3.673.681 lei (aprox. 798.626 euro) pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale pe piata exploatarii repartitoarelor de costuri pentru incalzire, a anuntat joi autoritatea. Potrivit autoritatii, trei companii, respectiv ista Romania, Techem Energy Services si Elsaco Brunata s-ar fi inteles sa isi imparta piata, respectiv localitatile in care ofereau servicii de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru incalzire, si au fixat tarifelor aferente acestor servicii. In acest fel, consumatorilor li s-a restrans posibilitatea de a alege furnizorul, platind, in acelasi timp, tarife mai mari pentru serviciile prestate de aceste companii.

RepartitoareFoto: Hotnews

La intelegerea de impartire a pietei nationale a serviciilor de exploatare a repartitoarelor de costuri pentru incalzire a participat, pentru o perioada limitata, de aproape 1 an, si compania S.C. Elsaco Electronic S.R.L.

In cadrul aceleiasi investigatii, Consiliul Concurentei a constatat existenta unei intelegeri, pentru fixarea tarifului aferent serviciului de exploatare a repartitoarelor, intre companiile S.C. Elsaco Brunata si S.C. Techem Energy Services S.R.L, pe de-o parte si sapte parteneri ai acestora, pe de alta parte (S.C. Heat Energy Services S.R.L., S.C. Cagero Instal S.R.L., S.C. Laguna Serv S.R.L, S.C. Ovila Com S.R.L., Regia Autonoma de Servicii Publice Ploiesti, Regia Autonoma de Gospodarire Comunala si Locativa Pascani si S.C. Electroval Sound S.R.L.).

Practic, S.C. Elsaco Brunata S.R.L. si S.C. Techem Energy Services S.R.L. au pus la dispozitia celor 7 parteneri software-ul de calcul al costului pentru incalzire si au stabilit totodata tariful pentru serviciul de citire si repartizare a costurilor pe care urmau sa il plateasca consumatorii. Astfel, stabilirea tarifelor a vizat eliminarea concurentei prin pret si cresterea tarifelor practicate in raport cu clientii finali.

Companiile ista Romania si Elsaco Brunata au recunoscut participarea la intelegerea anticoncurentiala si au beneficiat de o reducere a amenzii de 15%.