Operatorul de oleoducte TransCanada a anuntat joi ca a abandonat controversatul proiect de constructie a unui oleoduct imens care prevederea aducerea petrolului din vestul canadian pe coasta Atlanticului, scrie AFP.

Lung de 4.500 km, oleoductul Energie-Est, cu un debit de 1,1 milioane de barili pe zi, era criticat de ecologisti si de mai multe colectivitati teritoriale din cauza riscurilor de poluare pentru panzele freatice si rauri, in cazul unor defectiuni.

"In urma unei analize aprofundate a noilor exigente (...) nu vom continua demersurile" pentru copnstructie, a precizat Russ Girling, PDG al societatii TransCanada.

Oleoductul ar fi trebuit sa fie alimentat din petrolul de sist bituminos din Alberta, pornind din Hardisty, la 200 km sud-est de Edmonton, pentru a ajunge la terminalul petrolier din Saint-John, la New-Brunswick, cu acces la oceanul Atlantic.

Pe doua treimi din traseu, oleoductul ar fi trebuit sa urmeze un traseu existent. Amplasarea de noi conducte pe 1.500 km in Quebec si apoi in New-Brunswick a fost viu criticata de asociatiile de protectie a mediului si de populatiile locale.